Koronavirus u Srbiji: Obolela još 201 osoba, ukupno zaraženo 2.867! Preminuo jedan muškarac -ukupno 66 žrtava

Objavljeno: 09.04.2020. 15:22 Izmenjeno: 10.04.2020. 15:01

Struka ne razmišlja o obeležavanju praznika, već o sprečavanju širenja virusa korona, pratimo brojke i ukoliko bude bilo potrebno, donećemo i oštrije mere, izjavio epidemilog Predrag Kon.

U Srbiji je potvrđen još 201 slučaj korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 2.867, a u toku noći preminula je još jedna osoba, saopšteno je na zvaničnom sajtu Covid-19.

U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, pa je ukupan broj preminulih od početka epidemije 66.

Prosek godina preminulih je 64,3.

Do 15.00 časova u Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

Kon: Dobro smo, ali i nadalje moramo da budemo striktni

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se beleži peti dan da je kriva obolevljana od korona virusa zaravnjena, ali da moramo biti vrlo striktni u merama.

„Mi smo dobro. U celoj ovoj stuaciji mi jesmo dobro. Nadalje moramo da budemo vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali“, rekao je Kon na pres konferenciji.

Kako je rekao, svakako da bi bilo bolje da ima i još mnogo manje zaraženih, ali je naveo da smo sada već 5. dan u situaciji da je krivulja zaravnjena.

„Ali, plašimo se da ne uđe u osetljive sredine i da naglo dođe do širenja epidemije. Pre svega u domovima za stare, jer je to najosteljivije mesto koje treba da čuvamo kao oči u glavi. Tu ne sme da nam uđe virus i to moramo kako znamo i umemo da sprečimo“, upozorio je Kon.

„Moramo da čekamo, iz dana u dan. Mere su ozbiljne, svi smo toga svesni. Videćemo brojke tokom vikedna i posle toga će morati da se odlučuje“, rekao je Kon.

Ne razmišljamo o praznicima, već o sprečavanju virusa

Struka ne razmišlja o obeležavanju praznika, već o sprečavanju širenja virusa korona, pratimo brojke i, ukoliko bude bilo potrebno, donećemo i oštrije mere, izjavio je  epidemilog Predrag Kon.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li će za vikend kada se obeležava Uskrs biti produžen policijski čas koji bi trajao od četvrtka do ponedeljka.

“Moram da kažem da ne razmišljamo mnogo o praznicima, možda ružno zvuči, razmišljamo kakva je situacija i da li ćemo predložiti oštrije mere nego što su ove sada. Jasno je da mora doći do prekida kontakata, a ako to mora da se sprovede, to bi trebalo sprovesti što pre, jer ćemo samo tako imati efekte”, rekao je Kon.

Dodaje da to ne znači da je struka protiv bilo kakvog praznovanja, već jednostavno da praznici trenutno nisu na prvom mestu.

Ističe da će se prema brojkama u narednim danima utvrditi da li su trenutne mere donele efekte, ako, kaže, dolazi do pada, onda će struka još jednom promisliti da li su oštrije mere neophodne i predložiti odgovarajuću odluku.

Nedostaje nam  laboratorijski kadar za testiranje

Epidemiolog  Kon rekao je  da se polako povećava broj testiranja, ali ukazuje da je problem što nedostaje laboratorijski kadar koji mora biti ne samo osposobljen za unos podataka, već mora biti i medicinski obrazovan.

„Nemamo takvog kadra da bi mogli da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja“, objasnio je on na konferencij za štampu.

Kazao je da je problem i što su neki saopštavali da mogu da urade tri puta više testova nego što je to slučaj.

„ Ako neko kaže da može tri puta više testova da uradi vi planirate čitav sistem na osnovu toga, a onda se utvrdi da on to ne može“, objasnio je Kon.

„Ova situacija je vanredna i to se u svim delovima jasno vidi. Nije dovoljno dobro planirano, jer je neko mislio da može više nego što može“, kazao je Kon.

Istakao je da je ozbiljno pitanje što nemamo kadra u ovoj oblasti, i da je to pitanje odnosa prema tom delu medicine i uopšte prevencije.

Kovid bolnice sve punije, potrebni dodatni kapaciteti

Kovid bolnice su sve punije i biće potrebni dodatni kapaciteti, izjavio je epidemiolog Predrag Kon, a direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović kaže da se neprestano proširuju kapaciteti i da će ih biti dovoljno.

Kon je rekao da se nova zgrada Kliničkog centra Niš pretvara u kovid bolnicu, a da će Vojna bolnica u Nišu preuzeti sve hitne slučajeve drugih oboljenja, odnosno ostale pacijente.

““Svuda se kapaciteti pune, pre svega za teške i srednje teške slučajeve, već smo na ivici kapaciteta i to ne samo u Nišu, nego u svim bolnicama u Srbiji““, rekao je Kon na pres konferenciji o situaciji sa korona virusom.

Naglasio je da će biti potrebni dodatni kapaciteti i u ustanovama za trijažu pacijenata, u kojima se odvajaju oboleli i odatle šalju u proširene bolničke kapacitete.

““Srećom, napravili smo na vreme te kapacitete, a da ih nemamo, sada bismo bili u vrlo teškoj situaciji““, kazao je Kon.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da za svaki region, posebno za centralne bolnice u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, postoje planovi za proširenje u skladu sa potrebama.

Naveo je da su u Beogradu sukcsesivno uključivani novi kapaciteti i da će tako biti i dalje, a da je cilj da se medicinsko osoblje koliko je moguće odmara.

Dodao je da racionalizacija zahteva da se koliko je god moguće koncentrišu bolesnici, odnosno da se, kada se jedna bolnica skoro popuni, aktivira sledeća.

““Iako imamo veliki broj obolelih, biće sasvim dovoljno kapaciteta““, rekao je Stevanović.

Istakao je da podaci, koji ne govore o značajnom porastu zaraženih, pokazuju da poštovanje mera distanciranja daje rezultate i naglasio da je važno da građani nastave da se ponašaju u skladu sa merama jer će se, kako kaže, tako sačuvati kapaciteti u bolnicama.

Na pitanje šta je pravi odgovor na želju nekih da idu na letovanje, Kon je rekao:

„Ne znam koja bi to bila presija koja bi nekog mogla da natera posle ovakve epidemije da po svaku cenu mora da ide. Bolje biti svoj na svome u ovakvoj sitauciji, to je moje lično mišljenje. NIje zasnovano na epidemilologiji“.

Kon je kazao da kada imate jednu pretnju ovakve vrste i nađete se u stranoj zemelji…

„Bolje da budete kod kuće, ako se to dešava u celom svetu. To je moje lično mišljenje“, dodao je Kon.

Kisić: Uz poštovanje mera, epidemiji će kraj biti bliži

Brojevi u vezi sa stanjem virusa u korona u Srbiji su stabilni, čak i u blagom padu, ali to ne sme da nas zavara, jer upravo sada moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere, poručila je zamenica direktora “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

“Ako nastavimo da poštujemo mere, izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije”, rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Pred najduži policijski čas do sada, Kisić je naglasila da je u ovim trenucima bitno da gradajni poštuju mere predostrožnosti u cilju sprečavanja širenja infekcije i to ne samo pred vikend, već i ostalim danima.

Prema njenim rečima,većina građana poštuje mere države i to se, dodaje, prema brojkama i vidi.

Zamenica direktorka Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević naglasila je da su indikacije za testiranje definisane, i da odgovaraju proširenom testiranju.

„Sve osobe koje su imale takve indickacije su testirane. Jedino zbog nedostatka kapaciteta u određenom momentu imali smo zastoj u analizi i obavljaljivanju rezultata“, ukazala je on.

Kisić-Tepavčević ukazala je da je završena izgradnja specijalne laboratorije kovid uz ogromnu podršku Kine.

„Tokom vikenda dolazi oprema, a kapacitet će biti 2. 000 testova dmevno. Krajem sledeće nedelje bi mogla da profunkcioniše ta laboratorija“, kazala je ona.

Rekla je da se značajno povećava kapacitet i dodala da su sve indikacje obuhvaćene i da su pokriven sve rizične grupe.

„Kada budemo imali veći kapacitet biće minimalno vreme čekanja na rezultate“, dodala je ona.

Kisić: Protokoli su isti za sve, zavisi od kontakata

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je  na pitanje novinara da li predsednik Srbije mora da bude u izolaciji 14 dana, budući da mu je stariji sin zaražen Kovidom 19, da je protokol isti za sve, jer virus ne pravi selekciju i svi su podjednako osetljivi.

„Kakva će biti procedura, zavisi od toga da li je neka osoba bila izložena i u bliskom kontaktu sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija u periodu za koji se smatra da je zarazan“, rekla je Kisić.

U skladu sa tim, rade se sve dalje procedure i testiranje i nema izuzetaka, dodala je ona.

Na pitanje da li je njen savet kao lekara da Vučic ne ide sutra u najavljenu posetu Nišu, Kisić je ponovila da sam postupak zavisi od toga da li je osoba bila u kontaktu u periodu zaraznosti sa osobom kod koje je potvrđeno prisustvo virusa.

„Sve osobe koje su bile u kontaktu, podvrgavaju se testiranju i u zavisnosti od toga se sprovode odgovarajući režimi“, rekla je Kisić.

Ona je pojasnila da je period zaraznosti najveći u toku 48 sati pre pojave prvih simptoma i 24 sata posle pojave simptima, a radi bezbednosti se uzima u obzir izloženost u periodu od dve nedelje od pojave simptoma, što je, kaže, isto pravilo za sve.

Sezona respiratornih infekcija još nije prošla

Sezona respiratornih infekcija u Srbiji još nije prošla, izjavila je Darija Kisić Tepavčević i dodala da je prošle sedmice prijavljeno 1.850 slučajeva oboljenja sličnih gripu, koja nisu Kovid 19, a da je najviše slučajeva bilo kod dece uzrasta do četvrte godine.

““U toku pandemije teško je pomisliti na bilo šta drugo osima na korona virus, ali napominjem da je sada češći prouzrokovač respiratornih infekcija nešto što nije Kovid 19, ima I drugih respiratornih infekcija““, rekla je Kisić na pres konferenciji.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se u Beogradu na dnevnom nivou prate oboljenja slična gripu, a da je najveći broj slučajeva u uzrastu između 30 i 64 godine.

Kako je rekao, taj broj se kreće između 20 i 30 dnevno, što je na nedeljnom novou iznad 100, ali je ekstremno niskog intenziteta i još uvek nije značajan porast obolelih.

““Sve dok nemamo 1. 000 obolelih na nedeljnom nivou u Beogradu, ne smatramo da je reč o epidemiji gripa, ali nešto se dešava u Beogradu i to se vidi kroz redovna epidemiološka praćenja. Sada imamo nove kovid ambulante pa ćemo imati i preciznije podatke, a ovo su podaci iz redovnog nadzora““, rekao je Kon.

Na Infektivnoj klinici 39 osoba, devet na respiratorima

Na Infektivnoj klinici u KC Srbije je smešteno 39 osoba sa potvrđenim korona virusom, a devet je na veštačkoj ventilaciji, od čega je osam osoba na invazivnoj ventilaciji i jedna na neinvazivnoj, izjavio je direktor klinike Goran Stevanvić.

„Stanje ovih koji su na ventilaciji je izuzetno ozbiljno, za neke možemo da kažemo da su kritično“, rekao je Stevanović odgovarajući na pitanje kakvo je stanje u toj klinici.

Kaže da je pored 39 osoba još oko 60 osoba hospitalizovano zbog jasnih znakova u kliničkoj slici, ali za koje se u toku dana očekuje potvrda.

Videćemo koliko će biti povrđeno u narednh 24 sat, dodao je on.

Govoreći o terapijskim protkolima, on je rekao da pacijenti dobijaju treapiju u skladu sa težinom klinčke slike i potrebe za lecenjem i da se lekari u tome oslanjaju na iskustvo Svestske zdravstvene organizacije i drugih zemalja.

Shodno tome, posedujemo sve medikamente i imamo sve potrebne uslove, dodao je Stevanović.

Goran Stevanović, direktor Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, upitan da objasni zašto više muškaraca od žena umire, rekao je da odgovor na ovo pitanje nema.

„To je zapažanje, karakteristika bolesti. Zašto je tako, saznaćemo kada sve prođe“, ukazao je on.

Sa respiratornim simptomima da se jave ili urade samoprocenu

Svi građani sa respiratornim simptomima treba da se jave lekaru i to, pre svega, kovid ambulantama u domovima zdravlja ili prvo da urade onlajn test samoprocene na korona virus, rekao je direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što su pojedini ljudi koji su preležali korona virus rekli medijima da su imali i neke potpuno nespecifične simptome, kao što su bolovi u želucu, gubitak čula mirisa i ukusa, crvenilo očiju i druge i kada treba da se jave lekaru.

Stevanović kaže da, kao i za sve virusne infkecije, tako i za ovu postoji velika raznolikost simptoma koji se javljaju.

„Mi pričamo stalno o najkarakterističnijim simptmima koji se viđaju kod najvećeg broja obolelih. Zato smo i insistirali na formiranju šire mreže stručnjaka, lekara, koji će moći da pomognu pacijentima. I da pri svakoj ozbiljnijoj promeni zdravstvenog stanja koja vuče simptome respiratorne inekcije osobe treba da se jave lekarima, pre svega u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odnosno kovid ambulantama“.

Stevanović kaže da su lekari dosta dobro upućeni i da mogu da daju informacije o izuzetno širokom dijapazonu simptoma i tegoba koji mogu da se jave, ali i o onim koji ukazuju na možda komplikovniji tok bolesti.

„Važno je da građani na svaku pojavu respiratornih simptoma okrenu telefon ili da urade na sajtovima samoprocenu, gde će vaš izabrani lekar preko sistema biti direktno obavešten da ste već uradili samoprocenu i da li je to nešto što je bilo od značaja“, poručio je Stevanović.

On je dodao da svi koji imaju bilo kakvu dilemu mogu da se jave kovid abulantama u domovima zdravlja gde lekari rade od osam do 22 časa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana