Konstitutivna sednica Skupštine grada tanjug

Objavljeno: 21.06.2024. 10:22 Izmenjeno: 22.06.2024. 10:19

Konstitutivna sednica Skupštine Grada Beograda počela je  u zgradi gradskog parlamenta na Trgu Nikola Pašića. Prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata odbornika koji su izabrani na beogradskim izborima 2. juna, a na dnevnom redu su još i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara skuštine, kao i njihovih zamenika. Sednicom predsedava najstariji odbornik Toma Fila […]

Konstitutivna sednica Skupštine Grada Beograda počela je  u zgradi gradskog parlamenta na Trgu Nikola Pašića. Prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata odbornika koji su izabrani na beogradskim izborima 2. juna, a na dnevnom redu su još i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara skuštine, kao i njihovih zamenika. Sednicom predsedava najstariji odbornik Toma Fila iz Socijalističke partije Srbije. Prema rezultatima beogradskih izbora održanih 2. juna, izborna lista „Aleksandar Vučić- Beograd sutra“ imaće 64 mandata u Skupštini grada. Lista „Savo Manojlović- I ja sam Beograd“ osvojila je 21 odborničko mesto, koalicija „Biramo Beograd“ 14 odbornika, lista „Mi snaga naroda-Doktor Branimir Nestorović“ ima 10 mandata, a u gradsku skupštinu je ušla još i manjinska „Ruska stranka“ sa jednim predstavnikom. Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke već je najavila da je obezbedila većinu za vođenje Grada Beograda, a njihov kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić bio je na toj funkciji i u prethodnom mandatu. Lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović najavio je jutros, na konferenciji za novinare ispred zgrade Generalštaba, da će taj pokret, odmah posle verifikacije mandata odbornika, napustiti Skupštinu grada Beograda zbog, kako je rekao, izbornih manipulacija na lokalnim izborima 2. juna.

Lider pokreta Kreni – Promeni Savo Manojlović izjavio je da će ta odbornička grupa napustiti Skupštinu grada Beograda odmah po verifikaciji mandata i da više neće učestvovati u radu skupštine grada, a da će odborničke nadoknade biti uplaćivane u humanitarne svrhe. Na konferenciji za medije te odborničke grupe ispred zgrade Generalštaba, Manojlović je rekao da se neće odreći odborničkih mandata zato što bi oni pripali vladajućoj koaliciji, a da njihovo prisustvo pri verifikaciji mandata čak nije ni potrebno. Kao razloge za tu odluku, Manojlović je naveo, kako je rekao, izborne neregularnosti koje su se desile prilikom lokalnih izbora 2. juna, a posebno u Nišu. Manojlović je takođe rekao da se njegov pokret protivi planovima vlasti za Beogradski sajam, zgradu Generalštaba, kao i planove za iskopavanje litijuma. On je te planove ocenio kao protivzakonite i protivustavne i upozorio vlast da će biti odgovorna za sve buduće izlive nezadovoljstva građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana