Kosovska skupština danas o Trepči, U Zvečanu hitna sednica i protest Tanjug

Objavljeno: 07.10.2016. 07:57 Izmenjeno: 07.10.2016. 14:35

Kosovska skupština trebalo bi danas da održi sednicu na kojoj će odlučivati o predlogu vlade o novom zakonu o „Trepči“, kojim se taj kombinat stavlja pod upravu kosovske vlade.

Poslanici Srpske liste glasaće protiv predloga zakona o Trpči, najavio je predsednik liste Slavko Simić, navodeći da je taj zakonski predlog u ovom obliku neprihvatljiv za srpske političke predstavnike, srpsku zajednicu i menadzment Trepče, jer nisu bili uključeni u izradu tog nacrta zakona.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da mu nije jasno kako Priština misli da usvoji zakon o Trepči i da ga sprovede u delo, a da posle toga nastavi dobru saradnju sa srpskim članovima svoje vlade i centralnim vlastima u Beogradu.

On je novinarima u Senti rekao da u vezi sa Trepčom nije bilo nikakvog dijaloga sa Prištinom, iako je naša strana na to stalno ukazivala i istakao da su pregovori o imovini morali da počnu mnogo ranije.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Srba sa Kosova i Metohije i menadzmenta Trepče ocenili su na sastanku u Zvečanu da je Nacrt zakona o Trepči neprihvatljiv.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je novinarima nakon sastanka da će Zakon o Trepči ostati mrtvo slovo na papiru, ako se pitanje Trepče bude rešavalo bez dogovora sa srpskim vlastima.

„Činjenica da se Trepča nalazi na severu KiM i činjenica da se rudne žile Trepčinih rudnika nalaze većim delom na teritoriji centralne Srbije govore da, ako se ovaj Nacrt zakona o Trepči usvoji, ono će ostati samo mrtvo slovo na papiru, ako ne dođe do razgovora sa pravim vlasnicima i ako ne bude uključena srpska strana“, rekao je Petković.

Radnici Trepče dva dana za redom blokiraju magistralni put Priština- Raška u mestu Rudare kod Zvečana i u Leposaviću, na severu Kosova.

Radnici na ovaj nači protestuju protiv predloga Zakona o Trepči i upozoravaju da bi ovim zakonom 80 odsto kombinata Trepča otišlo u ruke kosovske vlade, čime bi, kako su istakli, bio ugrožen opstanak više od 3.000 radnika i njihovih porodica.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana