Knežević: Vučićeva poseta SAD važna i za privredu Tanjug

Objavljeno: 20.09.2016. 09:14 Izmenjeno: 20.09.2016. 19:21

Premijer Aleksandar Vučić će posetu SAD sigurno iskoristiti i za susrete s velikim američkim privrednicima, rekao je ministar privrede Goran Knežević, navodeći da se do kraja godine već očekuje oko 20 miliona evra američkih investicija u Srbiji, te otvaranje oko 2.000 novih radnih mesta.

 

Knežević je, gostujući na RTS-u, rekao sad su SAD svetska velesila i prva privreda sveta, te da je u tom kontekstu Vučićeva poseta izuzetno značajna.

„SAD su posle EU najveći investitor u Srbiji i izuzetno nam je važno da imamo dobre političke odnose i da ih iskoristimo za naš privredni razvoj. Svi ti odnosi odraziće se na našu privredu. Uvereni smo da će poseta SAD, ali i nedavna poseta Francuskoj, imati velikih efekata na privredu Srbije“, kaže Knežević.

Kako je naveo, tokom posete SAD politička pitanja su na prvom mestu, premijer Vučić će govoriti i na Generalnoj skupštini UN i na konferenciji Klintonove fondacije o pomirenju i stabilnosti u regionu, ali je najvažnije da će iskoristiti priliku da razgovara i sa američkim privrednicima.

Govoreći o planovima do kraja 2016. godine, Knežević je naveo da je ove godine već potpisano 18 ugovora vrednih oko 133 miliona koji predviđaju posao za oko osam hiljada ljudi.

„Do kraja godine imamo u najavi i očekujemo još oko 20.000 radnih mesta, među kojima su i američke investicione kompanije. Očekujemo oko 2.000 radnih mesta i oko 20 miliona evra američkih inevsticija, pre svega u oblasti automobilske industrije i IT sektora“, rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, posebno je važno to što mnoge američke kompanije koje su već investirale u Srbiji ponovo ulažu treći, četvrti put, i proširuju svoje kapacitete.

„To je nama jako značajno kao putokaz i kao dobar primer da možemo, znamo i umemo da napravimo dobro privredno okruženje u koje će investitori rado dolaziti“, kaže Knežević.

Govoreći o javnim preduzećima, Knežević kaže da će biti pooštrena kontorla rada javnih preduzeća, kao i sankcije, te da javnim preduzećima koja posluju sa gubitkom neće biti dozvoljeno da budu donatori.

„Ta preduzeća treba pre svega da stanu na noge i da rade u interesu građana“, rekao je Knežević.

Ministar navodi da će se u narednom periodu intenzivno raditi na završetku privatizacije, te da se prethodnih godina puno radilo na procesu restrukturiranja javnih preduzeća koji još traje.

Ministar privrede kaže da su u 2014. velika javna preduzeća imala gubitak veći od 40 milijardi dinara, a da su 2015. uplatili u budžet 8,5 milijardi dinara.

„Moramo prvo da transformišemo preduzeća i učinimo ih mnogo efikasnijim, da uvedemo korporativno upravljanje, profesionalni menadžment i na taj način ćemo brzo, u roku od dve, tri godine napraviti dobre firme koje će sigurno izaći na tržište i biti konkurente“, navodi Knežević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana