Konvencija o presudama HCCH 2019 studio b

Objavljeno: 01.07.2022. 10:25 Izmenjeno: 01.07.2022. 10:25

Ekonomska dinamika regiona Zapadnog Balkana i značaj regionalne saradnje nameću obavezu relevantnim akterima da obezbede pravnu sigurnost u složenim prekograničnim slučajevima.

Jedan od ciljeva održivog razvoja UN-a je „Promovisanje mirnih i inkluzivnih društava za održivi razvoj, obezbeđivanje pristupa pravdi za sve i izgradnja efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija na svim nivoima.“ Više od 125 godina Haška konferencija za međunarodno privatno pravo(HCCH) stvara i promoviše međunarodne instrumente koji omogućavaju lakši pristup pravdi i poboljšavaju pravnu sigurnost u prekograničnim slučajevima progresivnim ujednačavanjem pravila međunarodnog privatnog prava. Najnovija dopuna je Konvencija HCCH 2019 o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim i privrednim stvarima (HCCH 2019 Judgment Convention).

Regionalni forum „Konvencija o presudama HCCH 2019: Perspektive Zapadnog Balkana“ održaće se 30. juna i 1. jula u Skoplju, Severna Makedonija. Događaj je zajednički organizovao Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Centar za međunarodnu pravnu saradnju (CILC) koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Haškom konferencijom o međunarodnom privatnom pravu (HCCH) i Međunarodna unija pravosudnih službenika (UIHJ).

Uvaženi predstavnici ministarstava pravde, ministarstava inostranih poslova, institucija za obuku u pravosuđu, komora izvršitelja i pravni stručnjaci sa Zapadnog Balkana okupljaju se kako bi razgovarali o prekograničnoj saradnji u građanskim i privrednim stvarima, budućim perspektivama o tome kako poboljšati mehanizam za priznavanje i izvršenje stranih presuda i modalitete pristupanja Konvencije o presudama HCCH 2019.

Ekonomska dinamika regiona Zapadnog Balkana i značaj regionalne saradnje nameću obavezu relevantnim akterima da obezbede pravnu sigurnost u složenim prekograničnim slučajevima. Priznavanje i izvršenje stranih presuda je od najveće važnosti za stvaranje i garantovanje pravne sigurnosti jer predstavlja konačnu barijeru za ostvarivanje prava fizičkih i pravnih lica kada treba da izvrše svoje presude u različitim pravnim sistemima.

Regionalni forum će zvanično otvoriti dr Nikola Tupančeski, ministar pravde Republike Severne Makedonije, dr Kristof Bernaskoni, generalni sekretar Haške konferencije međunarodnog privatnog prava (HCCH), g-din Jos Uitdehag, potpredsednik Međunarodne unije pravosudnih službenika (UIHJ), Njegova Ekselencija gospodin Dirk Jan Kop, ambasador Kraljevine Holandije i gospodin Tom Vitke u ime Njene Ekselencije gđe Anke Holštajn, ambasadork Savezne Republike Nemačke.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana