Korona presek tanjug

Objavljeno: 28.06.2022. 17:57 Izmenjeno: 29.06.2022. 10:57

Na respiratorima je 8 pacijenata.

U Srbiji u poslednja 24 sata registrovano jos 810 novozaraženih osoba od 8.341 testirane osobe.

Hospitalizovano je 98 osoba.

Jedna osoba je preminula.

 

Adzic: Nema mesta panici, situacija sa kovidom stabilna

U kovid bolnici u Batajnici trenutno se leči 30 pacijenata obolelih od virusa korona, a onih sa teškom kliničkom slikom nema, rekla je Tanjugu direktorka te ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević.

Ona je poručila da je situacija potpuno mirna i stabilna i da nema mesta nikakvoj panici.

„Kapacitet bolnice je negde oko 1.000 postelja, a trenutno koristimo dve jedinice poluintenzivnog lečenja i jednu intenzivnog lečenja. Imamo samo jednog intubiranog pacijenta. Dakle, situacija je potpino stabilna i mirna, nema mesta nikakvoj panici“, kaže dr Adžić.

Kovid bolnica od pre mesec dana radi i prijemno-trijažnu aktivnost, a dnevno se pregleda oko 30-40 građana, koji se najčešće upućuju iz kovid ambulanti, istakla je ona.

„Na veliku našu radost, radi se o pacijentima sa lakšim kliničkim slikama, dolaze pacijenti kojima je to peti, šesti dan bolesti, pa ne zahtevaju nikakvo lečenje već samo kontrolu i praćenje nadležnog lekara. Kod nekih kojima je to treći do peti dan bolesti, dajemo antivirusne lekove kojima država Srbija raspolaže, koji jako dobro sprečavaju replikaciju virusa i nastajanje komplikovanih formi bolesti“, objasnila je dr Adžić.

Navela je da je kod svih ovih pacijenata u pitanju omikron varijanta virusa, koja daje blage kliničke slike, a mali broj građana, kaže dr Adžić, ima povišenu telesnu temperaturu.

„Uglavnom su to infekcije koje se zadržavaju u gornjim respiratornim partijama, dakle upala guše, sinusi, retko ko ima upalu pluća“, kazala je ona.

Na pitanje može li se očekivati da će brojke na jesen biti četvorocifrene, kako neki predviđaju, dr Adžić naglašava da je neozbiljno davati dalekosežne prognoze.

„Činjenica je da virus slabi i poprima karakteristike sezonske bolesti i nadamo se da će tako i da ostane i da neće biti toliko visokih brojeva kako se predviđa za jesen“, rekla je direktorka kovid bolnici u Batajnici.

Adžić je objasnila da, kada se posle dve i po godine, koliko virus postoji u svetu, toliko puta izmene njegove kliničke slike, te kada on mutira i samim tim se menja i način lečenja, on po svim zakonima prirode ne može da stvori tako teške kliničke slike kao što smo viđali prethodne dve godine.

„Moja preporuka bi bila, pošto imamo na dnevnom nivou sve veći broj pozitivnih, ono kako mi možemo da se štitimo, da ipak u zatvorenim prostorima koristimo maske, da sačuvamo sebe i svoje najmilije“, zaključila je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana