Knjiga o Ivi Andriću predstavljena u Službenom glasniku Tanjug

Objavljeno: 06.02.2018. 16:03 Izmenjeno: 06.02.2018. 16:03

Knjiga „Knjiga Ivo Andrić. Istorija i politika“ Dušana Glišovića predstavljena je u knjiižari izdavačke kuće Službeni glasnik u Beogradu.

Glišović je profesor germanistike na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i njegova knjiga zapravo predstavlja prilog proučavanju jugoslovenskih i srpskih političkih kulturnih odnosa sa Austro-Ugarskom, Nemačkom i Austrijom.

O knjizi objavljenoj u biblioteci Svedoci epohe, osim njenog autora, govorili su i profesor emeritus dr Dragan Stojanović, prof. dr Gojko Tešić i Petar V. Arbutina, urednik ovog izdanja i izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga u Službenom glasnika.

Arbutina je podsetio na to da ovo delo istovremeno predstavlja i svojevrsni nastavak Glišovićevog čitanja Andrića, započetog prvim tomom knjige „Ivo Andrić, Kraljevina Jugoslavija i Treći rajh 1939-1941“, koji je on napisao pre nekoliko godina i takođe objavio u izdanju Službenog glasnika, a da obe knjige zejedno otvaraju do sada neviđene perspektive u čitanju i tumačenju Iva Andrića.

Glišović je, između ostalog, naglasio i to da Ivo Andrić i njegovo delo predstavljaju ujedno i najvredniji izvozni proizvod srpske, bosansko-hercegovačke, hrvatske i celokupne jugoslovenske kulture, ali i da to svakako nije dovoljno, već da se o njemu i njegovom delu mora iznova pisati.

Malo je svetskih pisaca čija biografija i književno delo sjedinjuju u tako visokoj meri istoriju i politiku kao što je to u slučaju Ive Andrića.

Njegov život pokriva oba svetska rata i stvaranje obe Jugoslavije.

U mnogim istorijskim događajima vezanim za sudbinu Bosne i Jugoslavije bio je posredni i neposredni učesnik.

Poznavao je veliki broj političkih ličnosti i bio svedok krupnih istorijskih događaja.

U nedostatku smelosti ili znanja da se ukaže na politički sadržaj njegovog dela, s vremenom se, uz dužno poštovanje prema retkim izuzecima, sve više učvršćivala predstava o njemu kao pripovedaču o prošlim vremenima, a posebno o Bosni pod turskom vlašću.

Ova knjiga doprinosi razbijanju te predstave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana