Kisić Tepavčević: Propusnice od 20 sati, raspust produžen Tanjug

Objavljeno: 04.11.2021. 18:32 Izmenjeno: 05.11.2021. 11:59

Na sedici Kriznog štaba odlučeno je da se jesenji raspust produži, a da kovid-propusnice budu obavezne već od 20 sati u ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Jesenji školski raspust prema odluci kriznog štaba praktično će trajati od subote 6. novembra, do nedelje 14. novembra.

Druga odluka se odnosi na produženje vremenskog važenja kovid propusnica i njihovo proširenje, a one će sada biti potrebne od 20 časova u svim ugostiteljskim objektima, koji će sada moći da rade 24 sata, ali i u kockarnicama i kladionicama, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević u svom obraćanju novinarima.

Na sednici Kriznog štaba osim o merama, raspravljalo se i o rezultatima vakcinacije i analizirala se epidemiološke situacija,

“Epidemiološka situacija je u ovom trenutku prilično nepovoljna. Poslednjih nedelja beležimo pad učestalosti obolevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, ono što je jako bitno je da između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti”, rekla je ministarka.

Kisić Tepavčević je saopštila da je više od tri miliona građana dobilo makar jednu dozu vakcine, što jeste veliki uspeh ali, kako je naglasila, nažalost nije dovoljno.

„Ponovo moramo da kažemo vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija“, apelovala je ministarka.

Ona je iznela podatak da je 56 odsto punoletnih vakcinisano, ali da je u uzrastu od 18 do 30 godina to samo svaki četvrti, i apelovala na sve mlade ljude da pomognu u borbi sa epidemijom tako što će primiti vakcinu.

„Pokazalo se nakon miliona primljenih doza da su ove vakcine bezbedne i praktično nismo imali ozbiljne neželjene efekte koji bi zahtevali hospitalizaciju, praktično su sve bile lokalne reakcije uobičajne za sve vakcine“, rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je uvođenje kovid propusnica, na ona mesta gde je velika verovatnoća prenošenja virusa i gde se po pravilu okupljaju mlađe osobe, iako ograničeno, dovelo do značajnog efekta na povećanje učestalosti vakcinacije sa prvom dozom i da je u skladu sa tim odlučeno da se proširi vremenski period njenog važenja za ugostiteljske objekte od 20 časova, s tim što će svi ugostiteljski objekti moći da rade 24 sata,a ova mera je proširena i na kockarnice.

To su praktično i sve nove mere, uz produženje jesenjeg školskog raspusta, koji će prema odluci kriznog štaba praktični trajati od subote 6. novembra, do nedelje 14. novembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana