Koronavirus u Srbiji: Registrovano 1.060 obolelih, preminulo još 5 osoba -ukupno 28 Tanjug

Objavljeno: 01.04.2020. 15:24 Izmenjeno: 02.04.2020. 16:35

Pres konferencija lekara iz Kriznog štaba danas neće biti održana jer je predviđeno obraćanje predsednika Vučića, posle sastanka sa premijerkom i kriznim štabovima.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata još 5 osoba preminulo usled virusa korona, ukupno 28, uz 160 novoobolelih, pa je ukupno 1.060 zaraženih Kovidom 19, saopštila je  epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je navela da je, kada je reč o pet preminulih, reč o muškarcima, prosečne dobi 61,2 godine.

Svi su imali pridružena stanja, koja su doprinela fatalnom ishodu, dodala je ona.

Kisić Tepavčević je navela da je u Srbiji od poslednjeg izveštaja testirano još 810 osoba, od kojih je 160 bilo pozitivno, a 650 negativno na Kovid 19.

Hospitalizovano je ukupno 648 pacijenata, a 72 su na respiratoru.

Do danas u 15 sati u Srbiji je testirano ukupno 4.371 osoba, od kojih je 1.060 slučajeva potvrđeno prisustvo infekcije, dodala je Kisić Tepavčević.

 

Među preminulima od korone i državni sekretar Bažić

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević potvrdila je danas da je među preminulima zbog Kovida 19 i državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Branislav Blažić.

„Nažalost, u pravu ste. Među pet preminulih muškaraca je i državni sekretar Blažić“, rekla je Kisić Tepavčević novinarima na konstataciju da se ta informacija pojavila neposredno pre konferencije za novinare.

 

Nijedan grad neće biti pošteđen novog virusa

Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčevcih izjavila je  da nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze novim virusom korona ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju.

Odgovarajući na pitanje novinara u Palati Srbija da li su potvrđena nova žarišta u Srbiji, Kisić je rekla da trenuno nema podatke koliko je gradova sa najvećim brojem zaraženih, ali da oni jesu dobar pokazatelj gde bi mere u sprečavanju širenja infekcije trebalo povećati.

“Izvesno je da nijedan grad neće biti pošteđen ove bolesti ako nastavimo ovako da se ponašamo i ako bude tolika cirkulacija i komunikacija u gradovima”, podvukla je Kisić.

Prema ranije objavljivanim podacima, najveća žarišta novim virusom korona su gradovi Beograd, Valjevo i Niš.

 

Cilj SMS poruka nije širenje panike,već da se svi informišu

Cilj SMS poruka, kojima su građani upozoreni na situaciju u Srbiji sa širenjem korona virusa, nije bio da se širi panika, već da se dođe do onih koji nisu dovoljno informisani ili nisu shvatili ozbiljnost cele situacije, izjavila je  epidemiolog i zamenik direktora Zavoda za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj pres konferenciji o situaciji sa korona virusom rekla da je Krizni štab, u dogovoru sa mobilinim operaterima, poslao poruku da bi došli i do građana kojima je to jedini način komunikacije, a koji nemaju internet i ne gledaju televiziju.

„Širenje panike nije bio cilj, kao što to nije nijedno obraćanje, svima nam je cilj da sprečimo širenje dalje infekcije“, rekla je Kisić Tepavčević.

Korisnicima mobilne mreže MTS poslata je poruka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 u kojoj je navedeno da je ‘’situacija dramatična i da se približavamo scenariju iz Italija i Španije’’, a građani mole da ostanu kod kuće.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević potvrdila je  da je među preminulima zbog Kovida 19 i državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Bransilav Blažić.

„Nažalost, u pravu ste. Među pet preminulih muškaraca je i državni sekretar Blažić“, rekla je Kisić Tepavčević novinarima na konstataciju da se ta informacija pojavila neposredno pre konferencije za novinare.

 

Primarno da imamo pravovremene i tačne informacije

Darija Kisić Tepavčević ukazala je da je u situaciji kada se naša zemlja bori sa korona virusom primarno da imamo validne, pravovremene i tačne informacije.

“Razumem da je posao novinara takav da želite da imate neku ekskluzivu, ali nije ovo situacija kada je ekskluzivitet nešto što je primarno. Primarno je da imamo validne, pravovremene i tačne informacije”, rekla je Kisić Tepavčević, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija zašto se slučajevi korona virusa ne prijavljuju na nivou lokalnih zajednica.

Navela je da se sve informacije na nivou lokalnih samouprava, dobijaju od zdravstvenih radnika.

“Oni jesu početni izvor svih informacija. Međutim, ne samo u vanrednom stanju, nego i u svim drugim okolnostima, postoje mesta gde se skupljaju svi ti podaci, analiziraju i ideja nam je da uvek, a ne samo u vanrednom stanju, sinhronizovano širimo informacije sa svima”, rekla je Kisić Tepavčević.

 

Nije bilo zaražavanja sa medicinara na pacijente

Izvestan broj zdravstvenih radnika u Srbiji jeste oboleo od novog virusa korona zbog povećanog kontakta sa zaraženim pacijentima, ali nije bilo zaražavanja sa zdravstvenog radnika na pacijente, izjavila je dr. Kisić Tepavčević.

“Prioritet je da se odmah prepoznaju zdravstveni radnici koji su bili izloženi i koji su potencijalni nosioci infekcije, da bi se sprečilo dalje prenošenje infekciju. Do sada nije bilo slučaja prenošenja infekcije u bolničkoj sredini sa zdravstvenog radnika na pacijente, i to nam je jedan od prioriteta kada je u pitanju suzbijanje ove bolesti”, rekla je Kisić.

Kako bismo zaštitili sebe i zdravstveni sistem, Kisić je pozvala građane da se ponašaju odgovorno, jer su brojevi pročitani juče i danas poruka sama po sebi šta nas očekuje ako se ne ponašamo u skladu sa merama države.

Direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza lazarević” Ivana Stašević Karličić takođe je apelovala danas na građane da u ovoj situaciji ostave lične interese po strani i budu odgovorni kako bi sačuvali sebe, svoje najbliže, ali i one koji su na prvoj liniji odbrane – zdravstveni sistem.

“Lični interesi ne mogu da se uporede sa nečim što je javni interes, u ovom slučaju nešto što je jako važno, to je javno zdravlje. Mere koje preduzima država u skladu sa stručnim standardima koje postavljaju stručnjaci su u stvari preduzete samo u cilju interesa javnog zdravlja”, rekla je Karličić.

Zbog toga je, ističe, najvažnije da građani imaju pravilne informacije, a cifre koje se svakodnevno čitaju imaju značajnu ulogu, dodajući da laička javnost nekada ne ume da ih čita.

“Cifre jesu visoke, jer je svaki život jedinstven i najvažniji na svetu i za tu osobu, njene voljene i za državu. I mi koji koji čitamo te cifre smo uplašeni, a naš savet je da te informacije posluže da taj strah od nekih očekivanih loših ishoda dodatno nas motiviše na odgovornost i solidarnost”, zaključila je Karličić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana