Kol-centri primili preko 30 hiljada poziva najstarijih sugrađana Studio B

Objavljeno: 01.04.2020. 12:37 Izmenjeno: 01.04.2020. 13:33

Kao odgovorna lokalna samouprava, Grad Beograd je na vreme reagovao osnivanjem opštinskih kol-centara, a do sada je pozive uputilo više od 30 hiljada najstarijih sugrađana, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević gostujući na TV Studio B.

Ona je istakla da sistem socijalne zaštite treba da pomogne ljudima i pokaže koliko je spreman u ovim vanrednim okolnostima.

– Kol-centri su osnovani prvog dana kada je počelo vanredno stanje radi pomoći najstarijim Beograđanima kojima je ograničeno kretanje. Sve što im je potrebno mogu da poruče putem kol-centara i to im se dostavlja na kućnu adresu zato što smo tu da brinemo o njima – rekla je Stanisavljevićeva i dodala da su mere predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije bile pravovremene, jer su to mere koje spasavaju živote našeg naroda.

Ona je naglasila da opštine iz dana u dan ukljčuju nove linije, te da pojedine opštine imaju i 20 dostupnih telefonskih linija.

– Imamo više od hiljadu volontera koji svakodnevno rade, kako u kol-centrima tako i na terenu. Najveći broj poziva se odnosio na dostavu namirnica i lekova, ali i radi dobijanja određenih informacija. Najvažnije je da imamo svakodnevnu komunikaciju sa našim građanima, jer zadatak odgovorne lokalne samouprave jeste da bude tu za njih – kazala je Stanisavljevićeva i zahvalila Beograđanima koji su tu da pomognu najstarijim sugrađanima.

Osvrćući se na niz mera koje su donete, istakla je da je u prvom trenutku bilo nezamislivo da se podignu svi kol-centri u jednom danu i organizuju volonteri, ali da je Grad Beograd uspeo u tome.

– Zbog moguće zloupotrebe, apelujem na sugrađane da ne zovu druge brojeve osim gradskih kol-centara. Postoji i beogradski kol-centar. To je broj „Beokoma”, koji kada pozovete, ukoliko je bilo koja druga linija opštine zauzeta, vaš poziv će se direktno preusmeriti na opštinu. Prvi smo u našoj zemlji uveli niz mera kako bismo bili primer drugim gradovima u Srbiji i pokazali da se nešto može uraditi u kratkom roku u dvomilijonskom gradu – rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Nataša Stanisavljević je podsetila i da je podeljeno 70.000, od ukupno 173.000 paketa, i to najugroženijim penzionerima koji imaju primanja manja od 30.000 dinara.

Ona je istakla da je ponosna na sve ljude koji u ovom trenutku rade u centrima za socijalni rad, jer nijedna usluga socijalne zaštite, uključujući prihvatilišta za decu i odrasle, centre za socijalni rad i gerontodomaćice, nije prestala sa radom.

– Preduzeli smo niz mera kada je reč o zaštiti pojačanih higijenskih epidemioloških rizika. Jedna od prvih odluka Gradskog štaba je da se sve ustanove za socijalnu zaštitu dezinfikuju – prezicirala je Stanisavljević.

Ona je podsetila na mogućnost elektronskog podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva

– Grad Beograd je na pravi način organizovan. Sve isplate će i u narednom periodu biti bez kašnjenja. Tokom vanrednog stanja nastojali smo da maksimalno olakšamo našim sugrađankama da ostvare neko od prava. Za podnošenje zahteva dostupna je posebna imejl-adresa: prijem.zahteva@beograd.gov.rs. Osim elektronskim putem, zahtevi se mogu dostavljati i preko pošte, preporučenom pošiljkom. Kao i do sada, 25. u mesecu smo isplatili 37,5 miliona dinara za 1.400 porodilja koje su podenle zahteve tokom februara. Od početka godine zajedno sa tom uplatom 100 miliona dinara je već isplaćeno porodiljama – zaključila je Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da donesene mere pokazuju snagu Grada Beograda, odlučnost i spremnost gradskih vlasti da se i u vanrednom stanju redovan sistem ne ugrožava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana