Kon: Ohrabrujuće, opada broj obolelih i preminulih Studio B

Objavljeno: 29.04.2020. 11:52 Izmenjeno: 29.04.2020. 21:45

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji, 168 ljudi izgubilo je život, a virus je otkriven kod 8.497 osoba. Međutim, u poslednje dve nedelje, opada broj obolelih i preminulih, što struka ocenjuje kao ohrabrujuće.

Krizni štab za borbu protiv korona virusa zbog toga doneo je odluku o dodatnom ublažavanju mera, što podrazumeva da osim otvaranja šetlišta i parkova, od 4. maja sa radom krenu kafići i restorani,  8. maja tržni centri, a 11. vrtići i produženi boravci u školama.

Epidemiolog Predrag Kon, za Studio B, kaže da se relaksiranjem mera život polako vraća u normalu, ali da bi i dalje trebalo da budemo oprezni.

Iako nam se bliži trenutak ukidanja vanrednog stanja, ne smemo se previše opuštati, kaže epidemiolog Predrag Kon. On ističe da su mere relaksirane upravo zbog toga što nam je potrebno da normalno živimo ali i da steknemo sposobnost da se adaptiramo na rizik, od korona virusa, koji će postojati i nakon završetka vanrednog stanja.

Međutim, objašnjava Kon, ako se nastavi, kao u protekle dve nedelje, sa smanjenom aktivnošću korona virusa, to znači da smo na dobrom putu, kada se polako oslobađamo ove pošasti bar na neko vreme, u suprotnom, ukoliko se stanje pogorša, nesumnjivo će doći do pooštravanja kontrole.

Tokom popuštanja mera, struka je jasno saopštila da je nošenje maski i zaštitne opreme obavezujuće, naglašava za Studio B, Predrag Kon. Da li će taj stav biti obavezujuć ili će ostati samo kao preporuka građanima, ostaje da se reši u danima pred nama, kaže naš sagovornik.

Kada je reč o spekulacijama da će nas COVID 19 spremno dočekati i na jesen, Kon objašnjava da to nije moguće sada predvideti, ali da će se situacija svakodnevno pratiti. Na tu temu radiće se posebna istraživanja, o kojima će građani Srbije biti blagovremeno obavešteni, zaključuje Kon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana