Komandant KFOR-a razgovarao sa Rakićem, Kurtijem… tanjug

Objavljeno: 26.08.2022. 19:37 Izmenjeno: 27.08.2022. 18:39

Jasno je stavio do znanja da vojnici KFOR nisu učestvovali u zajedničkim vežbama sa kosovskom policijom, kao što je pogrešno citirano u pojedinim medijima, dodaje se.

Komandant KFOR na Kosovu i Metohiji general major Ferenc Kajari susreo se  sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, liderom Srpske liste Goranom Rakićem, kao i s gradonačelnicima opština na severu KiM.

Kajari je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na severu srpske pokrajine i obavestio je obe strane o aktivnostima KFOR i naporima da se obezbedi mir i sloboda kretanja, odnosno, da se spreči svaka eskalacija situacije.

On je rekao da KFOR ostaje potpuno fokusiran na svakodnevnu implementaciju mandata baziranoj na Rezoluciji 1244 na teritoriji celog KiM, navodi se u saopštenju KFOR.

Jasno je stavio do znanja da vojnici KFOR nisu učestvovali u zajedničkim vežbama sa kosovskom policijom, kao što je pogrešno citirano u pojedinim medijima, dodaje se.

Ponovio je da je KFOR zabrinuto pratio blokadu puteva na severu KiM 31. jula i upozorio da takve tenzije mogu da se pretvore u nasilne incidente.

EULEKS se pridružio misiji KFOR na severu KiM

Patrolama KFOR na severu Kosova i Metohije pridružila se i misija Euleks, saopšteno je televiziji „Dukađini“.

Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo brzo reagovanje u slučaju eventualne eskalacije situacije, preneo je „Ljajmi“ odgovor misije NATO na KiM.

KFOR navodi da je u cilju podizanja svesta o situaciji pojačao prisustvo u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

„Postavljeno je nekoliko punktova za kontrolu saobraćaja i pojačano je patroliranje na tom području zajedno sa osobljem Multinacionalne specijalizovane jedinice karabinjera i misije EULEKS. Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo da KFOR brzo odgovori na bilo koji bezbednosni izazov u skladu sa svojim mandatom UN“, navodi se u njihovom odgovoru.

Dodaje se i da komandant KFOR Ferenc Kajari ima redovne kontakte sa kosovskim bezbednosnim organizacijama, ali i sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem.

„Neutralnost KFOR je od suštinskog značaja za uspeh misije. KFOR poziva sve da izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja. Istovremeno, KFOR je spreman da interveniše ako je potrebno da bi se održala bezbednost i sloboda kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, ističe se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana