Koronavirus u Srbiji: Rekordnih 467 novozaraženih, umrlo osmoro ljudi-ukupno 534 Tanjug

Objavljeno: 26.07.2020. 14:58 Izmenjeno: 27.07.2020. 14:48

U Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirana 10.381 osoba, a rezultat je bio pozitivan u 467 slučajeva. Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata

Od posledica COVID-19 preminulo je još osam pacijenata.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 169 pacijenata.

U Srbiji je od početka pandemije korona virus potvrđen kod 23.730 osoba, od čijih su posledica preminula 534 pacijenta.

Najviše zaraženih u danu, Beograd najveće žarište

Danas je zabeležen do sada najveći broj laboratorijski potrvđenih slučajeva kovid 19 – 467, međutim neki durgi pokazatelji ukazuju da ima mesta za blagi optimizam, izjavila je  zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević i dodala da je Beograd i dalje najveće žarište, a da je u poslednjih 24 dana najveća stopa oboljevanja u Kragujevcu.

Ona je prenela da je u Srbiji u poslednja 24 sata testirano 10.381 osoba, od kojih je 467 pozitivno na virus, a da je preminulo još 8 osoba, ukupno 534.

Navela je i da je ukupan broj hospitazizovanih 4.568 osoba, od kojih je 169 na respiratoru.

Dodala je da je prosečna starost preminuloh u posleđna 24 sata 69,75 godina, kao i da je reč o šest muškaraca i dve žene.

“Danas je zabeležen do sada najveći broj potvrđenih slučajeva, međutim neki durgi pokazatelji ukazuju da imamo mesta za blagi optimizam – poslednjih dana se smanjuje broj osoba čija klinička slika zahteva hospitalizaciju i smanjuje se ukupan broj pregleda u kovid ambulantama”, rekla je Kisić Tepavčević.

Primera radi, navela je da je u poslednja 24 sata u Beogradu u kovid ambulantama obavljeno nešto manje od 2.000 pregleda, dok je prosek u prethodnim danima bio 2.700 pregleda.

Navela je da je Beograd i dalje najveće žarište kada je u pitanju apsolutan broj potvrđenih slučajeva, danas je drugi Kragujevac, a treći Novi Sad.

“Danas je najviša stopa oboljevanja u Kragujevcu”, dodala je Kisić Tepavčević.

On je navela i da su značajna žarišta Šabac i Kraljevo u kojima se intenzivno srati epidemiološka situacija, a lokalni krizni štabovi po potreni donose ili koriguju odluke u cilju suzbijanja širenja epidemije.

Zaraženo 690 zdravstvenih radnika, hospitalizovano 72

Ukupan broj zdravstvenih radnika koji su zaraženi virusom korona je 690, rekla je  zamenica direktora Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević.

Od toga broja, njih 72 je hospitalizovano, dodala je Kisić Tepavčević.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 467 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Pelemiš: Pozivam kolege-potpisnike inicijative da nam pomognu

Infektolog Mijomir Pelemiš pozvao je  kolege lekare koji su potpisali inicijativu za smenu Križnog štava i koji kritikuju rad aktuelnog sastava tog štaba da se zajedno bore protiv zajedničkog neprijatelja virusa Covid-19, a ne da se bave politikom.

„Pozivam sve njih koji imaju neku novu ideju. Ja čujem da oni govore o merama koje mi već sprovodimo da se pridržavamo“, rekao je Pelemiš i naglasio da im je potrebna pomoć, a da su građani postali savesniji kada je reč o poštovanju mera.

Na novinarsko pitanje šta on misli o inicijativi o smeni Kriznog štaba i da li smatra da potpisnici peticije imaju valjane argumente Pelemiš kaže da on uvažava sve svoje kolege koji su potpisnici i da ih ljudski moli da im pomognu, te da će prihvatiti njihove sugestije i svaki dobar predlog u borbi za dobrobit zdravlja svih građana Srbije.

„Naš prevashodni zadatak je zdravlje građana Srbije i mi se za to i borimo“, naglasio je Pelemis.

On je pozvao svoje, kako je kazao, uvažene kolege da se bore protiv zajedničkog neprijatelja, a ne da se bave politikom.

„Politika mene ne zanima, ono što me zanima je zdravlje građjana i tu prihvatam svaki predlog u interesu zdravlja naših građana“, zaključio je Pelemiš.

Zamenik direktora „Batut“ Darija Kisić Tepavčević odgovarajući na isto pitanje rekla je da jedino ujedinjeni protiv epidemije svi zajednički pobeđujemo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana