Komemoracija Komneniću:Neporecivo najduhovitiji glumac Tanjug

Objavljeno: 11.03.2021. 14:40 Izmenjeno: 11.03.2021. 14:40

U beogradskom Narodnom pozorištu održana je komemoracija glumcu Borisu Komneniću, od koga su se oprostili članovi porodica, mnogobrojni prijatelji i kolege.

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović navela je da je Boris Komnenić glumac protiv dosade.

„Komnenić je proživeo život vrhunske igre i istog takvog nemira, braneći svoju čovečnu volju da glumi očima i svešću izvan svakog zla. Od životnih nedoumica, intimne ranjivosti i drugih nevolja branio se ćuteći i svojom glumom. Boris je bio darovit u svemu. U istrajnom druženju, u bežanju u samoću, u nežnosti za svoju kćer, u odašiljanju i očekivanju svojih vesti i u diskretnom bolovanju. U svemu tome potpuno sam, ali uvek svoj“, kazala je Ognjenović.

Radovan Miljanić, glumac i dugogodišnji prijatelj Komnenića, prisećao se mladalačkih avantura oko upisa na Fakultet dramskih umetnosti.

„Polagali smo prijemni za FDU 1975. godine. Čekali smo rezultate i proneo se glas da su primljeni jedan debeli i dva ćorava. Debeli je bio Mladen Andrejević, a ta dva ćorava bili smo Komnenić i ja. Kasnije nas je Petar Božović precizno nazvao Chora i Chorke“, kazao je Miljanić.

Naglašava da je Komnenić bio neporecivo najduhovitiji glumac na ovim prostorima.

„Bio je radostan što nas daruje svojom duhovitošću i što nas čini zavisnim od njegovog postojanja“, kazao je Miljanić.

Reditelj Goran Marković rekao je da je Komnenić bio dete zarobljeno u telu odraslog čoveka.

„Imao je unikatnu infantilnu vrstu himora, koja je podrazumevala šalu na svoj račun. Mali broj istinskih komičara ima tu mogućnost“, kazao je Marković i prisetio se saradnje sa Komnenićem na filmu „Tajvanska kanasta“.

„Bio mi je potreban istrošeni, dekadentni, razočarani čovek. Komnenić je bio previše mlad za tu ulogu, ali sam ipak odlučio da on igra Belopoljanskog. Iz svog glumačkog rezervoara Komnenić je dao i više svom liku nego što sam zamislio“, kazao je Marković.

Istakao je da je Komnenić bio skroman čovek koji nije želeo da priča o sebi i da se hvali.

Prvak Drame Narodnog pozorišta Nebojša Dugalić oprostio se od svog kuma teško čitajući napisani govor.

„Boris je bio najnežniji lirski cinik. Možda ćutnja i reči nisu ništa drugo do bolno preživljavanje onih koji nasleđuju smrt prijatelja, ali bojim se da u ovom trenutku niko ne može da zamukne dovoljno tiho, ali ni da izusti nešto što bi zaličilo na Borisa Komnenića i na to koliko ga volimo i koliko nam znači. Pitam se kako govoriti i ćutati o smrti onoga koji nas je ceo život učio kako se umire od smeha“, kazao je Dugalić.

Tokom komemoracije, na velikom platnu u dnu Velike scene Narodnog pozorišta emitovani su inserti iz snimaka predstava u kojima je Komnenić ostvario zapažene uloge.

Sahrana Borisa Komnenića biće održana danas u 15 sati u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Uveče, s početkom u 21 čas, na kanalu Narodnog pozorišta na Jutjubu, u direktnom prenosu strimingom će biti emitovana Nušićeva komedija „Narodni poslanik“, u kojoj je Komnenić tumačio glavnog junaka Jevrema Prokića.

Bila je to njegova poslednja premijera na sceni matičnog teatra, a za pomenutu ulogu, na Festivalu „Bucini dani“ 2015. godine, dobio je Nagradu „Zlatno zrno“ za najbolje glumačko ostvarenje.

Boris Komnenić preminuo je u nedelju 7. marta u 64. godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana