Klet motiviše đake da više čitaju Studio B

21. 06. 2019. 13:48:16

Izdavačka kuća „Klet“ podržava naše pisce koji pišu za tinejdžere i motiviše đake da što više čitaju.

U drugom čitalačkom maratonu izdavačke kuće “Klet“ za pobednički roman proglašen je roman „Jaje, mleko i voda“ autorke Mine Todorović.

„Presrećna sam što sam dobila ovu nagradu, što su deca potvrdila izbor stručnog žirija. Zapravo, najviše sam strepela od izbora dece, da li će se njima roman dopasti. Do mene su dolazli utisci, i lepi i rđavi, ali uglavnom lepi, pa mi je bilo veoma važno da se knjiga deci dopadne. Uvek me pitaju koja je poenta i poruka knjige, a ja se nadam da će svako dete naći neku svoju poruku zato što je besmisleno davati napismeno i naravučenije, jer su sva deca različita. Knjiga se bavi i ekologijom naše zemlje Srbije, a mislim da je to u ovom trenutku izuzetno važno, baš sada dok nam seku Košutnjak, dok se na Staroj planini, odakle inače dolazi junakinja romana, stavljaju u cevi i ubijaju životinje. Zbog toga mislim da sam baš potrefila i trenutak kada ću da pišem o ekologiji“, rekla je Mina Todorović, autorka pobedničkog romana.

„Čitalački maraton je divna ideja jer niko nikada nikoga ne može naterati da nešto nauči. Naučiće smao ukoliko to želi. Na primer, sva istaknuta imena poput Nikole Teslea ili Vuka Karadžića su čeznula da nešto nauče, da čitaju. Čitalački maraton je dobrovoljna stvar, vrlo dragocen, različit i od lektire i drugih obveznih stvari“, zaključila je autorka.

Direktorka izdavačke kuće Klett Gordane Knežević Orlić je pojasnila da su romani  namenjeni za decu između 11 i 14 godina, a da pet najboljih na konkursu bira stručni žiri sastavljen od eminentnih književnih kritičara i više od 150 nastavnika srpskog jezika iz cele zemlje.

„Prvonagrađeni roman se štampa u velikom tiražu i dobijaju ga na poklon sva deca koja su članovi Čitalačkog maratona. Štampamo ukupno pet romana, komplet, koji dajemo nastavnicima da poklone deci koja sebi ne mogu da priušte knjige. Inače, cena romana je toliko niska, košta tek toliko da može da pokrije trošač papira. To je naš pokušaj da podržimo i one koji pišu za tinejdžere i tinejdžere koji čitaju. Smatram da je to jako važno i zato što su to dela pisaca koji daju autentičnu sliku vremena i mesta u kom ta deca žive što se razlikuje od stranih udžbenika prevedenih na srpski. Jedan od najvažnijih delova Čitalačkog maratona je da deca, učenici glasaju za najbolji roman. Ove godine smo imali 9.258 dece članova u 520 Čitalačkih klubova širom Srbije, od kojih je stiglo 6.098 glasačkih listića i 40% od njih je odabralo roman „Jaje, mleko voda…“, dok su ova ostala četiri dobila otprilike isto glasova“, rekla je Gordane Knežević Orlić.

Ona je istakla da nastavnici i stručni žiri već čitaju romane pristigle na treći konkurs Čitalačkog maratona i da očekuje da će tokom ovogodišnjeg Sajma knjiga biti promovisan novi pobednik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 6°C
Min: -3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana