Prvo Urbano čvorište Studio B, Tanjug

Objavljeno: 25.11.2017. 14:58 Izmenjeno: 25.11.2017. 16:04

U Beogradu je otvoreno prvo Urbano čvorište, na Vračaru u Mileševskoj ulici, koje ujedninjuje stanare sa ciljem razmenjivanja ideja o održavanja životnog prostora. Akciju je pokrenulo Društvo arhitekata Srbije, Beogradska nedelja arhitekture i inicijativa „Čuvari Parka“ kao deo projekta „Gradovi deljenja: kreativni podsticaj“ koji je popularan u brojnim svetskim metropolama.

Prvo Urbano čvorište u Beogradu, na platou kod česme u Mileševskoj 42, otvoreno je u organizaciji inicijative Čuvari Parka i Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA).

Klinci različitog uzrasta i njihove mame očistili su i obojili deo parka koji se nalazi na otvorenom prostoru između solitera u Mileševskoj ulici kod broja 42 u centralnoj beogradskoj opštini Vračar, sagrađenih sedamdesetih godina XX veka.

Velika slobodna površina, blago kaskadirana, podeljena je na više terena za igru i druženje.

Iako sve generacije u njemu provode slobodno vreme, veći deo prostora bio je nedovoljno iskorišćen, zapušten i prljav, što zbog loših navika i nemara, što zbog neefikasnog održavanja i nedovoljne opremljenosti mobilijarom.

Od danas u sredini prostora postavljen veliki sto koji će služiti svim komšijama, pre sveg mališanima za učešće u različitim radionicama.

Tatjana Vukosavljević ipred BINA kazala je da joj je veliko zadovoljstvo što je danas u ovom prostoru zajedno sa svojim komšijama i predstavnicima inicijative Čuvari parka.

“ Urbano čvorište je projekat koji pokreće razmišljanje o brizi javnom prostoru i gradu. Veoma smo ponosni što smo realizovali prvo urbano čvorište u Beogradu. Neizmernu zahvalnost dugujemo komšiluku bez kojeg ne bi uspeli da odradimo ovaj projekat“ kazala je Vukosavljević.

Mila Bakić iz Komšijske inicijative „Čuvari parka“ napomenula je da je ovaj projekat realizovan udruyyenim snagama mama iz kraja i njihove dece.

“ Želeli smo da nam prostor u kojem provodimo vreme bude lep i čist i sada smo to ostvarile. Ovo je prva ovakva realizovana ideja u prostoru. Ovaj sto koji vidite biće mesto okupljanja i realizacije zajedničkih akcija. Skladišteni prostor u kojem stoje metle, lopate, kese, i sve što nam je potrebno za rad. Ponosni smo što danas deca kada nas vide trče i viču hoćemo da čistimo.“ kazala je Bakić.

U veseloj atmosferi komšijske radosti zbog dobro obavljenog posla našao se i Branislav Popović, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda.

„Došao sam vidim ovaj divan prizor u kojem deca uživaju u društvu svojih roditelja. Trudićemo se da im pomognemo da ovakvim inicijativama građana budemo od koristi“ kazao je Popović.

Projekat „Gradovi deljenja: kreativni podsticaj“ predstavlja evropsku kulturnu platformu koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana