Kina ukida vize početkom 2017.

Objavljeno: 21.10.2016. 10:58 Izmenjeno: 21.10.2016. 13:27

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang najavio je danas ukidanje viza, najkasnije 2017. godine, i dolazak „Kineske banke“ (Bank of China) u Beograd.

 

„Meni je kao ambasadoru Kine u Srbiji – Srbija na prvom mestu. Srbija je zemlja u kojoj je Kina napravila most, prvi most u Evropi, kao i prva zemlja u kojoj Kina gradi prvu brzu prugu. Prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo u Evropi je ponovo Srbija. Zato posle posete našeg predsednika u junu masovno dolaze kineske delegacije. Sve je to uticalo da više Kineza dolazi u Srbiju i više Srba, naših prijatelja, ide u Kinu. Došlo je vreme da vidimo kako da olakšamo ljudima, poslovnim ljudima, preduzećima, kompanijama, da međusobno posećuju i jednu i drugu zemlju“, rekao je Li Mančang za RTS. Očekuje da u novembru bude potpisan zvanični sporazum dve zemlje, a da će, nakon toga, stupiti na snagu ukidanje viza. „Ja mislim da je realno da to bude početkom iduće godine“, rekao je Li Mančang.

Ambasador kaže da se mesečno izda oko 600, a godišnje oko 7. 000 viza. Uglavnom su to, kako kaže, vize za turiste i biznismene. Neki u Kinu idu zbog posla, a neki i zbog studiranja.

Kad je reč o otvaranju „Kineske banke“ u Beogradu, on kaže:

„Premijeru još nisam rekao – brzo će se ovde otvoriti kineska banka „Benk of Čajna“, kaže ambasador i dodaje da posle ovog intervjua odlazi u vladu da ih obavesti o tome. Upitan o obnavljanju direktne avionske linije Beograd–Peking, ambasador kaže da se na to može računati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana