Kon:Kada krene prevoz, svi će osetiti da se vraćamo u normalu Tanjug

Objavljeno: 05.05.2020. 11:18 Izmenjeno: 05.05.2020. 18:30

Javni gradski prevoz u Beogradu ponovo će krenuti od 8. maja, kada će na ulicama prestonice biti 1.290 vozila, dok je u rezervi još oko 100 vozila, koja biti stavljena u pogon, ako za tim bude bilo potrebe, kako ne bi dolazilo do gužve.

Obavljaće se po fazama, od kojih prva podrazumeva prevoz zaposlenih, a putnici će morati da se pridržavaju propisanih pravila u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

To je danas rečeno na konferenciji povodom pokretanja javnog prevoza u pogonu GSP na Novom Beogradu, gde su predstavljena dva niskopodna solo-autobusa, spremna za prevoz putnika.

„Danas obeležavamo vraćanje u redovan život, jer kada u Beogradu profunkcioniše gradski prevoz, svi će osetiti da se vraćamo u normalnu“, rekao je Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji je i propisao pravila ponašanja prilikom korišćenja gradskog prevoza.

Kon je istakao da su mere donete kako bi se maksimalno smanjio rizik od infekcije u gradskom prevozu.

Takođe, podsetio je da će u prvoj fazi prevoz koristiti samo zaposleni, a da će tek na kraju, u četvrtoj fazi, prevoz moći da koriste i najosetljivije kategorije stanovništva, odnosno stariji od 65 godina.

Kon je rekao da veruje da će to biti relativno brzo, zato što se ne očekuje da će virus biti aktivan posle maja.

Epidemiolog iz Insituta za javno zdravlje „Batut“ Slavica Maris pojasnila je da će putnici morati da nose zaštitnu opremu prilikom korišćenja gradskog prevoza, da će se ulaziti samo na prednja vrata u vozila u kojima su obeležena mesta za sedenje i stajanje, što znači da će broj putnika u jednom vozilu biti ograničen

Navela je da se u vozilima neće uključivati klima, odnosno da će se provetravati prirodnim putem.

Istakla je da su pojačane mere dezinfekcije svih kontaktnih površina u vozilu i apelovala na građane da poštuju propisane mere.

U drugoj fazi, gradski prevoz će moći da koriste đaci i studenti, a u trećoj nezaposleni, turisti i penzioneri do 65 godina.

Gradski sekretar za saobraćaj Jovica Vasiljević rekao je da u slučaju da se putnici ne pridržavaju propisanih mera i da u vozilu nema mesta za nove putnike, odnosno da su sva obeležena mesta popunjena, vozačima će biti dozvoljeno da u vozila ne prime putnika.

U slučaju potrebe, vozači će moći da zaustave vozilo i obaveste nadležni operativno-kontrolni centar, koji će odmah pozvati komunalnu miliciju ili policiju, radi intervencije.

Direktor GSP “Beograd” Radiša Momčilović rekao je da je to preduzeće izvršilo sve neophodne pripreme, da je nabavljen potreban broj nalepnica i da ce sva vozila biti adekvatno obeležena do petka, 8. maja.

„Spremno očekujemo početak rada gradskog prevoza“, naveo je Momčilović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana