Koronavirus u Srbiji: Pozitivno 227, umrlo pet osoba -ukupno 173 Tanjug

Objavljeno: 29.04.2020. 15:29 Izmenjeno: 30.04.2020. 14:14

U Srbiji još 5 žrtava korona virusa, registrovano 227 novih slučajeva zaraze. Od 5.500 testiranih u poslednja 24 sata pozitivno 4 odsto, što je čvrst pokazatelj da se epidemija gasi, kaže epidemiolog Predrag Kon.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 227 slučajeva virusa korona, ukupno 8.724, preminulo je još pet oboba, ukuono 173, a izlečeno je ukupno 1.292 pacijenta, saopštila je zamenica direktora Insituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Procenat pozitivnosti na današnji dan je četiri odsto, naglasila je Kisić Tepavčević.

Hospitallizovano je 2.470 pacijenata, od kojih je 78 na respiratoru.

U Srbiji je do danas testirano ukupno 78.942 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 sata preminulo je još pet osoba, tri muškarca i dve žene, a ukupan broj preminulih je 173.

Procenat smrtnosti je 1,98.

Broj osoba koje su bile na respiratoru, ali su „skinute“ sa mehaničke ventilacije, zbog poboljšanja stanja je 39.

Najviše zaraženih u Beogradu 2.122 i Nišu 1.189

Najviše zaraženih korona virusom je u Beogradu 2.122 ljudi, što je 27,38 odsto od ukupnog broja zaraženih, i u Nišu 1.189 ljudi ili 15,34 odsto, rekla je  zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ostali gradovi koji imaju više od 100 potvrđenih slučajeva su: Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Aleksinac, Paraćin, Jagodina, Bor, Prokuplje, Smederevo i Novi Sad.

U tim gradovima je udeo zaraženih u rasponu od jedan do dva odsto, dodala je Kisić Tepavčević.

Kaže da je virus potvrđen u gotovo svim gradovima naše zemlje, ali da se radi o manjem broju slučajeva i sporadičnom oboljevanju.

Pozitivno 570 korisnika i 131 radnik u socijalnim ustanovama

U socijalnim ustanovama, uključujući domove za stare, korona virus je potvrđen kod 570 korisnika i 131 zaposlenog, saopštila je Darija Kisić Tepavčević.

Prisustvo kovida19 je potvrđeno u 33 ustanove, rekla je Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Takođe, ukupno su izlečena 92 korisnika socijalnih ustanova i 41 radnik.

Kineski stručnjaci puno pomogli Srbiji, veliko im hvala

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je  da su kineski stručnjaci puno pomogli našoj zemlji, kao i da je njihov dolazak bio velika podrška u svakom smislu.

Ona je, na pitanje novinara kako ocenjuje doprinos kineskih lekara pošto sutra prva grupa treba da napusti Srbiju, rekla da su pomogli u svakom smislu, stručnom i kolegijalnom i puno im zahvalila na tome.

„To može da se oceni samo najvišim ocenama od svih nas od pomoći koju smo dobili, i u testovima i kada je u pitanju laboratorija i stručna podrška i saveti, koje smo dobijali od onih koji imaju najviše iskustva. Kada su došli kod nas, oni su bili jedini koji su ugasili epidemiju i imali iskustva na velikom broju pacijenata i bili spremni da te informacije podele sa nama“, navela je ona.

Neizmerno hvala za sve što su uradili za nas i što će činiti u narednom periodu, poručila je Kisić.

Upitana kada će biti masovno testiranje društva kako bi se utvrdilo nivo antitela, ona je rekla da je u pitanju studija koja će biti izrađena na reprezentativnom uzorku naše populacije, kao i da će to sprovesti Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

„Detaljan dizajn studije je zasnovan na naučnm principima i selekcije uzorka koji će da bude reprezent za čitavu populaciju. Bićete o tome naknadno obavešteni, jer studija će da počne vrlo skoro“, dodala je ona.

Epidemiolog Predrag Kon je, na pitanje gde će se to testiranje raditi, rekao da laboratorija nije tu nikakav problem.

„Za razliku o PCR testiranja koje je vrlo visoko sofisticirano, ovo su testovi koji su opšte poznati i mogu bilo gde da se rade. Sagledaćemo taj protokol, ali to su testovi koji se vrlo brzo završavaju i pokazuju da li ima antitela ili nema“.

Kisić Tepavčević je dodala da je reč o testovima koje smo primenjivali i u prošlosti i za druge vrste virusa i za šta imamo velike kapacitete, laboratorijske i u kadrovima, za sprovođenje takve vrste istraživanja.

Maske svakako u zatvorenim prostorima
Zamenica direktora Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je  da je boravak u zatvorenom prostoru, pogotovo tamo gde ima više ljudi, potencijalni visoki rizik za nastanak infekcije i savetovala da je najbolje izbegavati odlazak na takva mesta.

“Glavni savet u prevenciji je da izbegavate odlazak na takva mesta ukoliko možete, ali ako je to neophodno onda to treba učiniti uz opšte mere prevencije”, rekla je Kisić odgovarajući pitanja novinara na konferenciji u Palati Srbija.

Pojasnila je da je svaki boravak u zatvorenom prostoru, pogotovo tamo gde ima više ljudi, potencijalni visoki rizik za nastanak infekcije jer osobe koje su zaražene mogu da u sebi nose virus, a da nemaju nikakve simptome.

Zbog toga, ističe Kisić, nošenje maski u zatvorenim prostorima itekako ima smisla.

“Što se tiče nošenja maski na otvorenim prostorima, i tu nije na odmet, mada tu nije od tolikog značaja”, rekla je Kisić.

Kada je reč o klimama, odnosno centralizovanom načinu klimatizacije, rekla je da je pokazano da to može da “favorizuje kapljični put infekcije”, te da je nabolje prirodna ventilacija i češće provetravanje prostorija.

“U svakom slučaju, uvek se više preporučuje da budemo na otvorenom prostoru, nego u zatvorenom, da se drži bezbedna distanca i da svako od nas napravi svoj način ponašanja kako bi sprečio da se zarazi ili da prenosi infekciju na druge ljude”, rekla je Kisić.

Navela je da je sada sve na nama samima, jer je, dodaje, u ovom periodu potvrđeno da itekako imaju smisla osnovne mere prenvencije – fizičko distanciranje i pranje ruku.

“Koliko god nam je zvučalo banalno da u 21. veku pričamo o osnovnim načinima prevencije koji uključuju pranje ruku i da se udaljimo jedni od drugih na bezbednu razdaljinu, te mere su pokazale da itekako imaju efekta”, zaključila je Kisić.

Kada je reč o načinima prenošenja novog korona virusa, podsetila je da je dominantan kapljičn put, ali da je moguće da se to dogodi i indirektnim kontaktom putem sveže kontaminiranih predmeta.

“Drugi putevi prenosa koji su se nekada spominjali poput hrane, vode nisu potvrđeni. Ulazna mesta infekcije su sluznica respiratornog trakta i konjuktiva oka”, dodala je Kisić.

Kon: Podaci ukazuju na smirivanje epidemiološke situacije

Manji broj osoba na respiratoru i manji broj hospitalizovanih pacijenata ukazuje na smirivanje stanja, odnosno, možemo slobodno reći do gašenja epidemije i imamo razloga da budemo zadovoljni, rekao je  epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiološki je jako dobro, kaže Kon, što je virusa sve manje u većim gradovima, gde je gustina stanovništva veća i gde ima više kontakata.

Virus još uvek preživljava u manjim mestima, dodaje epidemiolog, naročito u gerontološkim centrima gde se pojavio i čiji su korisnici posebno osetljivi na virus.

“Međutim, i dalje moramo da budemo jako oprezni, jer virus i dalje postoji u manjim mestima i geronološkim centrima. U velikim gradovima imamo manje pozitivnih, nego po manjim mestima, što je epidemiološki jako dobro”, rekao je Kon.

U većim gradovima uglavnom su slučajevi bez simptoma, što znači, kaže Kon, da je virusa malo ostalo u cirkulaciji.

Upitan kakva je situacija u Surdulici, Kon je naveo da je u tom mestu registrovano 39 pacijenata zaraženih virusom korona, dodajući da se i dalje vrše testiranja i da se pojedinačni slučajevi izoluju.

“Bitno je izolovati pojedinačne slučajeve, jer svaki pozitivan slučaj je zarazan, a ako ne preduzmemo sve mere, pa i na samom kraju epidemije, onda može doći do povećanja aktivnosti”, zaključio je Kon.

O Uredbi o uvozu medicinske opreme i lekova

Predrag Kon izjavio je da nije upoznat sa tim da je država uvozila medicinsku opremu i lekove koji nisu po standardima Republike Srbije i istovremeno izrazio uverenje da je država uvozila u skladu sa zakonskim procedurama.

Kon je tako na redovnoj pres konferenciji odgovorio na pitanje o jednoj od uredbi koje je Vlada Srbije donela u poslednjih mesec i po, a po kojoj je navodno dozvoljen uvoz medicinske opreme i lekova koji nisu po standardima naše zemlje.

“Postoji Zakon o lekovima u kojem je sve to regulisano. Lično ne znam odgovor na to, mi nismo u tome učestvovali, ali verujem da je u skladu sa zakonom“, naveo je Kon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana