Kon: Propusnice i produžen raspust dali rezultate Tanjug

Objavljeno: 16.11.2021. 18:48 Izmenjeno: 17.11.2021. 10:52

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su uvođenje kovid propusnica i produžen školski raspust dali rezultate, pa se sada „malo lakše diše“, ali da bez vakcinacije, kao dugoročnog rešenja, nema izlaska iz epidemije.

Kon kaže da se epidemijska krivulja jeste spustila, da je teška situacija nešto popustila i da se u ovom trenutku „malo lakše diše“.

„Od momenta uvodenja produženog raspusta istovremeno sa uvođenjem kovid propusnica, bez obzira na to što ne važe 24 sata, te dve mere su išle zajedno i očekivano dale rezultat, što možemo videti na osnovu praćenja u strukturi pozitivnih na koronavirus“, rekao je Kon za RTS.

Navodi da se udeo pozitivnih predškolskog i školskog uzrasta smanjio sa 18 na 13 odsto, za samo nedelju dana.

Kon je naglasio da medicinski deo Kriznog štaba insistira na još rigoroznijim merama, ali da se situacija menja.

„Škole su sada krenule sa radom, pa će za desetak dana ponovo krenuti cirkulacija virusa u školama i povećaće se broj zaraženih, ali je pitanje da li će se povećati do nivoa kakav je bio“, kaže Kon.

Doktor Kon upozorava i da za desetak dana možemo očekivati da pristigne i udar iz Zapadne Evrope.

„Imamo ovu nedelju tokom koje će brojevi padati, a onda može da se očekuje sledeće nedelje da se taj pad uspori. Procenjivanje zavisi i od toga kako će virus početi da cirkuliše u školama“, objašnjava Kon.

Ističe da sledi i niz epidemiološki nepovoljnih dogadaja – „crni petak“, slave, proslave Nove godine…

Govoreći o trećoj dozi, Kon navodi da ona nije više samo pojačanje zaštite, već i usporavanje širenja virusa.

„Optimista sam za sledeću godinu i nadam se da virus neće više da se menja. Ne vidi se neka nova varijanta, ali ona može da se pojavi već koliko sutra. Ipak, neće da se proširi tako brzo. Bez obzira što vakcina nije efikasna kao što je bila za prvu varijantu, sasvim je dovoljna da suzbije ovu epidemiju. Problem je što ne može čitav svet da se vakciniše i vratiće nam se ponovo neka mutirana varijanta, ali kasnije“, procenjuje Kon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana