Krah Bregzita, glasanje o nepoverenju britanskoj vladi Studio B, Tanjug

Objavljeno: 15.01.2019. 21:40 Izmenjeno: 16.01.2019. 14:09

Nakon što je britanski parlament oborio predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, za sutra je zakazano a glasanje o nepoverenju vladi, javlja Rojters. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatražili su od Velike Britanije da se izjasni o svojim namerama.

foto Tanjug (House of Commons/PA via AP)

Opozicioni lider Džeremi Korbin pozvao je na glasanje o nepoverenju vladi.Protiv plana o Bregzitu su glasala 432 poslanika, a za sporazum su bila 202.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatražili su od Velike Britanije da se izjasni o svojim namerama, nakon što je dogovor o Bregzitu večeras doživeo krah u britanskom parlamentu.

„Ako je dogovor nemoguć i niko ne želi izlazak bez dogovora, ko će onda konačno imati hrabrosti da kaže koje je to jedino pozitivno rešenje“, napisao je Tusk na Tviteru.

Junker je poručio da je „sa žaljenjem“ primio vesti o ishodu glasanja u Britaniji i zatražio da London što pre iznese svoje namere, jer je „vreme uskoro isteklo“.

„Rizik haotičnog izlaska Velike Britanije uvećao se večerašnjim glasanjem. Iako ne želimo da se to dogodi, Evropska komisija će da nastavi rad na svom planu kako bi EU bila u potpunosti spremna“, poručio je Junker u saopštenju.

bregzit tereza mej (House of Commons PA via AP)

foto Tanjug(House of Commons/PA via AP)

Posle odbacivanja plana, Mejovu sutra očekuje glasanje o nepoverenju vladi, prenosi AP.Ona je izjavila da vlada mora da zna da li ima podršku parlamenta.

Kako ocenjuje agencija AP, vođstvo Mejove je uzdrmano. Agencija dodaje da britanska vlada ima vremena do ponedeljka da pronađe „plan B“.

Ukoliko Britanija ne ratifikuje dogovor sa EU može se očekivati haotičan izlazak iz bloka 29. marta, kada je formalno zakazan, navodi AP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana