Konferencija „Planiranje u cilju rasta“

Objavljeno: 05.04.2016. 14:09 Izmenjeno: 05.04.2016. 14:09

Vesić: Beograd otvorio vrata investitorima, samo u aprilu kreću objekti vredni 350 miliona evra

Grad Beograd je u poslednje dve godine otvorio vrata investitorima, a u prilog tome govori podatak da će samo u aprilu početi izgradnja nekoliko velikih objekata ukupne vrednosti oko 350 miliona evra, koji treba da kreiraju oko pet hiljada radnih mesta, rekao je gradski menadžer Goran Vesić obrativši se učesnicima Pete CFO konferencije – Podsticaj za vodeće finansijske rukovodioce pod sloganom „Planiranje u cilju rasta“ u hotelu „Metropol Palas“.

On je podsetio da Beograd čini oko 39 posto bruto društvenog proizvoda Srbije i samim tim ima najvažniju ulogu u privredi Srbije.

– Mi to u Gradskoj upravi dobro razumemo i tokom 2015. godine izdali smo građevinske dozvole za preko 500.000 kvadrata, što je rekord u poslednjih sedam ili osam godina. Zato je Beograd na pravom putu da postane grad kranova jer to znači da se grad razvija. Kada već neko odluči da investira u Beograd i Srbiju, sasvim sigurno će voditi računa o bescarinskom izvozu u zemlje jugoistočne Evrope i Rusiju, vodiće računa o najnižoj stopi poreza na dobit u Evropi od 15 posto, ali ono što je najvažnije za investitore jeste politička stabilnost. Srbija je u poslednjih nekoliko godina zaista postala politički stabilna zemlja i ta jasna vizija koju ima Vlada Srbije i Grad Beograd naprosto su najbolja garancija za investitore da treba da ulažu u Srbiju – rekao je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da je u Beogradu do sada bilo malo investicija u proizvodnju i kao primer naveo da je pre nekoliko dana postavljen kamen temeljac za fabriku u Obrenovcu koja će zaposliti 1.400 ljudi, a to je prva fabrika koja se gradi u našem gradu posle sedam godina.

– Kada su u pitanju investitori, mi kao grad nudimo dva vida ulaganja – javno-privatno partnerstvo i direktne grinfild investicije. Javno-privatno partnerstvo se uglavnom odnosi na infrastrukturu kao što je izgradnja nove železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu i izgradnja mosta u unutrašnjem magistralnom prstenu. Planiramo i nekoliko velikih investicija u javne garaže, a naše prvo javno-privatno partnerstvo je deponija „Vinča“, pet kompanija je ušlo u uži izbor i do juna očekujemo raspisivanje tendera – rekao je gradski menadžer.

On je podsetio da je Grad Beograd u novembru prošle godine doneo odluku da u narednih deset godina svako domaćinstvo dobije priključak na vodu i kanalizaciju, a to je projekat vredan oko milijardu evra, uključujući i pet fabrika za prečišćavanje vode. Uradiće se i kompletna rekonstrukcija putne mreže na nivou Beograda, a procena je da će to koštati oko 700 miliona evra.

– U međuvremenu uradićemo niz drugih projekata poput izgradnje druge i treće faze veletržnice, zatim investiranje u stambene zgrade i liftove, a u poslednjih nekoliko godina izmenjen je i pravac u kome se razvija grad. Naime, grad se ranije širio prema svojim obodima, a mi smo uradili puno da grad počne da se spušta na reke i svi naši veliki projekti su na rekama – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, pored Beograda na vodi, gradiće se i u Bloku 18, zatim na Makiškom polju, levoj obali Dunava, na kojoj će nići „treći Beograd“, kao i na Višnjičkom polju, a pokrenute su i investicije koje su godinama stajale.

Vesić je naveo još niz projekata kao što je izgradnja Topčiderskog tunela, tunela od sadašnje Autobuske stanice do Bulavara despota Stefana, rekonstrukcija Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, rekonstrukcija Ruzveltove, Karađorđeve ulice.

– Beograd je posle dugo godina postao jedno veliko gradilište i to je naš najveći uspeh – rekao je na kraju Vesić i pozvao sve koji žele da investiraju u naš grad da nam se obrate jer su im vrata zauvek otvorena.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Petak
Sunčano

Max: 30°C
Min: 16°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana