Kisić najavila nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu Tanjug

Objavljeno: 18.10.2021. 13:24 Izmenjeno: 18.10.2021. 13:26

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je pri kraju pisanje nacrta zakona o socijalnom preduzetništvu i da će usvajanjem tog zakona biti regulisana oblast socijalnog preduzetništva u Srbiji

Govoreći na društvenom dijalogu „Koncept socijalnog preduzetništva i primeri dobre prakse u Srbiji“, koje su organizovali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i drušstveni dijalog i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ona je rekla da je glavni cilj socijalnog preduzetništva da doprinese društvu u celini i socijalnoj zajednici, pre svega kroz zapošljavanje teže zapošljivih grupa, dok je stvaranje finansijske dobiti u drugom planu.

„Da bi opstalo potrebna je finansijska komponenta i zato i jeste uloga svih nas da omogućimo poslovnu atmosferu koja će omogućiti povoljnu atmosferu za ona preduzeća koja su imala dovoljno snage i entuzijazma da se uključu u takav, pre svega, društveno odgovoran način poslovanja“, istakla je ministarka.

On je rekla da se sada nalazimo u procesu uspostavljanja pravnog okvira za socijalno preduzetništvo koje treba da obezbedi pravne temelje za podršku daljeg razvoja tog značajnog sektora.

Kako je istakla, proces izrade Zakona traje duže od decenije, jer nije bilo konstruktivnog društveno dijaloga.

„Ove godine formirana je nova Radna grupa u čiji rad su uključeni predstavnici nadležnih ministarstava i veliki broj predstavnika nevladinog sektora. Trudili smo se da sagledamo sve aspekte i sva mišljenja prilikom izrade nacrta zakona o socijalnom preduzetništvu i sa zadovoljstovm mogu da kažem da smo blizu, da imamo jedan tekst nacrta zakona koji će biti stimulativan za razvoj socijalnog preduzetništva i za koji se nadamo da će imati pozituvan uticaj na društveno najosetljivije grupe u društvu“, poručila je Kisić Tepavčević.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i drušstveni dijalog Gordana Čomić istakla je da pristup merama socijalne zaštite pokazuje karakter nekog društva i koliko je to društvo ozbiljno.

„Društvo je u obavezi da sačuva svoju različitost i pomogne onima koji ne mogu sami o sebi da vode računa, žrtvama nasilja, koji su marginalizovani u dubokom siromaštvu, onima kojima je onemogućen ravnopravan pristup poslovima, ili najstarijima“, poručila je Čomićeva.

Direktorka kancelarije GIZ u Srbiji Danijela Funke istakla je da u EU 13 miliona ljudi radi kroz projekte socijalnog preduzetništva.

„Oni zarađuju svoje plate i doprinose razvoju svojih preduzeća i društva u celini“, kazala je Funke i dodala da veruje da Srbija ima potencijal za socijalno preduzetništvo.

Kako je istaknuto na skupu, ciljevi zakona o socijalnom preduzetništvu su integracija društveno osetljivih grupa stvaranje osećaja pripadnosti zajednici i ekonomsko osamostaljivanje.

Osnovna načela zakona su poštovaje ljudskih prava i dostojanstva, zabrana diskriminacije, odgovornost, demokratsko odlučivanje.

Zakon će se odnositi na teže zapošljiva lica, radno sposobna lica koja su u programu socijalne zaštite i teže zapošljiva lica iz posebno osetljivih grupa.

Takođe, prema nacrtu zakona socijalna preduzeća biće dužna da 70 do 80 odsto svoje dobiti ponovo ulože u svoje poslovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana