K. Mitrovica čeka dolazak predsednika Srbije Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 08. 09. 2018. 13:01:22

U Kosovskoj Mitrovici je od jutros mirno, a severni deo grada je u znaku završnih priprema za dolazak predsednika Srbije, koji će se ovde sutra obratiti građanima južne pokrajine.

U Kosovskoj Mitrovici je od jutros mirno, a severni deo grada je u znaku završnih priprema za dolazak predsednika Srbije, koji će se ovde sutra obratiti građanima južne pokrajine.

Radnici komunalnih službi postavljaju binu na centralnom gradskom trgu, u blizini spomenika caru Lazaru, na kojoj će predsednik Vučić sutra održati govor, za koji je ranije rekao da će biti najvažniji u njegovoj političkoj karijeri.

Trg severnog dela Mitrovice i centralne gradske ulice ukrašene su zastavama Republike Srbije, kao i posterima i bilbordima sa likom Vučića na kojima piše ““Dobro došao, predsedniče““.

Takvi bilbordi mogu se videti i duž puta od administrativnog prelaza Jarinje do Kosovske Mitrovice.

U Mitrovici je mirno i na glavnom trgu nije primećeno pojačano prisustvo policije i pripadnika KFOR-a.

Takođe, ni na mostu na Ibru koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice nisu primećene pojačane snage bezbednosti osim jednog vozila sa pripadnicima KFOR-a.

Vučić će danas dvodnevni boravak na Kosovu i Metohiji započeti obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka. U Zubinom Potoku, predsednik će obići Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta AP KiM. Predviđeno je da predsednik Vučić potom obiđe gazdinstvo porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje i Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sedištem u Lešku. U Sportskoj hali „Leposavić“ u Leposaviću, predsednik će se obratiti na zatvaranju Biznis foruma. A u večernjim satima, Vučić će se sastati u Zvečanu sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, saopštila je ranije Pres služba Predsednika.

Na Gazivodama mirno, konvoj KPS ka prelazu Brnjak

Na putevima ka hidroelektrani Gazivode, u opštini Zubin potok, prvoj tački posete predsednika Aleksandra Vučića KiM, danas pre podne nema vidljivog prisustva pripadnika kosovske policije, ali je prema administrativnom prelazu Brnjak prošao jedan konvoj KPS, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Na brani hidroelektrane Gazivode se, inače, privode kraju pripreme za doček predsednika. Zaposleni HE Gazivode postavili su na branu veliku zastavu Srbije, a Vučića dočekuje i veliki baner sa porukom „Dobrodošao predsedniče Srbije“, dok se na samoj brani vijore se male zastave Srbije.

Na putu ka Hidroelektrani sve je mirno, kao jezero na kojem je brana, ali je kraj ekipe Tanjuga na povratku ka Zubinom Potoku prošao konvoj KPS u pravcu Brnjaka.

Dok se vrše poslednje pripreme za doček predsednika Srbije, koji je, i pored ranijeg protivljenja privremenih institucija u Prištini, insistirao da poseti i Gazivode, na branu dolaze i građani okolnih mesta, koji žele da dočekaju šesfa srpske države.

Radomir Galjak, koji živi u selu Rezala, nadomak brane, rekao je da je došao, videvši radove, da se informiše kada tačno stiže predsednik, kako bi sa rođacima i ostalim meštanima došao da ga dočeka.Ja sam se posle sticanja penzije, pošto sam radio u Smederevu u Železari, vratio na očevinu, gde sam rođen i gde sam odrastao. Vuklo me stalno da se vratim an svoje imanje i kada sam stekao penziju ja sam se vratio“, kazao je on Tanjugu dodavši da se ne palši da bi moglo ponovo doći do sukoba.

Galjak smatra da predsedik vodi pravu politiku:„Njegova poseta mnogo znači kao podrška za ovaj strateški jako važan objekat, a i za građane koji žive ovde. Mi koji živimo u ovom delu Kosova i Metohije podržavamo politiku predsednika i sve što je do sada uradio“, naglasio je on. On je izrazio uverenje da predsednik Srbije, od kojeg, kao i drugi građani, očekuje da čuje kakvo je stanje u dijalogu sa Prištinom, neće izneveriti srpski narod. Najavio je da će građani prirediti pravi doček predsedniku Srbije.

Hidroelektrana Gazivode, najspornija tačka današnje posete predsednika Aleksandra Vučića, za koju su prištinske vlasti tek sinoć, i tek na intervenciju SAD i EU, dale dozvolu za obilazak, od strateškog je znacaja za opstanak i buducnost Srba na Kosovu i Metohiji, a, zajedno sa Trepcom i trafostanicom Valac, strateški veoma važna i za Srbiju u celini.

„Poseta je odobrena. Odluka je doneta pre pola sata“, rekao je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli u petak uveče, i dodao da, posle pritiska „EU i saveznika nije bilo izbora“. Prethodno, vlasti u Prištini nisu htele da daju dozvolu.

 

Hoti o bezbednosnoj situaciji: Sve po planu,KPS na terenu

Jedinice KPS su na terenu, sve je pod kontrolom i po planu, kaže zamenik regionalnog komandira kosovske policije Besim Hoti pred dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u posetu Kosovu i Metohiji.

„Policija je u kompletnom sastavu, od svih policijskih komandira je zatraženo da prekinu odmore za ovaj vikend, kako bi na terenu bio kompletan sastav policije“, rekao je Hoti za Tanjug.

Na pitanje koje su jedinice uključene u obezbeđivanje posete, on je rekao da su to jedinice KPS-a koje su zadužene, kako je naveo, ovu operaciju.

„Na terenu za sada sve teče po planu i trenutno nema nikakvih operativnih ili obaveštajnih informacija o bilo kakvim neredima ili nepredviđenim situacijama.

Očekujemo da sve protekne mirno i da sve ide po planu“, rekao je Hoti.

On je za Radio Kontakt plus ranije napomenuo i da se zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu očekuju gužve u saobraćaju, navodeći da će saobraćajna policija i redovne policijske jedinice regulisati to na terenu.

Prištinski mediji danas samo „tehničke“ informacije o poseti

Prištinski mediji, posle burnog dana u kojem su opširno i detaljno pisali o predstojećoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, kao i svim kontroverzama koje ona nosi, danas su, sudeći po njihovim onlajn izdanjima, izveštavanje sveli na gotovo tehničke informacije šta je na agendi Vučićeve posete.

Tako Gazeta ekspres ističe da će on posetiti i Gazivode, iako mu je, kako navode, prvobitno bila uskraćena dozvola za to. Kako navodi portal, nakon pritiska EU na kosovske vlasti, ipak je omogućena realizacija posete toj oblasti.

Gazeta napominje da će predsednik Srbije prvog dana boravka na KiM posetiti Zubin Potok, Lešak, Leposavić i naposletku Zvečan, a da će drugog dana obići Kosovsku Mitrovicu i ponovo Zvečan, kao i selo Banju, iako to predsednikov Kabinet zvanično još nije najavio.

Medijima je naime dostavljeno obaveštenje samo o današnjem programu posete. Zeri takođe prenosi da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviti u dvodnevnoj poseti KiM.

Portal prenosi i izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, koji je rekao da su sve međunarodne institucije upozorene da će predsednik Srbije posetiti Kosovo i da su u obavezi da obezbede da sve protekne u redu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana