Kisić: Vranje povećalo broj, maske u zatvorenom Tanjug

Objavljeno: 20.05.2020. 18:10 Izmenjeno: 20.05.2020. 18:10

Kisić Tepavčević je istakla da je slučaj Vranja pokazao kako se korona virus brzo širi ako se ne koristi zaštitna oprema i ne poštuju pravila.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se sada traga za asimptomatskim bolesnicima, kako bi bili otkriveni rezervoari korona virusa.

Ona je rekla da se od današnjih 100 novih slučajeva korona virusa najveći deo odnosi na Vranje u jednoj radnoj organizaciji.

„Njih 39 koji su direktni, porodični kontakti sa osobama koje su se inficirale u kolektivu“, rekla je ona za TV B92.

Ona je ukazala da smo poslednjih dana imali otkrivena dva žarišta i da bi, da se to nije desilo, epidemiološka situacija bila potpuno mirna.

„U čitavoj zemlji imamo mirnu epodemiološku situaciju sa tendencijom pada, sve više ljudi bez simptoma i sada se traga za njima“, rekla je Kisić Tepavćević.

Kada je reč o zaštitnim maskama za lice, ona je naglasila da bi trebalo da ih nose oni koji su u zatvorenom prostoru i medicinsko osoblje.

Ona je dodala da je dva metra razdaljine dovoljna za prevenciju.

„Nismo pričali o kaznenoj politici, ona nije generalno popularna niti ima dugoročnijih efekata. Ali polazimo od činjenice da nam je najvažnije naše zdravlje“, zaključila je Kisić Tepavčević.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, ona je ukazala da je veliki pomak to što on nije nula odsto, ali da smo daleko od stepena kolektivnog imuniteta koji će nas štititi od širenja bolesti.

Kada je reč o Kavasaki sindromu, Kisić Tepavčević je ukazala da se on nije pojavio sa korona virusom, već se o njemu zna desetinama godina.

„Kod genetski predisponirane dece korona virus može da bude okidač, kao i drugi virusi“, objasnila je ona.

Kada je reče o izborima, Kisić Tepavčević je dodala da će svaki segment u proceduri glasanja biti određen.

„Ne samo taj dan i za određene situacije, moramo i treba da naučimo da živimo sa tim virusom i inače“, zaključila je Kisić Tepavčević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana