KPGT Ljubiše Ristića postaje gradsko pozorište Tanjug

Objavljeno: 16.11.2020. 08:29 Izmenjeno: 16.11.2020. 17:01

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će grad Beograd preuzeti osnivačka prava nad pozorištem KPGT Ljubiše Ristića.

Vesić je za televiziju Hepi rekao da je Ljubiša Ristić najveći jugoslovenski i srpski pozorišni reditelj modernog doba, a KPGT njegov životni projekat i jedan od najvećih u našem pozorištu koji postoji 42 godine.

„Ponosan sam jer poslednje dve godine ovo pozorište ima kontinuiranu podršku grada Beograda. Ovo pozorište koje ima svoju scenu u Staroj šećerani, okuplja mlade glumce i posle četiri decenije, predstavlja pozorišnu avangardu i jedinstvenu pojavu u našoj kulturi“, rekao je Vesić.

On je objasnio da se prošle nedelje dogovorio sa osnivačem KPGT Ljubišom Ristićem da tokom 2021. godine, a najkasnije do 1. jula Grad Beograd preuzme osnivačka prava nad ovim pozorištem.

„Kao i u slučaju Teatra Vuk, Grad Beograd će pokrivati troškove rada pozorišta i projektno finansirati predstave. Svojevremeno je Grad Beograd, istom principu, preuzeo Zvezdara teatar. Preuzimajući osnivačka prava Grad će obezbediti da ovo alternativno pozorište normalno radi“, naveo je Vesić.

On je podsetio da se pozorište nalazi u Šećerani, koja će do kraja godine izmenom Plana generalne regulacije Grada Beograda biti proglašena prostorom namenjenom za kulturu, obrazovanje kao i kreativnu industriju i inovacije.

„Grad će otkupiti Šećeranu a potom će zgrade koje su ti nalaze biti rekonstruisane prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tako će ovaj nekada industrijski objekat postati novi kulturni centar našeg grada a najvažniji sadržaj će biti upravo KPGT“, objasnio je Vesić.

On je istakao da je ova odluka zahvalnost grada Beograda Ljubiši Ristiću za sve što je učinio za kulturu našeg grada i zemlje.

Vesić je naglasio da Grad Beograd ulaže u kulturu više od četiri odsto budžeta što je nekoliko procenata više od drugih glavnih gradova u regionu.

„Kada govorim o tim ulaganjima ne računam novi Muzej grada čiju izgradnju počinjemo na proleće, a koji će koštati oko 20 miliona evra, novi teatar “Bojan Stupica“ čija je vrednost osam miliona evra, novu gradsku galeriju na Kosančićevom vencu koja će koštati oko dva miliona evra i rekonstrukciju pozorišta “Dadov“ čija je vrednost malo veća od milion evra. Svaki dinar uložen u kulturu je ulaganje u budućnost. Kada bismo mogli davali bismo više mada Beograd poslednjih godina ulaže u kulturu više nego ikada decenijama unazad“, poručio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana