Kostić: Ključne institucije, demografija i etika rada Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 06. 07. 2016. 22:00:03

Predsednik SANU Vladimir Kostić izjavio je danas da su tri ključne stvari na kojima bi vlada trebalo da radi – izgradnja institucija, demografsko pitanje i etika rada.

Predsednik SANU je, za kažiprst B92, rekao da bi buduća vlada trebalo pre svega da radi na izgradnji institucija, odnosno kompetentosti ustanova. Drugi problem Srbije, rekao je Kostić, odgovarajući na pitanje šta bi sugerisao premijeru kao prioritete, je demografsko pitanje, koje on definiše kao „problem svih problema“.

Predsednik SANU je napomenuo da je to problem izumiranja i iseljavanja Srbije, problem što će u jednom trenutku Srbija postati društvo dostojanstvenih penzionera koji se čude što nema ko da im uplaćuje u penziono, ne čineći ništa ili čineći malo da se popravi ambijent za decu koja misle da je život bolji van Srbije.  Kao još jednu bitnu stvar kojom bi buduća vlada trebalo da se pozabavi, Kostić je pomenuo i sistem vrednosti.  Etika rada, kako je istakao, osnov je svih vrednosnih sistema, pogotovo u  vremenu krize.

„Ne znam kada ćemo početi ponovo da verujemo da rad donosi status, vrednost, pa ako hoćete i pare“, rekao je predsednik SANU.  Na pitanje kakve ljude bi mandataru sugerisao da uzme u vladu, Kostić je odgovorio : „Savetovao bih mu, pomalo aristotelovski, da bira one koji vlast odbijaju. Savetovao bih mu da bira one koji traže slobodu za odgovornost, a ne slobodu od odgovornosti, što je najčešći slučaj u pomalo personalizovanim sistemima vlasti“, rekao je Kostić za B92.

Predsednik SANU je naveo i da bi mandataru Vučiću sugerisao da bira one „koji nakon ispadanja iz izvršne vlasti imaju gde da padnu sa svojim zanimanjima i sa svojim budućnostima“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti