Kosovo – regrutni centar islamske države

Objavljeno: 01.06.2016. 08:46 Izmenjeno: 01.06.2016. 19:56

Saudisjka Arabija vodi opasnu igru, piše francuski list „Poan“, tvrdeći da osim toga što Rijad podriva napore antiterorostičke koalicije u Siriji i u Iraku, tera milione izbeglica u Evropu, stoji iza poslednjih terorističkih napada, Saudijci pretvaraju Kosovo u Molenbek na Balkanu.

U nedavno objavljenom članku, autor teksta Mišel Kolomes se poziva na navode koje je prethodno objavio „Njujork tajms“ a koji analizira zašto na Bliski istok sa Kosova stiže najviše obučenih džihadista, prenosi Sputnjik.

Kosovo se pominje kao mala država nastala posle raspada Jugoslavije i kao mesto gde Saudijska Arabija šalje mnogo novca, ali i svoje propovednike zbog čega se, kako navodi list, Kosovo pretvorilo u regrutni centar Islamske države.

Dokaz za ove navode „Njujork tajms“ je našao nakon opsežnog istraživanja. Novac Saudijske Arabije „pomogao“ je da se stanovništvo, koje je većinom do početka 2000-ih ispovedalo umereni islam, masovno pretvorilo u vehabije, propovednike vrlo oštre i radikalne struje islama, prenosi Sputnjik.

Saudijci nisu štedeli na ovom poduhvatu, pa su tako pozivali desetine studenata da dođu i izučavaju islam na univerzitetima širom Kraljevine.

Osim toga, na Kosovu je izgrađeno i 240 džamija, što je za trećinu više od broja bogomolja u prethodnom periodu, a poslati su i imami kako bi propovedali „pravilni“ islam.

Rezultat zato ne čudi: uz povećan broj džamija, tu su i devojke koje sad moraju da nose hidžab, ali i stalna zastrašivanja kriminalaca na račun političara i novinara koje ovi smatraju „bezbožnicima“ jer imaju „previše umerene“ stavove.

Isto tako, tu je i 314 mladih koji su se priključili IS. Dvoje je čak poginulo aktivirajući bombu tokom trorističkog napada, jedna osoba u Iraku, druga u Turskoj.

Nije slučajno, navodi francuski list, da su Amerikanci sada otkrili i objavili ove podatke.

Kao prvo, SAD se sve više distanciraju od Saudijske Arabije, koja je od kraja Drugog svetskog rata bila privilegovani partner Vašingtona u ovom regionu.

Sada izlazi na videlo da su Saudijci zapravo tokom poslednjih 20 godina „zabadali nož u leđa“ Americi.

A kao drugo, razlog za veliko razočaranje SAD je to što su one pomogle Kosovu da se otcepi 2008. godine i smatrale su ga svojim protektoratom, zemljom sa umerenim islamom.

Vašington, zaključuje autor lista, nije video da im Saudijci iza leđa, a zahvaljujući sopstvenom blagostanju, finansiraju petu kolonu ljutih džihadista.

„Strpljenje bez zdravog razuma ponekad je sinonim za ‘slepilo kod očiju'“, ironičan je autor Mišel Kolomes, navodi Sputnjik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 19°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana