Knežević: Uskoro bolji život za građane Srbije Tanjug

Objavljeno: 02.11.2016. 17:17 Izmenjeno: 02.11.2016. 17:17

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da je Srbija na dobrom putu i da se očekuje veći privredni rast kada bude povećana potrošnja zahvaljujući planiranom povećanju plata i penzija, tako da će građani uskoro osetiti bolji život.

„Svi makroekonmski pokazatelji su, kao što je to saopstila i misija MMF, vrlo dobri. Krećemo se u dobrom pravcu i smeru i sada očekujemo privredni rast“, rekao je Knežević odgovarajući na pitanja novinara uoči skupa „Dostojanstven rad i održivi razvoj“ u hotelu Hajat.

On je istakao da se naš privredni rast, pre svega, zasniva na novim investicijama i na izvozu.

„Sa druge strane, očekjemo da kroz porast potrošnje, a to je ovo povećanje plata i penzija koje nije mnogo veliko, ali će sigurno ostvariti neke nove indikatore za rast i razvoj. Tako da očekujemo da nam svima u budućnosti bude malo bolji i malo kvalitetniji život“, poručio je Knežević.

Prema njegovim rečima, najveća „rak rana“ naše privrede je nezaposlenost i većina mera koje se sprovode su na povećavanju zaposlenost.

„Efekat vidimo, jer kroz makrekonomske pokazatelja nezaposlenost je smanjena sa 26 na 15,2 odsto. Želimo da nezaposlenost padne na 11 procenata i da to bude održivo u narednom period“, naveo je ministar privrede.

Upitan da li će obavezno članstvo u PKS biti novi parafisklani namet za naša preduzeća, on kaže da je to u prvoj godini dok se ne konstituše sve u privrednim komorama, a kasnije će se sami privrednici odlučiti da li će taj namet biti obavezan i da li treba da ga plaćaju u narednom periodu.

Knežević je na skupu „Dostojanstven rad i održivi razvoj“, koji je organizovala Unija poslodavaca, rekao da je Srbija na dobrom putu i da svi makoroekonomski pokazatelji idu uzlazno i pokazuju pozitivan trend.

To je, rekao je on, potvrdio kako MMF, tako i Svetska banka ranije .

„Imamo pokazatelje kojima možemo da se ponosimo. Imali smo do pre neku godini deficit dve milijarde evra i sada zaključno sa oktobrom imamo sufict od skoro 300 miiona evra“, rekao je ministar.

Narednih godina, kako je rekao, očekuje se da će BDP preći rast od tri odsto.

„To omogućava brži privredni rast, da Srbija napreduje i da našim građanima omogućimo da kvalitetnije žive. Većina mera vlade i Ministarstva privrede ide ka tome da se smanji nezaposlenost“, rekao je Knežević.

To nam je cilj-održiv rast sa smanjenom nezaposlenošću, kazao je ministar i naveo da preostaje da radimo na privrednom rastu i unapređenju poslovnog ambijenta.

Subvencije još jedino za Resavicu

Ministar privrede Goran Knežević izjavio danas da nijedno državno preduzeće koje je bilo u procesu restrukturiranja nije više pod zaštitom države i da se jedino još za Resavicu isplaćuju „neke subvencije“.

Knežević je na pitanja novinara rekao da je tačno da je MMF imao najviše primedbi na javna preudzeća, ali i velika državna preduzeća koja su bila u restrukturiranju.

„Tu smo postigli veliki napredak pošto je bilo više od 140 preduzeća u restrukturiranju i pod zaštitom, dok sada nije nijedno. Jedino isplaćujemo neke subvencije za ‘Resavicu’, jer je to potrebno zbog socijalnog mira“, rekao je Knežević.

On je napomenuo da to, ipak, nije samo ekonomski problem već i socijalni, demografski i politički problem.

„Imamo jasne rokove i radne grupe za svako od tih preuzeća i preduzećemo sve da ona ne budu teret za državu i za budžet“, poručio je Knežević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura -2°C

Pretežno oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana