Kinoteka: Iz podruma, u život Studio B

Objavljeno: 08.10.2016. 12:13 Izmenjeno: 08.10.2016. 12:22

Naš poznati književnik Srdjan Valjarević odabrao je svoje omiljene filmove koji će se tokom oktobra naći na programu Muzeja Jugoslovenske Kinoteke.

“Teško je izdvojiti deset filmova, deset od na stotine onih koje sam gledao u Kinoteci, i koji su mi, u tom momentu, tada, bili velika uzbuđenja i događaji od važnosti ”navodi u autorskom tekstu pisac romana”Komo” i dodaje da je prvi put ušao u Kinoteku sa 16 godina.

“Nisam išao u školu, to me nije zanimalo. Knjige su mi bile dosadne. „Idi u Kinoteku, barem gledaj nešto pametno“, rekla mi je sestra. Otišao sam u Kinoteku. Izašao sam napolje posle filma, uzbuđen, bio sam u čudu. Nisam uopšte znao ni da takvi filmovi postoje.”

Valjarević je zatim stekao naviku da gleda svakodnevno filmove u Kinoteci-“Neme filmove ponedeljkom uveče, Bastera Kitona, Dzigu Vertova, film „Pohlepa“ Eriha fon Štrohajma, Frica Langa, Abela Gansa, švedske neme filmove, Čarlija Čaplina. Čudesni filmovi. Novi život. A onda dalje, Žan Vigo i „Atalanta“ i „Nula iz vladanja“, bio sam opčinjen, pa onda u drugi svet, Džejms Kegni u „Anđelima garavog lica“ i psihopata i ubica u filmu „Usijanje“ koji kada ga upucaju na kraju izgovara: „Recite majci da je volim“. Vitorio de Sika me je razgalio, „Kradljivci bicikla“ i „Čistači cipela“, sad više nije bilo redosleda, Trifo i „400 udaraca“ i „Čovek koji je voleo žene“ i bio sam opčinjen još više, pa sve dalje i dalje, Bunjuel i „Simon pustinjak“ i „Fantom slobode“, vesterni Bada Betičera, „Zrno zla“ Orsona Velsa, Felinijeva „Ulica“ i tako redom, ali bez ikakvog reda.”

Odlasci u Kinoteku doneli su mladom Valjareviću mnogobrojna saznanja o likovima i delima iz svetske istorije filma.

“Ipak, prepustio sam da ljudi iz Kinoteke odaberu deset od mojih stotinu filmova, koji i danas mogu da se prikažu. Tako je bolje ” zaključuje autor “Dnevnika druge zime” dobitnik književnih nagrada”Stevan Sremac” i “Biljana Jovanović” Srdjan Valjarević i poziva publiku na projekcije tokom oktobra u Kosovskoj a na programu su  “ Andjeo uništenja” iz 1967 godine Luisa Bunjuela, “Drugi dah”  iz 1966 godine  Žan-Pjer Melvila, “Svi drugi se zovu Ali” Rajnera Vernera Fasbindera,”Mušet”Robera Bresona, “Vojska u senci”Žan-Pjer Melvila ,“Tokijska priča” Jasudžiro Ozua, “Senke” Džona Kasavetesa”Atalanta” Žana Vigoa .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana