Knjiga žalosti u SPS-u zbog smrti Mrkonjića, komemoracija i sahrana u četvrtak Tanjug

Objavljeno: 28.11.2021. 15:54 Izmenjeno: 29.11.2021. 19:50

U četvrtak komemoracija i sahrana Milutina Mrkonjića, počasnog predsednika SPS-a. U sedištu stranke otvorena Knjiga žalosti.

U četvrtak će u Skupštini Srbije biti održana komemoracija povodom smrti Milutina Mrkonjića, a sahrana će biti istog dana, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine i lider SPS Ivica Dačić, i naveo da će tražiti da se Mrkonjić sahrani u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Prema Dačićevim rečima, na komemoraciji u parlamentu najverovatnije će govoriti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naveo je da će danas u 11 časova u sedištu Socijalističke partije Srbije na Studentskom trgu biti otvorena knjiga žalosti a da će isto biti urađeno i po opštinskim i okružnim odborima ove strane po Srbiji.

Dačić je rekao da je Mrkonjić bio takvog duha da niko od njegovih saradnika i prijatelja nije ni imao predstavu da je on toliko bolestan.

Evocirajući uspomene na svog partijskog druga istakao je da je Mrkonjić bio šmeker, dzentlmen, da je bio veoma radan, posvećen projektima i da mu je struka uvek bila ispred politike, pa je sebe predstavljao kao inženjera a ne političara.

„Bio je od poslednjih političara iz stare garde, zbližavao je ljude, a nije ih razdvajao. Bio je omiljen kod sportskih i kulturnih radnika“, rekao je Dačić gostujući na TV Pink i dodao da je Mrkonjić bio od onih ljudi koji su voleli da pomažu drugima a pomagao je i onima koje nije ni poznavao.

Naveo je da se prema saradnicima u stranci lepo ophodio, oslovljavao ih sa „sine“ i „ćero“ i kako je rekao, bio im je politički otac.

Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar za infrastrukturu i saobraćaj, počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i poslanik te stranke u Skupštini Srbije preminuo je u subotu u 80. godini na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Mrkonjić je rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu na katedri za puteve, aerodrome i železnice.

Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje.

Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov prvi direktor.

Posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije rukovodio je Direkcijom za obnovu zemlje.

Bio je član Centralnog komiteta SKJ.

Počasni je predsednik SPS-a od 2015. godine, a bio je jedan od osnivača te stranke, potpredsednik i član Predsedništva.

Takođe je bio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine.

Od 2008 do 2012. godine bio je ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, a od jula 2012. do avgusta 2013. ministar saobraćaja.

Nakon parlamentarnih izbora 2014. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije i predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobracaj, infrastrukturu i prostorno planiranje.

Mandat narodnog poslanika dobio je i na izborima 2016. i 2020. godine.

Vučić se oprostio od Mrkonjića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je  žaljenje zbog smrti Milutina Mrkonjića, visokog funkcionera SPS, uz poruku da će ostati upamćen kao čovek koji je posvetio život građenju bolje Srbije.

„Izuzetno me je pogodila vest o smrti Milutina Mrkonjića, čoveka koji je na svoj jedinstveni način posvetio život građenju bolje Srbije. Ostaće upamćen kao izuzetan profesionalac, kolega i čovek koji je više od svega voleo Srbiju. Neka počiva u miru“, napisao je Vučić na zvaničnom Tviter nalogu predsednika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana