Kovačić: Situacija se komplikuje, moguća „velika havarija“ Tanjug

30. 08. 2016. 22:58:25

Poziv UO Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH da vlasti u Republici Srpskoj ne održe referendum komplikuje situaciju u regionu, upozorio je večeras Jovan Kovačić, osnivač i predsednik think-tank organizacije East-west bridge.

„Postoji ogromna mogućnost da dođe do „velike havarije“, ocenio je Kovačić u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, preporuka PIC-a doliva ulje na vatru, jer ta institucija nije reagovala na neke druge događaje, koji se su u „novijoj istoriji“ dešavali u regionu.

„Preko Bosne i Hercegovine prelamaju se sukobljeni interesi Istoka, Zapada i Bliskog istoka, zbog čega je „mogućnost velike havarije ogromna“, upozorava Kovačić, u danu u kojem je PIC pozvao RS da odustane od referenduma, a državni vrh Srbije održao hitne konsultacije tim povodom.

“Međunarodna zajednica sada mora da se pozabavi uzrokom svih problema, i da bi to uradila kako treba, kada već hoće da se uključuje u celu našu priču, mora da bude poptuno objektivna i ne sme da bude nikako ni na čijoj strani, jer to je jedini način da se dođe do prvog rešenja u našem problemu”, rekao je Kovačić.

On je istakao da ne sme jednoj strani da se toleriše više, a drugoj strani da se ne toleriše ništa.

“To samo pravi dodatni pritisak, još veće razočarenje, stresove i probleme. Međunarodna zajednica mora da postane deo rešenja, a deo rešenja je objektivnost, sve ostalo je deo problema”, podvukao je Kovačić.

Kovačić je dodao i da ne vidi velike „greške u kroacima“ sa srpske strane, jer je iz Beograda poručeno da Srbija i Srbi žele da se situacija stabilizuje, dok je u Banjaluci rečeno da raspisivanje referenduma o Danu Republike nije uperen ni protiv koga niti protiv bilo koje institucije već da predstavlja rašičišćavanje jednog odnosa.

„Ne vidim sa srpske strane nekih velikih „grešaka u koracima“, naročito kada se uporedi sa nekim veoma teškim reakcijama iz susedstva, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“, ocenio je Kovačić.

Region je u interesantnoj poziciji, kaže i konstatuje da mu je žao što se PIC nije na isti način bavio i kvalitetom, profesionalnošću i objektivnošsću Ustavnog suda BiH.

“I to je isto veliki problem, jer ako se zanemaruje izvor problema, a gledate samo posledice, to je jednokratna akcija. Ali, ako se bavite pitanjem gde je izvor problema i rešite izvor problema, onda sve ostalo lakše pada na svoje mesto”, smatra Kovačić.

On je dodao da je sada dobar momenat za dalje pregovore, jer je potrebno videti koji je najpovoljniji izlaz iz postojeće situacije.

“Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i ona je de fakto igrač te priče. Ona može da utiče na sve aktere”, zaključio je Kovačić.

One Response to “Kovačić: Situacija se komplikuje, moguća „velika havarija“”

  1. Putarac каже:

    Samo da rata ne bude…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Petak
Pretežno sunčano

Max: 4°C
Min: -2°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana