Kostić: U SANU ušli odlični kandidati, ali malo ih je Tanjug

Objavljeno: 25.01.2022. 10:57 Izmenjeno: 25.01.2022. 10:57

Za Kostića nema dileme da SANU ima važnu ulogu čuvara sećanja i kritičkog tumačenja istorije.

Vladimir Kostić predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je  da je ova ustanova dočekala izbore u novembru 2021. godine sa 119 članova, što je najmanji broj godinama unazad.

U intervjuu za Politiku Kostić je naglasio da je SANU pre pomenutih izbora imala najmanji broj akademika po broju stanovnika u ovom delu Evrope.

„Bojim se da ćemo i nehotice ući u spiralu daljeg progresivnog smanjenja i remećenja već poremećenog odnosa između prirodno-matematičkih i društvenih i humanističkih nauka“ kazao je Kostić.

Kako kaže nije zadovoljan rezultatima za nove članove SANU.

„Primljeni su odlični kandidati, ali ostaje žalost što ih nije bilo više, posebno u nekoliko oblasti u kojima nije primljen niko ili eventualno po jedan kandidat.“ napominje Kostić.

U 2022. godini Kostić je najavio kontinuiran rad na većem broju projekata koje finansira Fond za naučna i umetnička istraživanja SANU.

„Usresrediću se na samo na dve aktivnosti. Prva se odnosi na formiranje centra koji će se uz učešće članova SANU, ali i drugih kompetentnih ličnosti, baviti strateškim istraživanjima od značaja za naše društvo, narod i državu, da se u budućnosti ne bismo iznenađivali. Druga se odnosi na na kativnosti koje nas čekaju u aprilu 2023. godine, a to je izbor novog rukovodstva SANU. Tom polsu treba ozbiljno pristupiti“ kazao je Kostić.

„Čini mi se da smo na nekim od nasipa koji nas štite od poplave zaborava ostajali sami ili u uskom krugu institucije i pojedinaca koji te nasipe brane. Sanu je, u saradnji sa drugim institucijama u obavezi da učestvuje u definisanju vrednosti koje ćemo u našem kolektivnom zavežljaju preko brisanog prostora globalizacije: naš jezik, pismo, naučne doprinose, kritički sagledanu istoriju, našu pisanu reč, muziku, likovnu umetnost, naše doprinose civilizaciji, ali i razumevanje naših razdora i podela“ kazao je Kostić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana