Kon: Očekujem petocifrene brojeve zaraženih na dnevnom nivou Tanjug

Objavljeno: 10.01.2022. 19:31 Izmenjeno: 11.01.2022. 15:49

Kon je rekao da u naredne dve nedelje sledi porast broja zaraženih, da je reč o potpuno novoj bolesti koja se promenila i epidemiološki i klinički, dodajući da se skratila inkubacija na tri dana, a zaraznost je veca.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je  da se očekuje da će u narednim danima broj novozaraženih od koronavirusa biti i petocifren na dnevnom nivou.

Istakao je da se videlo da će doček Nove godine biti „okidač“ za pogoršanje epidemiološke situacije, podsećajući da je povećanje broja zaraženih počelo je i pre Nove godine.

„Sve što je bilo organizovano nije trebalo da se desi, sad je jasno da to treba osuditi. Ja sam uradio sve što sam mogao na samoj sednici Kriznog štaba, ono što se desi posle toga su upozoravanja. Vakcina nije dovoljna kada se pojavio omikron, trebalo je vakcinu kombinovati sa merama, prosledio sam to svima“, rekao je Kon za RTS.

Dodao je da je srecHna okolnost to Što se sada hospitalizuje manje pacijenata nego ranije, a u odnosu na kraj novembra 7, 8 puta manje se hospitalizuje pacijenata.

Međutim, kako kaže pritisak je preveliki na primarno zdravstvo, a omikron i delta soj nikada nisu bili više u cirkulaciji, nego sada.

Napomenuo je da sednica Kriznog štaba nije sazvana, na poslednjoj sednici medicinski deo je bio striktan, ali preporuke nisu ispoštovane.

„Beograd je eksplodirao posle Nove godine, sada se sve prebacije u ostatak Srbije, sada polako eksplodira Novi Sad“, naveo je Kon.

Istakao je da su koncerti 13. januara krajnje nedopustivi, jer trenutno oboljevaju i vakcinisani, dodajući da su kovid propusnice važne, ali da je na prvom mestu važna zabrana javnog okupljanja.

„Dokle ćemo sebe da uvodimo u ovakvu situaciju. Niko nije nosio maske. Stalno se osećam nemoćno, izlaz je da narod počne da sluša stručnjake. Ne možemo stručnjake da tretiramo kao lutkarsko pozorište“, rekao je Kon.

Kada je reč o njegovim preporukama koje je poslao nadležnima pre nedelju dana, rekao je da nije dobio ni naznaku odgovora.

„Vojvođani kreću onlajn u školu, mora da se razmišlja ko će raditi od kuće, mora da se razmišlja kako će se dočekati ovaj najveći udar. Studenti imaju 56 odsto pozitivnih od testiranih i to će da podigne aktivnost virusa, oni su se rasuli po Srbiji. Neophodno je da primarna zdravstvena zaštita izdrži“, istakao je Kon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana