Koronavirus u Srbiji: Još 222 pozitivnih, preminulo 6 osoba -ukupno 168 Tanjug

Objavljeno: 28.04.2020. 15:45 Izmenjeno: 29.04.2020. 15:21

Hospitalizovano je 2.517 pacijenata, na respiratorima je 79 bolesnika a broj izlečenih osoba je 1.260

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

U poslednjih 24 sata u Srbiji su registrovana 222 nova slučaja Kovida 19, ukupno 8.497, preminulo je još sest osoba, ukupno 168 preminulih, a izlečeno je 1.260 pacijaneta, saopštila je zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, na pres konferenciji, rekla da je u poslednja 24 sata testirano 5.446 osoba, od kojih su 222 pozivitne na prisustvo na virus korona.

U poslednja 24 sata preminulo je još šest osoba, kao posledica inefkcije virusom korona, tri muškarca i tri žene, a ukupno je 168 preminulih.

Do sada je izlečeno 1.260 osoba, rekla je Kisić Tepavčević.

Tiodorović: U Gerontološki centar Niš vraćena 52 korisnika

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su u Gerontološki centar Niš vraćenA 52 korisnika, kao i neki od zaposlenih koji su imali dva negativna nalaza na Kovid 19.

“Već smo vratili 52 korisnika, što je dorbo, ali to su veoma teški bolesnici, koji vremenom, nakon već dan, dva dobiju tegobe i moraju ponovo da idu u KC Niš. U međuvremenu, vratili smo i neke od radnika, koji su imali dva negativna nalaza, koji su izlečeni”, rekao je Tiodorović na pres konferenciji.

Preneo je i da je od danas tamo i nova v.d. direktorka Gerontološkog centra, te dodao da bi u narednom periodu trebalo da se učini sve što je neophodno, da su već u toku i prijemu, kako bi se lakše obavio posao u domu, koji je jako važan.

Na pitanje u vezi sa fabrikom “Šinvoz”, a u vezi sa brojem radnika na istom prostoru, Tiodorović je rekao da je na Gradskom štabu razmatrano to pitanje, da fabriku redovno obilaze inspekcijske službe, koje su stavile naredbu da moraju da obezbede da rade manje grupe radnika i da se ne stvara akumulacija radnika gde nije potrebno.

Imaju problem sa prostorom, ali se to može regulisati, dodao je Tiodorović.

Od 4. maja javni i međugradski prevoz, restorani, kafići…

Od sledećeg ponedeljka, 4. maja, počinje sa radom gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj , a od 8. maja javni prevoz u Beogradu i Nišu, saopštio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Naglasio je da se gradski i međugradski prevoz pušta u saobraćaj uz poštavanje svih mera zaštite, kao i bez upotrebe klime.

Istog dana, 4. maja, počeće sa radom i restoran i kafići, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

Od 8. maja, počinju sa radom i tržni centri, ali uz ograničeni broj korisnika i poštovanje socijalne distance, kao i korišćenje zaštitnih sredstava kako prodavca, tako i mušterija.

Tiodorović je saopštio i da će 11. maja početi da rade vrtići i produženi boravak u školama.

“Razlog otvaraća vrtića je da bi omogućili onim provima koji počinju sa radom i koji imaju decu, a nemaju gde da ih ostave”, rekao je Tiodrović.

Pozvao je poslodavce na razumevanje da radnike i radnice koji nemaju gde da ostave decu oslobode dolaska na posao.

Avio prevoz moguć od 18. maja

U Srbiji će avio prevoz ponovo biti uspostavljen od 18. maja , najavio je Tiodorović i dodao je da će to biti moguće prema preporukama svetskih avioagencija i uz sagledavanje epidemiološke situacije.

On je na redovnoj pres konferenciji rekao da će svi koji će početi da rade u narednom periodu morati da se dobro pripreme da sprovedu sve mere i obaveze koje će propisati Ministarstvo zdravlja, Republička komisija za zarazne boelsti i Institut za javno zdravlje.

““Oni će pripremiti instrukcije da budemo u skladu sa onim što je cilj, a to je da se zaustavi zaražzavanje, smanje rizici i da funkcionišemo kao normalno društvo““, rekao je Tiodorović.

Kisić: Po pitanju vikenda ostajemo rigidni, jednoglasno

Struka je jednoglasno za rigidne i nepopularne mere za 1. maj, ali, i ako ih ne bude, apelujem da se za naredne praznike građani ponašaju odgovorno prema sebi i svojoj porodici, rekla je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević.

« Preporuka je da se apsolutno strpimo još malo, jer se vidi kraj izlaska iz epidemije i ne treba sada zbog gubitka strpljenja i želje da budemo napolju da pokvarimo sve“, podvukla je ona.

Kisić-Tepavčević je rekla da ne zna kakva će biti odluka vlade.

„Apelujem, ukoliko i ne bude bila takva vrsta preporuke za naredne praznike, da se ponašate odgovorno prema sebi i svojoj porodici. Za sve nas važi da treba da se trudimo i strpimo još malo, kako bi ispratili što je moguće pre iz naše populacije ovaj virus“, zaključila je ona.

I dalje se u Srbiji više umire od hroničnih bolesti

U Srbiji, ali i u ostalim delovima sveta, i dalje se više umire od hroničnih bolesti, naročito od malignih bolesti i kardiovaskularnih oboljenja, iako je utisak u populaciji, inače lažan, da se u našoj zemlji umire samo od Kovida-19, izjavila je  epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Na konferenciji u Palati Srbija, Kisić je rekla da će to pokazati i analiza ukupne smrtnosti u ovom vremenskom periodu u odnosu na isti period ranijih godina.

“Ukupna smrtnost u jednom vremenskom periodu i poređenje u odnosnu na smrtnost u istom periodu prethondnih godina biće nam jedan od značajnih pokazatelja i pokazatelj aktivnosti zdravstvenih službi i preventivnih mera između različitih zemalja”, kaže Kisić.

Navod da takva sistematska analiza sa tačnim poređenjem u odnosu na prethodni vremenski period još nije urađena, ali da svi podaci postoje.

“Sada se stiče neki lažan utisak u populaciji da se u našoj zemlji umire samo od Kovida-19 i dalje su vodeći uzroci smrti hronične i nezarazne bolesti, pre svega, kardiovaskularne bolesti i maligna oboljenja. To je već decenijama tako, ne samo u našoj zemlji, već i u većini zemalja sveta”, rekao je Kisić.

Ono što se primećuje, navodi Kisić, jeste da je manja smrtnost koja je uslovljena saobraćajnim nezgodama.

Struka uvek bila jednoglasna, podrška vlasti srećna okolonost

Od samog početka, povodom svih pitanja o epidemiji Kovida 19, stručno mišljenje je bilo jednoglasno, a to što smo imali podršku državnog vrha nam je i omogućilo da se sve preporuke sprovedu u delo, izjavila je  zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

To je, kaže, jedna velika srećna okolnost u kojoj je struka radila.

“To je sve što možemo da kažemo na to pitanje”, rekla je Kisić upitana da prokomentariše izjavu lidera Dveri Boška Obradovića da se struka pokazala kao „režimska“ i da radi onako kako nalaže vlast.

Janković: Na putu smo da dobijemo prvu rundu u borbi sa kovidom

Na putu smo da dobijemo prvu rundu u borbi sa virusom kovid19, ako se uspešno bude sprovelo ublažavanje mera, rekao je imunolog Srđa Janković.

„Još je nismo dobili i ne treba da se opustimo, ako bude uspešno privedeno kraju postepeno ublažavanje mera, onda će se završiti u našu korist“, rekao je Janković.

Što se tiče prirodnog uspostavljanja imuniteta, to je zavaršni proces svake epidemije, ali nama nije bio cilj da to ubrzamo, jer bi platili strahovit danak u ljudskim životima, već nam je cilj bio da ga usporimo, rekao je on.

Upitan da li je moguće da virus sam nestane, on je rekao da postoji mogućnosti da virus postane sezonski patogen, zatim da prirodno nestane, ali da ta mogućnost nije velika.

Dodaje da je treća mogućnost da nauka i tehnologija dođu do delotvorne i bezbedne vackine, ali da je za to potrebno vreme.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla po pitanju vremenskih uslova da smo svedoci da se taj virus održava i prenosi i u uslovima visokih temperatura.

Takođe, istraživanja su pokazala da je potrebna veća temperatura od 25 stepeni, ali uz vlažnost vazduha od 20 odsto kao i da je značajan UV faktor.

Dosta toga je specifično za ovaj virus, tako da je potreban čitav niz faktora za njegov opstanak u spoljašnjoj sredini.

Ona je rekla i da je sasvim sigurno da se za vreme letnjih meseci smanjuje mogućnost kapljičnog prenosa jer virus brže pada na tlo i manje je virus prisutan na nivou respiratornih puteva, a i više vremena provodimo napolju i veće je provetravanje prostorija.

Ipak, ako virus uđe u osetljiv organizam temperatura nema uticaj, dodala je ona.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana