Kocijančič: Nikada nisam najavila sastanak za danas Tanjug

Objavljeno: 07.06.2018. 20:04 Izmenjeno: 07.06.2018. 20:04

Portparolka EK Maja Kocijančič kaže da tehnički dijalog Beograda i Prištine nije bio zakazan za danas i dodaje da ne zna za izveštaje o tome da su zemlje članice nezadovoljne načinom na koji su obaveštene o toku dijaloga.

„Nikada nismo najavili sastanak za danas. Konsulatacije sa obe strane na nivou tehničkih delegacija i dalje su u toku“, izjavila je Maja Kocijančič.

Prethodno je glavni pregovarač Prištine u tehničkom dijalogu sa Beogradom Avni Arifi izjavio da je dobio poziv EU za učešće na sastanku 7. i 8. juna u Briselu, ali da je poziv odbijen jer Priština ne želi da razgovara samo o ZSO već o svim temama.

Kocijančič je, međutim, podsetila da je u toku rad na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa u formi pravno-obavezujućeg sporazuma, na čemu rade dva predsednika uz posredovanje Federike Mogerini.

„Visoka predstavnica se redovno sastaje sa liderima i službe su u bliskom kontaktu, a datum za sledeću rundu dijaloga na visokom političkom nivou još nije određen“, poručila je Kocijančič.

Ponovila je da Evropska služba za diplomatske (EEAS) poslove redovno obaveštava zemlje članice o dijalogu i da će to činiti i dalje, bilo direktno u komunikaciji Federike Mogerini sa predstavnicima zemalja članica EU ili kroz izveštaje koje službe EEAS predstavljaju u radnim grupama Saveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana