Kon: Čeka nas najteži period Studio B

Objavljeno: 26.03.2020. 13:43 Izmenjeno: 27.03.2020. 10:57

Završavamo treću i ulazimo u četvrtu i petu nedelju borbe protiv korona virusa koje su se u svim zemljama pokazale kao najteže i u kojima je broj zaraženih dostizao vrhunac, kaže za Studio B epidemiolog Predrag Kon.

Zato je važno, napominje, da nastavimo da se ponašamo kako smo i do sada i da poštujemo sve mere, ali i da se nadamo što manjem broju zaraženih. Realnost je takva, upozorava Kon, da nas tek čeka najteži period koji zajedno moramo da izdržimo.

Završili smo drugu i treću nedelju borbe protiv korona virusa, ali nam predstoje dve najteže nedelje, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da i njih dočekujemo potpuno spremno, neprekidno se adaptirajući na nove uslove i sa novim merama. Ponašamo se isto, a to je u ovom trenutku, naglašava Kon, najvažnije.

Prateći situaciju u Italiji i Španiji, Kon kaže da šesta nedelja nije toliko dramatična kao četvrta i peta, ali upozorava da se baš u tom periodu javlja veći broj smrtnih ishoda.

Kada je reč o novim merama koje se odnose na testiranje, one će se, kaže Kon, odnositi posebno na pacijente koji su bili u samoizolaciji, a kod kojih se pojave bilo kakvi simptomi, pa i oni najblaži. Takvi slučajevi tretiraće se kao “verovatni” i istovremeno će se i testirati.

Svi oni koji dolaze iz inostranstva moraće da prođu kroz karantinski period, ali će i to u bliskoj budućnosti morati da se promeni, objašnjava Kon, jer u zemlju dolazi veliki broj njih koji su zaraženi, tako da više nema dileme oko toga da li se na taj način uvozi infekcija ili ne, smatra Kon. Mere su, dodaje, potpuno primerene i one će uskoro biti objavljene.

Beograd je trenutno najveće žarište, i očekivano je da najviše bude na udaru. Zato bi, upozorava, Beograđani trebalo da budu najdisciplinovaniji, a trenutno to baš nije tako, zaključuje Kon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana