Kina obeležava 10 godine inicijative „Pojas i put“ sa gostima iz celog sveta tanjug

Objavljeno: 17.10.2023. 14:44 Izmenjeno: 19.10.2023. 10:04

Kina obeležava 10 godine inicijative „Pojas i put“, zbog čega se u glavnom gradu ove zemlje veliki broj zvaničnika i lidera iz celog sveta, piše BBC i dodaje da je Peking za 10 godina uložio ogromnu svotu u investicije i infrastrukturne projekte u skoro 150 zemalja. Incijativa „Pojas i put“ je predstavljena 2013. godine i […]

Kina obeležava 10 godine inicijative „Pojas i put“, zbog čega se u glavnom gradu ove zemlje veliki broj zvaničnika i lidera iz celog sveta, piše BBC i dodaje da je Peking za 10 godina uložio ogromnu svotu u investicije i infrastrukturne projekte u skoro 150 zemalja. Incijativa „Pojas i put“ je predstavljena 2013. godine i tada je već bilo jasno da Kina ima velike ambicije. „Pojas“ se odnosi na kopnene rute koje povezuju Kinu sa Evropom preko srednje Azije, kao i sa južnom Azijom i jugoistočnom Azijom, dok „put“ označava pomorsku mrežu koja povezuje Kinu sa glavnim lukama preko Azije do Afrike i Evrope. Počelo je velikim državnim ulaganjem u čvrstu infrastrukturu u inostranstvu, a većina od procenjenih milijardu dolara je uložena u energetske i transportne projekte, kao što su elektrane i železnica. Peking je isticao da je ova incijativa ekonomski korisna za obe strane, pošto je drugim zemljama rekao da će ulaganja stimulisati njihov razvoj, dok je u Kini naglašavao da „Pojas i put“ pomaže kineskim kompanijama, podstiče ekonomiju i poboljšava reputaciju države. Vrednost robne razmene između Kine i zemalja koje učestvuju u inicijativi „Pojas i put“ je za 10 godina dostigla oko 19,1 milijardi dolara. Niz sporazuma sa raznim državama je Kini omogućio pristup većem broju resursa kao što su nafta, gas i minerali, posebno nakon što se inicijativa proširila na Afriku, Južnu Ameriku i Bliski istok. Prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), gasovodi iz srednje Azije i Rusije, kao i uvoz nafte iz Iraka, Rusije, Brazila i Omana smanjili su kinesku zavisnost od Japana, Južne Koreje i SAD. Peking je uspeo i da proširi svoj uticaj na globalnom Jugu, a Istraživački centar Pju je naveo da mnoge zemlje sa srednjih dohotkom imaju sve pozitivnije stavove prema Kini. Među njima su Meksiko, Argentina, Južna Afrika, Kenija i Nigerija. Kina je takođe najavila novi „digitalni put svile“ fokusiran na telekomunikacije i digitalnu infrastrukturu, a istovremeno želi da „Pojas i put“ postane temelj „globalne zajednice zajedničke budućnosti“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da se u Pekingu uoči svečane večere koju priređuje predsednik Kine Si Đinping sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom, predsednikom Indonezije Jokom Vidodom, predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim i predsednikom Kenije Vilijamom Rutom. „Sa prijateljima Orbanom, Guterešom, Vidodom, Tokajevim i predsednikom Rutom razgovarao sam o značaju inicijative kakva je Pojas i put i mestu i ulozi država članica UN u današnjem svetu“, objavio je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav. Predsednik Srbije je sa stranim zvaničncicima razgovarao uoči svečane večere koju priređuje predsednik NR Kine Si Đinping sa suprugom, a povodom Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put. „Bez obzira na deo sveta u kojem se sretnemo, uvek iskoristimo priliku da razmenimo mišljenja o aktuelnim pitanjima i novim potencijalima za saradnju“, naveo je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana