Koronavirus u Srbiji: Još 408 pozitivnih slučajeva – preminulo petoro ljudi – ukupno 99

Objavljeno: 15.04.2020. 15:43 Izmenjeno: 16.04.2020. 14:29

Ministar zdravlja Zatibor Lončar izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom, osim u Nišu i Požarevcu, ali da ne sme da nas zavara, jer se može preokrenuti za dan, kako na bolje, tako i na gore.

U Srbiji je u poslednja 24 sata kod još 408 osoba registrovan virus korona, preminulo je još pet osoba, ukupno 99, ali je i pet osoba „skinuto“ sa respiratora, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je, na pres konferenciji, rekao da je u poslednjih 24 sata u Srbiji testirano 2. 880 osoba, od kojih je 408 pozitivno na Kovid 19.

Hospitalizovano je 3.245 pacijenata, a na respiratoru je trenutno 128 pacijenata.

Lončar je istakao da je u poslednjih 24 sata pet pacijenata „skinuto“ sa respiratora, zbog poboljšanja zdravstvenog stanja.

Do danas u 15 sati u Srbiji testirano ukupno 26.278 ljudi.

U poslednja 24 sata preminulo je još pet osoba, ukupno 99.

Preminula su dva muškarca i tri žene, prosečnih godina starosti 69, dodao je Lončar.

Gde su smešteni oboleli od virusa korona?

Ministar  Lončar saopštio je  da je u Srbiji hospitalizovano je 3.245 pacijenata obolelih od virusa korona, a na respiratoru je, trenutno, njih 128.

Ukupno je na Infektivnoj klinici i Klinici za pulmologiju KCS smešteno 140 pacijenata.

U starom delu KC Niš smešteno je 196, a u novom delu te zdravstvene ustanove 256.

U KC Vojvodine smešteno je 136 pacijenata, a u KC Kragujevac 98.

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ smešteno je 252 odraslih pacijenata i 39 dece.

Od ukupnog broja pacijenata na bolničkom lečenju, u KBC „Zemun“ je 317 pacijenata, a u KBC „Zvezdara“ 350.

U Opštoj bolnici Pančevo je smešteno 175, a u Vojnoj bolnici Karaburma 76.

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu nalazi se 383, u Opštoj bolnici Novi Pazar 20, u niškom Čairu 298 dom, a u Domu studenata Medicinskog fakulteta u Nišu 212 osoba.

Na Novosadskom sajmu smešsteno je 186 pacijenata, a u novopazarskoj Srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ 20.

U Banji Junaković kod Apatina nalazi se 16, u Niškoj banji 75, a jedan broj pacijenata se nalazi i u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj banji.

U Šapcu nema infektologa na raspolaganju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je  da privremena bolnica u Šapcu ne može da počne sa radom, jer tamo nema infektologa na raspolaganju.

„Osnovni razlog da bi radila neka privremena bolnica, je da imamo infektologa koji bi tu radio. Trenutno nemamo infektologa na raspolaganju za to i to je razlog“, rekao je Lončar.

On je tako odgovorio na pitanje zašto Štab za vanredne situacije Šapca još uvek nije dobio odgovor premijerke i ministra na zahtev da u tom gradu počne da radi privremena bolica za smeštaj osoba sa lakšim oblikom zaraze Kovidom 19.

Lončar takođe tvrdi da je reč isključivo o stručnim, a ne političkim razlozima.

„Molim sve da znaju da sve pažljivo razmatramo, i da ne pretvaraju stručna pitanja i ono što može da ugrozi nekoga, ne prebacuju na neko drugo polje, posebno ne na političko“, rekao je Lončar.

Broj zaraženih zdravstvenih radnika kao u svetu

Ministar Lončar rekao je  da je u Srbiji trenutno 557 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom što je 11,43 odsto od ukupnog broja zarazenih.

On je na konferenciji za novinare rekao da je to procenat koji je otprilike zabelžen u svim zemljama.

Objasnio je i da se sa tim brojem računalo i da može da se podnese i nadoknadi odsustvo zaraženih da bi sistem mogao da funkcionise.

Napravićemo analizu šta se dogodilo u GC Niš

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će biti napravljena analiza šta se dogodilo u Gerontološkom centru Niš, kako je korona virus ušao u tu ustanovu i poručio da će odgovarati svako ko nije poštovao mere.

Odgovarajući na pitanje novinara kada će biti utvđeno šta se dogodilo i ko je nadležan da to utvrdi, Lončar je rekao da je to Zavod za javno zdravlje na toj teritoriji, ali da su došle i dodatne ekipe kako bi se napravila analiza šta se tamo dogodilo.

Takođe, oni će odrediti i mere koje će se dalje sprovoditi, kako bi se zaustavio pobećan broj obolelih od korona virusa u toj ustanovi.

„Svako za koga se utvrdi da nije ispoštovao mere odgovaraće i biće procesuiran, u to nema nikakve sumnje“, poručio je Lončar.

Stanje pod kontrolom,osim u Nišu i Požarevcu

Ohrabruje, kaže, i to što se smanjuje broj pacijenata na respiratoru.

Lončar je na pres konferenciji rekao da današnji rezultati nisu loši i da je ohrabrujuće što je manje pacijenata na respiratoru sto je, kaže, izuzetno bitno.

““Situacija je pod dobrom kontrolom, sem Niša i Požarevca, a Beograd je na nivou na kojem je bio i do sada““, rekao je Lončar.

Naglasio je da sadašnje stanje ne treba da opusti i zavara i da, kako će dalje izgledati situacija i statistika, jedino zavisi od toga kako se budemo ponašali

““Sve ovo može da ide na bolje ili na gore u zavisnosti od toga da li budemo poštovali mere koje nam preporučuje struka““, kazao je Lončar.

Posle Uskrsa stari će moći u šetnju tokom policijskog časa

Ministar zdravlja  je najavio da će verovatno odmah posle Uskrsa biti dozvoljeno starijima od 65 godina da izlaze tokom policijskog časa kako bi prošetali na pola sata.

Upitan kako će biti izvedeno to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će stariji od 65 godina moći da izlaze tri puta sedmično, ministar je rekao da možda budu neke manje izmene, ali da je zamisao da oni mogu da izađu ispred svojih kuća, na 300 do 400 metara kako bi prošetali na pola sata i to da budu bez kontkata sa bilo kim drugim.

„To bi bilo u vremenu kada ostali ne mogu da izlaze, odnosno za vreme poclijskog časa, kako ne bi slučajno došli u kontakt sa nekim. To je naša radna verzija o kojoj ćemo još razgovarati, to bi bilo odmah posle Uskrsa“, rekao je Lončar.

Zahvalio je ljudima koji su stari preko 65 godina što se striktno pridržavaju svih pravila i dodao da razume da njihovo strpljenje ima granicu.

Kaže da država posebno misli na njih i traži najbolji način da im pomogne i da im obezbedi da provedu određeno vreme napolju, ali tako da budu bezbedni.

Zaposleni u domovima radiće u smenama od 15 dana

Zlatibor Lončar rekao je  da će u domovima za stare ubuduće smene zaposlenih biti na 15 dana.

„Slali smo preporuke, a sada će morati da se organizuju tako da smene onih kojih rade budu na 15 dana, jer je to jedino što moze da zaštiti osobe u domu i one koji rade, uz pridrzavanje svih mera i zaštitnu opremu“, rekao je Lončar na konferenciji za novinare.

Tako se smanjuju kontakti i zaposlenih i štićenika.

On je zamolio sve koji drže domove da se pridrzavaju ovoga, jer će se kontrolisati strogo, kako bi se spasli zivoti tih ljudi.

Sva bolovanja, otvorena pre vanrednog stanja, se nastavljaju

Ministar  Lončar izjavio je da se sva bolovanja, koja su otvorena pre vanrednog stanja, nastavljaju i svakome ko je do tada bio na bolovanju biće omogućeno da ostane i dalje.

„Stav je da se sva bolovanja, pre uvođenja vanrednog stanja, nastavljaju. Nećemo praviti razliku i svakom, ko je bio do tada na bolovanju, mi ćemo omogućiti da nastavi dalje“, rekao je Lončar na novinarsko pitanje šta da rade majke koje ne mogu da produže porodiljsko, jer se „sva bolovanja do kraja vanrednog stanja produžavaju bez komisije, osim bolovanja zbog nege deteta“.

Na pitanje da li će i u kojim terminima roditelji sa bebama moći da izađu u šetnju, ako bude produžen policijski čas, Lončar je rekao da će se za to pitanje naći najbolje rešenje.

„To ćemo izneti na sledećem Kriznom štabu. Šta struka kaže, naći ćemo najbolje rešenje, a da ne ugrozi nikoga“, rekao je Lončar.

Stevanović: Lakše oboleli u kontaktu s porodicom

Načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović objasnio je da pacijenti koji su u boljem opštem stanju sami mogu da prenesu te informacije svojoj porodici, dok o slučajevima obolelih na intenzivnoj nezi porodicu informišu lekari.

Stevanović je, na pitanje zašto porodice hospitalizovanih zaraženih ne mogu da dobiju informacije o njihovom stanju, rekao da pacijenti koji su hospitalizovani, a u opštem su dobrom stanju, mogu sami da komuniciraju mobilnim telefonom.

“Svaki dan im se saopštava njihovo zdravstveno stanje, koje mogu da komuniciraju porodici, koja ne mora da zove lekare”, rekao je on.

„Što se tiče teško obolelih na intenzivnom odeljenju, postoje termini za davanje telefonskih informacija“, kaže epidemiolog.

On je zamolio da se članovi porodice hospitalizovanih međusovno usaglase i da samo jedna osoba zove da bi se dobila informacija, jer u suprotnom dolazi do zagušenja telefonske linije.

„A svakako će dirketno dobiti informacije od lekarskog kadra koji se brine o pacijentu“, kazao je on.

Zamolio je i za strpljenje za slučajeve kada porodice zovu, a lekari imaju tog trenutka priliv, odnosno prijem novih pacijenata.

Još uvek nema dovoljno donora krvne plazme

U Srbiji u ovom trenutku nema dovoljno donora krvne plazme sa antitelima osoba izlečenih od korona virusa, izjavio je direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović i dodao da se krvna plazma kao dopunska terapija u lečenju primenjuje samo kod određene kategorije pacijenata.
Stevanović je na pres konferenciji na pitanje o primeni krvne plazme u lečenju korona virusa rekao da je Srbija na početku kada je reč o toj terapiji i dodao da ona nigde u svetu nema široku primenu i da se ne daje svim pacijentima, nego određenim kategorijama bolesnika.

““Moraju da se ispune još neki uslovi, u smislu podudarnosti krvne grupe donora i primaoca, to je kompleksno pitanje, a odluka o primene te terapije je konzilijarna i uvek uključuju transfuziologa uz kliničare koji brinu o pacijentu, rekao je Stevanović.

Na pitanje po kom se principu određuje ko će biti testiran na Kovid 19, Stevanović je ponovio da postoje jasno utvrđeni kriterijumi po kojima se vrši testiranje i da se ne testira svaka osoba sa simptomima respiratorne infekcije, već ona čiji simptomi , kako je objasnio, mogu da se uklope u sliku Kovida 19.

Naglasio je da se sve osobe koje imaju bilo kakve simptome respiratornih infekcija i povišenu temperature, bez obzira da li su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, treba da se jave u kovid ambulante.

““Tamo će biti pregledani i uzeće se dodatni podaci posle čega se utvrđuje da li je potrebna dopunska dijagnostika. Dok se ne potvrdi dijganoza pacijenti se ne leče i ne primaju terapiju““, rekao je Stevanović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana