Knjiga o patrijarhu Pavlu Fonet

Objavljeno: 25.10.2016. 17:32 Izmenjeno: 26.10.2016. 09:32

Knjiga pravoslavnog teologa iz Francuske Žan Klod Laršea „Patrijarh srpski Pavle, svetitelj naših dana“ predstavljana je na Beogradskom sajmu knjiga, uz podsećanje da je on ceo život bio izuzetno skroman kao najobičniji monah, škrt prema sebi, a izdašan prema svima u nevolji.

Ime patrijarha Pavla je, na našu veliku radost, prešlo granice naše države i Crkve, veoma je poštovan i van nje, jer je u svom životu primenjivao ono što je drugima govorio da rade, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej, komentarišući da o patrijarhu Pavlu piše ličnost iz Francuske.

Podsetivši na „najtragičnije vreme“ za naš narod, a u kojem je njegov prethodnik bio na čelu Crkve, patrijarh Irinej je rekao da je patrijarh Pavle postupao mudro, pun blagodeti, nikad ne upotrebljavajući oštru reč.

Na pitanje da li će patrijarh Pavle biti kanonizovan za svetitelja, patrijarh Irinej je rekao da o tome nije bilo reči, „uostalom rano je“, podsetivši na prinicipe koji služe kao osnov za proglašenje nekog za svetog.

Patrijarha Pavla narod doživljava kao svetog, ne samo sada već je to bilo i za njegovog života, rekao je patrijarh Irinej.

Knjigu je, kako je rečeno na predstavljanju, izdao Službeni glasnik u saradnji sa Centrom za crkvene studije, iz Niša, objavljena je na francuskom, ruskom i rumunskom jeziku.

Za Laršea je urednik izdanja Slaviša Orlović napomenuo da niz godina održava tesne veze sa SPC, veliki je poštovalac bogoslovske misli Justina Popovića i vladike Nikolaja Velimirovića, čija dela objavljuje na francuskom, u okviru kolekcije Veliki pravoslavni duhovnici 20 veka.

Prema rečima Orlovića, Larše (1947) se smatra jednim od vodećih pravoslavnih teologa u svetu, odbranio je dva doktorata, iz teologije i filozofije.

Direktor Službenog glasnika Jelena Trivan je rekla da je objavljivanje knjige nastavak odlične saradnje ovog preduzeća i SPC, kojom se nastoji da se, kroz izdavaštvo, pokaže koliko je velika srpska kulturna baština.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana