Knez Albert II od Monaka u zvaničnoj poseti Srbiji Tanjug

Objavljeno: 07.10.2020. 09:35 Izmenjeno: 08.10.2020. 11:23

U razgovoru sa knezom Albertom II od Monaka iskazana je velika, uzajamna opredeljenost za osnaživanje odnosa i dalji razvoj saradnje u svim oblastima, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa knezom koji je u prvoj poseti Srbiji od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u razgovoru sa knezom Albertom Drugim od Monaka iskazana velika, uzajamna opredeljenost za osnaživanje odnosa i dalji razvoj saradnje u svim oblastima.

„Uveren sam da ćemo i posle danas potpisanog memoranduma našu saradnju učiniti još mnogo boljom“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa visokim gostom iz Monaka.

Predsednik je posebno istakao da je ovo prva zvanična poseta Alberta od Monaka Srbiji, iako nije prvi put u Beogradu.

On je naveo da su Srbija i Monako na prvi pogled dve zemlje koje se razlikuju, ali su obe stare evropske države, koje mogu da budu ponosne na svoju istoriju, tradiciju, slobodarski duh.

Vučić je zahavlio knezu što je prihvatio poziv u posetu i time učinio istorijski korak u odnosima dve države.

„Uveren sam će ovi razgovori biti snažan impuls unapređenju saradnje naše dve zemlje“, rekao je Vučić.

Preneo je da su razgovarali i o pandemiji virusa korona, kao i da je svog gosta zamolio za dodatnu podršku Monaka Srbiji na njenom evropskom putu, a posebno kneževsku porodicu, koja je, kaže, veoma ugledna u Evropi i celom svetu.

 

Srbija će se pridružiti inicijativi za multilateralizam UN

Predsednik Vučić najavio je, posle razgovora sa knezom Albertom Drugim od Monaka, da će se Srbija uskoro pridružiti Asocijaciji zemalja za multilateralizam pri UN, inicijativi koju su pokrenule Nemačka i Francuska.

„Preneo sam mu da Srbija radi predano na ostvarenju svojih spoljnopolitičkih ciljeva, pre svega na očuvanju mira i ostabilnosti. Knez Albert je rekao da je kneževina Monako postala član Asocijacije zemalja za multilateralizam pri UN, inicijative koju su pokrenuli Nemci i Francuzi. Mi se još nismo pridruržili tome, ali i savet kneza Alberta je bio da se tome pridružimo“, rekao je Vučić novinarima.

„Verujem da ćemo se zbog svega što smo mogli danas da naučimo od kneza Alberta, ali i zbog opredeljenja Srbije za razvoj multilateralizma, uskoro se i mi pridružiti toj inicijativi“, rekao je predsednik Srbije.

Kaže da je razgovarao sa njim o evropskim integracijama Srbje i zamolio za dodatnu podršku kenževine Monako i ugledne kenževske porodice.

Kneza Alberta na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Vladar Monaka, koji je sleteo u Beograd oko 11 sati, dočekan je uz crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ceremonija svečanog dočeka upriličena je ispred Palate Srbije, gde je  kneza Alberta dočekao njegov domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon toga usledio je tet-a-tet sastanak predsednika Vučića i kneza Alberta a zatim i plenarni razgovori delegacija Srbije i Kneževine Monako i potpisivanje sporazuma o saradnji.

Potpisan Sporazum o saradnji PKS i Ekonomskog odbora Monaka

Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka potpisali su Sporazum o saradnji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kneza Alberta II od Monaka.

Sporazum su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka Gijom Roz.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, robna razmena Srbije i Monaka u prvih sedam meseci ove godine iznosila je oko 43.000 evra.

Srbija je u Monako izvezla robe u iznosu od 17.875 evra, dok je iz Monako uvezla robe u iznosu od 24.248 evra.

Srbija sa Monakom za sedam meseci ove godine ostvaruje deficit u iznosu od 6.872 evra.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 72 odsto.

Srbija je u Monako ove godine izvozila drveni nameštaj za trepezarije i dnevne sobe, ostali drveni nameštaj, delove karoserija za vozila, mašine za štampanje, ogledala…

Iz Monaka samo najviše uvozili proizvode za ulepšavanje i negovanje kože, ali i regulacione i sigurnosne ventile, katetere, kanile, pisaće drvene stolove…

U 2019. godini robna razmena je iznosila 0,4 miliona evra, što je za 0,1 miliona više u odnosu na 2018. godinu.

Izvoz Srbije iznosio je 0,2 miliona evra dok je vrednost uvoza Srbije u 2019. godini bila 0,2 miliona evra.

Izvozni proizvodi Srbije u Monako prošle godine su vrata i prozori, okviri, pragovi od vrata, od aluminijuma, a uvozni proizvod Srbije iz Monaka bili su proizvodi za ulepšavanje i negovanje kože.

 

Vučić:Da ne bude samo Novak Ðoković…

Predsednik Vučić izjavio je da će danas potpisan momorandum o saradnji u oblasti ekonomije između Privredne komore Srbije i Ekonomskog borda Monaka doprineti unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje i biti model za produbljivanje bilateralnih odnosa i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Izrazio je očekivanje da će biti podstaknut razvoj turizma i da će građani Monaka češće dolaziti u Srbiju, ali i da će, pored Novaka Ðokovića, biti više Srba koji će posećivati Monako i Monte Karlo i da svoj novac ostave u jednoj prijatlejskoj zemlji, kao što je kneževina Monako.

Vučić očekuje da i građani Monaka prepoznaju lepote Srbije, kao i da će se povećati ekonomska saradnja i trgovinska razmena Srbije i Monaka koja je sada mala, dok je u sektoru usluga malo veća, ali i dalje nedovljna.

„Verujemo da i jedno i drugo možemo da popravimo u narednom periodu“, dodao je Vučić.

 

Knezu Albertu II Orden Republike Srbije na lenti

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti knezu Albertu Drugom od Monaka.

Vučić je visoko priznanje dodelio vladaru Monaka u Palati Srbija, nakon održanih sastanaka.

Knez Albert II: Novi zamajac u odnosima Srbije i Monaka

Knez Albert II od Monaka poručio je da njegova poseta Beogradu daje novi zamajac odnosima Srbije i Kneževine Monako.

Knez Albert II je naveo da je uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje usledilo tek 2007. godine, ali da njegova poseta predstavlja novi zamajac odnosima, kao i da će potpisivanje ekonomskog sporazuma otvoriti put produbljenim i konkretnim kontaktima.

Govoreći o sporazumu koji su potpisali Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka, knez je rekao da se potencijali privrednog razvoja u domenima transformacije, digitalizacije i međunarodne trgovine naziru u budućnosti.

„Srbija i Kneževina Monako se mogu učiniti naoko različite po mnogo čemu, jedna zemlja u južnoj Evropi, mlada republika kojom protiče veličanstvena reka Dunav, sa druge Kneževina, država grad sa 40.000 stanovnika okrenuta Mediteranu… Ali i dalje verujem da će zajedničke tačke između naših zemalja biti aduti za razvoj i jačanje odnosa na različitim nivoima“, rekao je Albert na pres konferenciji s predsednikom Srbije.

„Naša bliskost je velika jer naše dve države znaju da u sintezi njihovih specifičnosti i njihove otvorenosti prema svetu leže ključevi njihove budućnosti“, rekao je knez Albert II.

Rekao je da je sa Vučićem i srpskim zvaničnicima razmenio mišljenja o temama koje su od zajedničkog interesa, poput zaštite životne sredine, turizma, unapređenja održivog razvoja i očuvanja biološke raznolikosti, kulture, sporta….

Predsedniku Vučiću je ukazao na značaj koji Monako pridaje multilateralizmu i dodao da se nada da će Srbija moći da se pridruži Savezu za multilateralizam, koji su 2019. inicirale Francuska i Nemačka, uz podršku Kneževine Monako.

Rekao je da taj savez ima za cilj da se ojačaju multilateralne organzicije kroz bolje finansiranje i neophodne reforme, te stvaranje koalicija za podršku.

„Siguran sam da će ova poseta biti uspešna i biće novi početak u našim odličnim odnosima“, rekao je knez Albert II i zahvalio i na odlikovanju koje je dobio, Ordenu Republike Srbije na lenti, ističući da je veoma počastvovan.

On je zahvalio predsedniku Vučiću i svim srpskim zvaničnicima na srdačnom dočeku koji je priređen delegaciji Monaka.

Knez Albert je posetio i  Narodni muzej, dok će sutra boraviti na severu Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana