Kon: Kršenje mera – inat, prkos, a obara moral medicinarima tanjug

Objavljeno: 05.04.2021. 09:07 Izmenjeno: 06.04.2021. 08:09

Kršenja mera protiv širenja korona virusa obara moral lekarai drugih zdravstvenih radnika, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

„To je neka vrsta inata, neka vrsta prkosa i borbe za život na njima svojstven način“, rekao je Kon za RTS i istakao je da je to potpuno iracionalno, pogrešno i ne služi ničemu, osim destimulaciji i obaranju morala zdravstvenih radnika.

Na pitanje da li se tome može stati na put i kako, Kon je rekao da ne zna, ali da primena neke vrste sile ne dolazi u obzir.

Govoreći o tome koliko su građani Srbije blizu povratka životu kao pre pandemije, Kon je rekao da nismo u tako lošoj situaciji.

„Pokazatelji su jasni da se ovo smanjuje i da izlazimo iz maksimuma drugog pika trećeg talasa, samo je pitanje kojom brzinom, sa restriktivnijim merama i bržom vakcinacijom to ćemo brže uraditi“, rekao je Kon.

Sa postojećom situacijom, kako je naveo, sve zavisi od brzine vakcinacije.

„Ako bi se ovakav trend nastavio, to će trajati još jedno dva meseca“, zaključio je Kon.

Kada je reč o epidemijskoj situaciji i broju obolelih, Kon je rekao da postoji stabilizacija na visokom nivou i da o tome nema dileme, a u Beogradu se jasno vidi da počinje pad.

Govoreći o novim merama koje su danas stupile na snagu, Kon je rekao da je trebalo nekome omogućiti da radi tako da rizik bude minimalan.

On je ponovio da će bašte restorana i kafića raditi sa pola kapaciteta, da posetioci u njima moraju da nose maske kad ne konzumiraju piće i hranu i da razmak između stolova mora da bude najmanje dva metra.

Kon je naglasio da konobari moraju da budu zaštićeni i da je ovo sada prilika da se iskažu oni koji tvrde da se kontrola stalno vrši.

Epidemiolog je naveo i da se razgovara o aktiviranju nastave u školama, ali je istakao da bi trebalo imati u vidu da se u mnogim zemljama povećao broj obolelih kad se nastava aktivirala.

Kon je naglasio da je Beograd šampion kada je reč o broju vakcinisanih pošto je u prestonici otprilike trećina punoletnog stanovništva vakcinisana.

S druge strane, kaže da je situacija gora u opštinama Tutin, Novi Pazar i Sjenica, ali napominje da je i među tim mestima situacija različita.

„Uglavnom se svuda povećava vakcinisanost, ali Beograd zaista prednjači“, rekao je Kon.

Kon je upozorio da „ko odabere da se ne vakciniše, odabrao je virus“. On je naglasio da će virus ostati s nama i da od nas zavisi koliku ćemo barijeru napraviti, ali da nas neće mimoići tokom života.

Na pitanje o kolektivnom imunitetu, Kon je rekao da to nije izmereno i da može samo da se procenjuje na osnovu broja onih koji su preležali bolest i koji su vakcinisani.

Kako kaže, ta procena je relativna, između 40 i 50 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana