KiM:CIK potvrdio konačne rezultate Tanjug

Objavljeno: 13.03.2021. 11:16 Izmenjeno: 13.03.2021. 11:17

 Centralna izborna komisija objavila je i potvrdila konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, održanih 14. februara, a nakon što je Vrhovni sud zaključio žalbeni postupak, odbacivši sve žalbe političkih subjekata.

Predsednica CIK Valjdete Daka saopštila je da je na osnovu konačnih rezultata Pokret Samoopredeljenje osvojio 438. 335 ili 50,28 odsto glasova i 58 poslaničkih mesta u parlamentu privremenih prištinskih institucija, prenosi Kosovo Onlajn.

Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa 17 odsto osvojenih glasova i 19 mandata.

Slede Demokratski savez Kosova sa 12,73 odsto i 15 poslanika i Alijansa za budućnost Kosova sa 7,12 odsto glasova i 8 mandata.

Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih mesta u skupštini privremenih prištinskih institucija, a još 10 mesta pripada nesrpskim manjinama.

Bošnjačka manjina osvojila je tri mandata – po jedan Koalicija „Vakat“ – Rasim Demiri, Socijaldemokratska unija – Duda Balje i Nova demokratska stranka Emilije Redžepi.

Kosovska demokratska partija Turaka osvojila je 2 mandata, a po jedan mandat osvojile su Romska inicijativa, Pokret za unapređenje položaja Roma i Aškalijska partija.

Preostala dva mandata namenjena manjinama osvojile su Jedinstvena građanska partija i Nova demokratska inicijativa, koja predstavlja egipćansku zajednicu.

Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić ostala je van kosovske skupštine, pošto je osvojila 0,25 glasova. Ta odluka CIK usledila je nakon odluke Izbornog odbora za žalbe da poništi glasove te liste dobijene u srpskom sredinama na KiM i pošto je Vrhovni sud odbio žalbu na tu odluku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana