Kisić:Država posvećena poboljšanju položaja penzionera tanjug

Objavljeno: 28.09.2022. 14:59 Izmenjeno: 28.09.2022. 14:59

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić rekao je da penzionerska populacija trenutno broji 1.669.000 penzionera i da su penzioneri do sada imali visoku svest i razumevanje za sve izazove sa kojima se država suočavala.

foto tanjug

 

Ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić učestvovala je u Vrnjačkoj Banji u radu okruglog stola „Položaj penzionera u Srbiji, povećanje penzija“, gde je poručila da je država posvećena unapređenju kvaliteta života penzionera i njihovom boljem statusu.

Kisić je zahvalila penzionerima što su imali veliko razumevanje za različite izazove sa kojima se država suočavala, među kojima je bila i finansijska konsolidacija.

Podsetila je da je Srbija u više navrata povećavala penzije i isplaćivala jednokratne pomoći i još jednom istakla da penzionere u Srbiji od 1. novembra očekuje povećanje penzija od devet odsto.

Ona je ukazala na važnost stabilnosti penzijskog sistema i dodala da su penzije u ovoj godini sedam meseci isplaćivane bez ikakvih donacija iz budžeta Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

„To je odličan pokazatelj dobrog funkcionisanja države, jer se prvi put od osnivanja ovog fonda desilo da se penzije za kategoriju zaposlenih, koji su najbrojniji i čine 85 odsto ukupnog broja penzionera, isplaćuju iz izvornih prihoda Fonda“, navela je Kisić.

Dodala je i da je budžetom Republičkog fonda PIO za 2022. godinu izdvojeno 650 miliona dinara za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjama, za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, kao i za solidarnu pomoć korisnicima sa najnižim penzijama.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić rekao je da penzionerska populacija trenutno broji 1.669.000 penzionera i da su penzioneri do sada imali visoku svest i razumevanje za sve izazove sa kojima se država suočavala.

„Mi i ovim skupom pokazujemo da držimo otvorenim goruća pitanja i da nastojimo da u kontinuitetu, u skladu sa datim mogućnostima, pokušamo u socijalnom dijalogu sa državom da izdejstvujemo neka povoljnija rešenja“, rekao je Savić.

Kako se navodi, na skupu je rečeno i da će po formiranju nove Vlade Srbije početi sa radom zajednička komisija Ministarstva i predstavnika penzionerskih udruženja, u okviru koje će biti raspravljano o svim aktuelnim problemima penzionerske populacije i biti predlagati adekvatna rešenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana