KiM: Počela nastava u školama u srpskim sredinama Tanjug

Objavljeno: 21.09.2020. 16:16 Izmenjeno: 21.09.2020. 16:16

Osnovne i srednje škole na Kosovu i Metohiji, koje funkcionišu u sistemu Vlade Srbije, nakon tronedeljene onlajn nastave, danas su počele da rade uz primenu epidemioloških mera protiv korona virusa.

Osnovnu školu Kralj Milutin u Gračanici obišli su predstavnici Vlade Srbije kako bi se upoznali sa uslovima u kojima se nastava obavlja i uručili školski pribor učenicima prvog razreda.

Nastava se odvija u grupama u dve smene. Školske prostorije su dezinfikovane, a na ulazu škole i hodnicima izlepljeni su flajeri sa pojašnjenjima i informacijama o zaštititi od virusa, prenosi Kosovo onlajn.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Dušan Kićović, nakon razgovora sa direktorima škola, izjavio je da je zadovoljan kako su škole pripremljene za povratak učenika u klupe.

“Sva stručna upustva koja smo dali školama na teritoriji Srbije odnose se i na Kosovo i Metohiju. Ako se u grupi inficira dvoje dece, ta grupa će biti izolovana“, rekao je Kićović.

Načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosovo i Metohiju Jasmina Dedić potvrdila je da su sve škole spremne za nastavu.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković-Stojanović sa službenicima Vlade Srbije i predstavnicima lokalne samouprave u Gračanici, obišla je Srednjoškloski centar u Lapljem Selu, čija se izradnja privodi kraju.

Marković-Stojanović je istakla da su Vlada Srbije i Kancelarija za KiM dokazali koliko se ulaže u obrazovanje na ovim prostorima.

„Izgradili smo i renovirali škole kao i nova obdaništa. Nov Srednjoškolski centar će rasteretiti kapacitete postojećih škola i deca će da da borave u prostoru kakvom zaslužuju. Ne ulaže se samo u Gračanici. U Leposaviću je tokom leta rekonstruisano pet školskih zgrada. Izgrađen je učeniki dom i planira se izgradnja zgrade Univerziteta, što se nije dešavalo prethodnih godina”, rekla je Marković-Stojanović.

Kako je najavljeno, novi srednjoškolski centar trebalo bi da bude stavljen u funkciju najkasnije do 21. novembra.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović izjavio je da je Odeljenje zaduženo za prosvetu i obrazovanje opštine Gračanica u stalnoj komunikaciji sa direktorima škola, kako bi se nastava normalna odvijala.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ove godine su upisana 1.133 đaka pravaka.

Državna delegacija Srbije, zajedno sa predsednikom Opštine Gračanica, obezbedila je i podelila 87 paketa školskog pribora za sve prvake.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana