Koronavirus u Srbiji: Još 250 pozitivnih, ukupno 3.630! Preminulo 6 osoba – ukupno 80 Tanjug

Objavljeno: 12.04.2020. 15:55 Izmenjeno: 13.04.2020. 15:27

U poslednja 24 sata u Srbiji testirano 1.913 osoba od kojih je 250 pozitivno na prisustvo virusa korona. Hospitalizovano je 2.684 pacijenta, a na respiratorima je njih 146.

Foto: Alo

U Srbiji je u poslednja 24 sata kod još 250 osoba registrovan virus korona, ukupno 3.630, a preminulo je još šest osoba, ukupno 80, saopštila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Do danas u 15 sati u Srbiji testirano ukupno 18.312 osoba.

U poslednja 24 sata preminulo je još šest osoba kao posledica infekcije virusom korona, što je ukupno 80 preminulih.

Od poslednjih šest preminulih, troje je muškaraca i tri žene, prosečnih godina starosti 57,5.

Smrtnost je, u ovom momentu, 2,2 odsto, navela je Kisić Tepavčević.

Kisić: Korona prisutna u skoro svim gradovima

Korona virus je prisutan u skoro svim gradovima u Srbiji, tako da se više i ne može koristiti termin žarište, izjavila je  zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje novinara elektronskom poštom da li su nova žarišta Kovin i Pančevo, ona je rekla da gotovo nijedan region nije pošteđen i da je virus prisutan u skoro svim gradovima.

Kaže da je u opštoj bolnici u Pančevu hospitalizovano 150 pacijenata i da vecina njih nije iz Pančeva.

Kada je reč o Kovinu, Kisić Tepavčević kaže da je potvrđen kovid19 kod dva zdravstvena radnika, koji rade u laboratoriji i da oni imaju blagu kliničku sliku, te da su oni izolovani u banji Junaković, a izolovani su i članovi njihovih porodica.

Gde su hospitalizovani oboleli od virusa korona

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je među zaraženima Kovidom 19, 2.684 pacijenta hospitalizovano, od kojih je 146 na respiratoru.

U KBC „Zemun“ nalazi se ukupno 340 pacijenata, do kojih je 25 na mehaničkoj ventilaciji.

U KBC „Zvezdara“ smešteno je takođe 340 pacijenata, a 15 je na respiratoru.

U KBC „Dragiša Mišović“ ukupno je smešteno 295 pacijenata, a 46 na respiratoru.

Ukupno je u KC Niš hospitalizovan 201 pacijent, a 20 je na respiratoru.

U Opštoj bolnici Pančevo hospitalizovano je 147 pacijenata, a niko od njih nije na respiratoru.

Na Klinici za pulmologiju KCS smešteno je 127 pacijenata, a 11 je na respiratoru.

U KC Vojvodina nalazi se 144 pacijenta, 11 na respiratoru.

U kragujevačkom Kliničkom centru je 83 pacijenta, 11 na respiratoru.

Na Infektivnoj klinici KCS nalazi se 48 pacijenata kod kojih je potvrđen virus i 79 osoba koje čekaju rezultate testova, a na respiratoru je njih 11.

U VMC Karaburmi je 74 pacijenata, šest na respiratoru.

Na Beogradskom sajmu smešteno je 347 osoba.

U niškoj hali Čair i u hotelu Centroturist ukupno je 295 osoba, a još 125 osoba je u Domu studenata Medicinskog fakulteta u Nišu.

U hali Novosadskog sajma nalazi se 166 osoba.

Na Torlaku nema novoinficiranih korona virusom

Na Institutu Torlak nema novoinficiranih od korona virusa i epidemiološka situacija je pod kontrolom, izjavila je  zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, na pitanje kako je došlo do zaražavanja zaposlenih na Torlaku i da li je i dalje broj zaraženih 12, kako je ranije saopšteno ili je taj broj povećan, rekla da se na Torlaku vrši intenzivan nadzor zbog specifičnosti posla za sve zaposlene u toj ustanovi.

„Nije se povećao ukupan broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo ove infekcije. I kao što smo rekli inicijalna zaraza to jest prva inficirana osoba tamo nije zdravstveni radnik, ali radi u toj ustanovi, tako da se zarazila desila van zdravstvenog sistema. Nije došlo do zaražavanja u laboratoriji, međutim došlo je do daljeg prenošenja među zaposlenima“.

Kisić Tepavčević istice da je epidemiloška situacija stabilna i još jednom ponovila da nije došlo do povećanja broja novoinficiranih.

Na pitanje kako se organizuje rad kovid ambulanti, tamo gde ne postoji mogucnost da se pacijentima urade rendgen i laboratorijske analize, direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović je rekao da je tu najvažniji dobar razgovor sa lekarom i klinički pregled i da to može da se uradi u svakoj kovid ambulanti.

„Tamo gde ne može da se organizuje laboratorija i rendgen, te one se oslanjaju se na opšte bolnice ili trijažne centre gde se taj deo postupka dopunske trijaže završava. Tako da ono što je najbtinije jeste da se građani sa tegobama prijave kovid ambulanatama“.

Ako može tu sve da se uradi to će biti učinjeno, dodao je on, a ako ne može uradiće se prva etapa, a to je zbrinjavanje i onda će biti upućeni tamo gde će se dovršiti ceo postupak dijagnostike.

O merama za naredni vikend odlučuje Krizni štab

Zamenica direktora instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević rekla je da će Krizni štab donetu odluku o merama u narednom periodu, pa i o tzv. policijskom času za naredni vikend i za naredni period uopšte.

Kisić-Tepavčević je, na pitanje novinara da li su tačne spekulacije medija da će biti doneta mera zabrane kretanja od idućeg cetvrtka do ponedeljka, rekla da sve mere koje se donose imaju samo jedan cilj a to je da se smanji mogućnost da dođe do kontakta osobe koja je infciirana i one koja je osetljiva.

„Koja će mera biti u narednom periodu je pitanje za Krizni štab“, poručila je ona.

Naglasila je da je suština da se svi, kao što se radi poslednjih dana, striktno pridržavaju svih mera, pa onda neće biti potrebne dodatne mere koje bi bitno menjale život.

Još bez procene o nastavku rada škola

Dr. Darija Kisić-Tepavčević rekla je da još nije pričano na Kriznom štabu o konkretnom datumu nastavka školske godine.

Ukazala je da 15. juli i 15. septembar ne bi bili jako popularni datumi, jer svako koji je roditelj ne bi to prihvatio sa velikim odušveljenjem.

„Međutim moramo biti svesni da će se doneti onakva odluka koja je najbolja za našu decu. Takva da najmanje izložimo decu riziku, a što je još bitnije da ne prenesu infekciju među populacijom starijih. Pričaćemo o tome narednih nedelja kada ćemo tačno definisati kakvi bi bili vremenski okviri“, najavila je ona.

Kisić-Tepavčević je, povodom predloga da se školska godina nastavi 15. jula, a nova školska godina 15. septembra i da li ima odluke o tome, rekla da je sigurno da deca nisu odavno u kolektivu i da je jasno da je stepen kolektivnog imuniteta kod najmlađih jako nizak.

„Svesni smo da ukoliko se desi infekcija u ovoj grupi da su blagi oblici kliničkog ispoljavanja, ali mogu da prenesu infekciju na bake i deke koje se trudimo da sačuvamo, što smo do sada i uspeli“, ukazala je ona.

Kisić-Tepavčević je rekla da su letnji meseci, sa visokim temperaturama, najbezbedniji kada je reč o ovakvim virusima.

Ako predsednik kriznog štaba nema rezultate, ko ima

Zamenik direktora instituta “Batut”  izjavila je da pristup rezultatima testiranih na Kovid-19 imaju predstavnici kriznih štabova, koji donose odgovarajuće odluke.

Ona je tako odgovorila na pitanje ko sve ima pristup rezultatima testiranih na Kovid-19, s obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas izjavio da ima novih žarišta tamo gde su naši građani došli iz inostranstva.

“Ako predsednik Republike i predsednik jednog od kriznih štabova nema uvid u ovakvu vrstu podataka, pitanje je ko ima?”, upitala je Kisić.

Podsetila je da su formirani krizni štabovi za svaku specifičnu grupu, koje čine ljudi čije su aktivnosti definisane različitim protokolima i da svako od njih, u skladu sa svojim ingerencijama, ima odgovarajuće pristupe podacima na osnovu kojih donose odluke.

Autističnu decu treba prošetati,predložiću vladi

Darija Kisić Tepavčević rekla je da je apsolutno opravdano, sa stanovišta struke, da roditeljima dece sa autizmom bude omogućeno da svoju decu prošetaju, kada za to postoji potreba, što će i predložiti vladi.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li krizni štab može da preporuči vladi da izađe u susret roditeljima dece sa autizmom, kako bi mogli da ih izvadu u šetnju.

“Apsolutno je stručno opravdano da se za takve kategorije građana odredi termini koji se ne poklapaju da drugim teriminima, i kao takvi biće predloženi vladi”, rekla je Kisić Tepavčević.

U ustanovama socijalne zastite 44 pozitivnih, i 24 zaposlena

Zamenica direktora Instituta Batut  je izjavila da je u ustanovama socijalne zašite potvrđen korona virus kod 44 korisnika i 25 zaposlenih.

U izlaciji je 319 korisnika i 150 zaposlenih, rekla je Kisić.

Ona je na pres konferenciji rekla da je to najosetljivija populacija i da se u mnogim zemljama videlo da ako se tu prošiti da je onda velika smrtnost.

„Od početka naši napori su bili veliki da se to spreči i u određenim ustanovama je potvrjdeno pristustvo virusa, ali smo preduzeli sve hitne mere suzbijanje“.

Navela je da ima ukupno ustanvova socijalne zaštite čiji je osnovač država i Vojvodina 74 sa kapacitetom 14.512 korisnika i to 57 za odrasle i stare i 17 domova za decu i mlade, kao i da ima privatnih centara za odrasle stare 229 sa kapcitetom za 8.617 korisnika.

Kaže da je prijavljeno u ustnaovama socijalne zaštite prisustvo korone kod 44 korisnika: 14 korisnika u domu za smeštaj starih Stara pruga Umla, dva u domu za stare Doživeti 100. u Zemunu, šest u GC Niš, šest Domu za smeštaj starih Nana u Beogradu, 4 korisnika domu za ometene Blace, 1 u domu za stare u Smederevu, 1 korisnik usluga pomoć u kući u Begoradu

I kod 25 zaoslenih koji rade u ovim ustanovama: 8 u domu za ometene u Blacu, 3 u domu za stare „Nana“ u Beoradu, dva zpaoslena stare Eskula u Nišu, 1 u Doživeti 100. Beogradu, 1 zaposleni u centru za zaštitu odojčadi i dece u Beogradu, 1 zaposleni u domu Stara pruga na Umci, 1 zaposlen u domu za stare Sunčev breg u Begoradu i 1 zapasleni u gradskom centru za socijalni rad Novi Beograd.

Kaže Kisić da je potvđen koroan virus i u domu za stare Smederrevo, i da je tu 38 testirano zaposlenih i 41 korisnik i da je 14 korisnika hopsotlizovano.

Karantin je organizovan u gerontološkom centru u Nišu i domu za stare u Smederevu.

Iz doma za smeštaj lice Blace dobili smo informaciju da postoji nedostatak kreveta i obratili se kriznom štabu.

Takođe, u domu Nana u Beogradu očekuju se rezultati daljih tesitranja, pa se postupa sa svim merama u cilju sprečavnja daljeg širenja.

„Vrši se aktivan nadzor i traganje u ovim ustanovama da se ne bi proširio virus masovno, što bi moglo da ima fatalne posledice. Otkrivene su sve osobe trenutno kod kojih se sumanjalo da su inficirane, a druge osobe su hospitalizovan, a i oni koji su bili u kontaktu sa njima su u izolaciji. Smatramo da su sprovede sve rigorozne mere kako bi se sprečilo širenje“, dodala je ona.

Neprisustvom štitimo novinare,ima zaraženih u redakciji

“Svesni smo da se u pojednim medijskim kućama javio određeni broj obolelih novinara, a takve zatvorene ustanove značajna su mogućnost za širenje infekcije. Vi ste nam dragoceni i želimo da zaštitimo sve naše građane, a posebno one koji se nalaze pod povećanim rizikom”, rekla je Kisić.

Kisić je istakla da u ovoj situaciji novinari obavljaju “mukotrpan posao” i da su zbog posla koji obavljaju pod povećanim rizikom za nastavak širenja infekcije.

List “Informer” naveo je u elektronskom pitanju da je juče poslao zvaničan zahtev Vladi Srbije da se omogući prisustvo novinarima na konferencijama, a Kisić je odgovorila da je to “jedini ispravan put” odnosno da je Vlada Srbije jedina adresa za takve zahteve.

Situacija pod kontrolom u Šapcu

Kisić-Tepavčević je, na konferenciji za štampu na pitanje kakva je situacija u zdravstvenim ustanovama u Šapcu i da li preti da taj grad postane novo žarište, podvukla da je u ovom momentu čitava naša zemlja žarište.

„Kada je u pitanju Šabac, radi se intenzivan nadzor u zdravstvenim ustanovama i populaciji, koje kao i u većini delova zemlje rade mukotrpan posao“, dodala je ona.

Na pitanje da li Srbija učestvuje u istraživanju Svetske zdravstvene organizacije vezanu za protokol o upoznavanju sa virusom, načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović je kazao da nije samo SZO, koja je inače krovna institucija međunarodnog zdravstva, ponudila takav upitnik.

Ukazao je da je Srbija dobila slične upitnike i od Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kojem se redovno, u okviru međunarodne obaveze, šalju informacije kao i SZO, još pre nego što su upućeni upitnici.

Pbo je samo nova forma uputnika, naglasio je on dodajući da je slanje informacija naša međunarodna obaveza i uobičajena procedura.

Kisić-Tepavčević rekla je da ovo nije prvi put da naša zemlja u oblasti zravstva sarađuje sa najkompetentnijim međunarodnim organizaciama.

Istakla je da Srbija učestvuje u svim aktivnostima i protokolima širokog spektra aktivnosti.

„Pratimo sve aktuelne informacije sa svih aspekata kada je u pitanju virus“, ukazala je ona.

Stevanović: U zatvorima nema obolelih od korone

Načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je  da nema nijednog obolelog koji se nalazi u zatvorima i kazneno popravnim domovima.

Stevanović je, na pitanje koliko ima pozitivno testiranih lica u zatvorima i kazneno-popravnim ustanovama, rekao da su zatvorske ustanove u saradnji sa zdravstvenim sistemom na vreme izvršile pripreme.

„Uvele su stroge kontrole ulaska i izlaska zaposlenih. Koliko mi je poznato nema nijednog obolelog koji se nalazi u tim ustanovama“, rekao je on.

Pacijenti na respiratoru od 4 do 6 nedelja, neki i do 8

Prosečno vreme kovid19 pacijenata na veštačkoj ventilaciji pluća je oko četiri ili šest nedelja, ali ima i slučajeva koji su bili na respiratoru i osam nedelja, izjavio je  direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović.

Na pitanje koliki je procenat izlečenih i onih koji su skinuti sa respiratora, on je rekao da je broj tih pacijenata mali i da ne može da kaže precizan podatak s obzirom na relativno kratko trajanje epidemije, pošto prosečno vreme koje provode na ventilaciji ide i do osam nedelja.

„To znači da je većina još u fazi lečenja. Ali, imamo one koji su iskljuceni sa respiratora i uglavnom se radi o mlađim ljudima koji nisu imali duge bolesti“, reako je Stevanović.

Dodaje da je kod onih sa hroničnim bolestima uspeh terapije i lečenja dosta neizvestan ako već stignu do veštačke ventilacije pluća.

Izlečeno više od 400 ljudi

Direktor Infektivne klinike  izjavio je da u Srbiji ima nešto više od 400 osoba koji su u potpunosti izlečeni od virusa korona i imali su dvostruki negativan nalaz na Kovid 19.

Stevanović je pojasnio da se po našim, ali i kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, izlečenim smatraju osobe koje imaju potpuno razrešenje kliničkih simptoma i dva puta uzastopno negativan test na Kovid 19.

“Takvih osoba ima nešto preko 400 kod nas”, rekao je Stevanović na pitanje u vezi sa brojem izlečenih od virusa korona.

On je dodao da postoje i pacijenti koji su u potpunosti klinički izlečeni, i više nemaju nikakve tegobe, ali i dalje održavaju pozitivnost testa.

“To može da traje i nekoliko nedelja po završetku lečenja i to su pacijenti koje po definiciji ne možemo smatrati izlečenim, ali oni klinički jesu izlečeni”, rekao je Stevanović.

Dodao je da su takvi pacijenti sada uglavnom smešteni u privremenim bolnicama, poput Sajma, osim ako se ne radi o starijim osobama ili hroničnim bolesnicima, koji moraju da budu u bolnici.

“Takvih pacijenata je nešto preko 800”, naveo je Stevanović.

Na pitanje “zašto se pacijenti koji su izlečeni ponovo smeštaju u privremene bolnice sa obolelima”, Stevanović je rekao da je razlog upravo u tome što oni jesu kilnički izlčeni, ali su i dalje pozitivni, izlučuju virus i opasni po druge.

Oni sami su imuni na novo razboljevanje i infekciju, jer su je preležali, ali još uvek izlučuju virus, pojasnio je Stevanović i dodao da boravak u privremenim bolnicama ne može negativno da utiče na njih, ali da oni moraju da budu izolovani od druge sredine, dok ne dobiju dva negativna nalaza.

Dodao je da se retko dešava, ali da su moguća pogoršanja kliničke slike i dve nedelje nakon početka same bolesti, tako da oni, pogotovo ako su proveli manje od dve nedelje u bolnici, moraju da budu pod medicinskim nadzorom.

Posebna briga za onkološke pacijente

Dr Goran Stevanović izjavo je da postoji izvestan zastoj u pozivanju pacijenta na prijem na lečenje na Onkologiju, a da je razlog u tome što se vodi više računa o bezbednost i sprečavanju da se pacijenti, koji su već teško bolesni, dodatno inficiraju Kovidom 19.

„Svi će doći na red, biće pozvani. Ali, molim za malo strpljenja, jer nam je u ovom trenutku izuzetno velika briga da neko od njih ne bude inficiran”, rekao je Stevanović na konferenciji odgovarajući na jedno od pitanja novinara pristiglo mejlom.

On je ponovio da onkološki pacijenti spadaju u jednu od najugroženijih kategorija, pa je izuzetno važno da uslovi za njihov prijem u bolnicu i sprovođenje terapije, budu takvi da se rizik od dobijanja infekcije svede na najmanju meru.

Na pitanje kako će se testirati na virus nepokretni pacijenti uoči odlaska na terapiju, kao i njihovi pratioci, Stevanović je rekao da postoje mobilne ekipe zavoda, koje su i do sada izlazile na teren,

“Oni su i do sada izlazili na teren i nije problem da tehničar dođe na kućnu adresu, uzme uzorak od pacijenta koji treba da uđe u takvu ustanovu ili njegovog pratioca, ili od oboje, i da se uzorak odnese”, rekao je Stevanović.

Onkohematološki pacijenti, osim ako ne razviju simptome Kovida 19 sigurno neće dolaziti u kovid ambulante, jer bi to po njih bio značajno veći rizik, ukazao je Stevanović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana