KiM glavna tema Vučića i Makrona Studio B, Tanjug

Objavljeno: 11.07.2019. 13:19 Izmenjeno: 12.07.2019. 12:01

Poseta Emanuela Makrona pokazuje da zvaničan Pariz, želi da vidi Srbiju kao svog glavnog strateškog partnera na Zapadnom Balkanu.

Jedna od glavnih tema razgovora predsednika Francuske Emanuela Makrona tokom njegove posete Beogradu, biće Kosova i Metohiji, jer želi da pomogne u rešavanju tog pitanja, tim pre što je održavanje samit u Parizu na ovu temu propalo, ocenjuje dopisnik francuske televizije „Frans 24″ (France 24) Loran Rui (Laurent Rouy).

„Pošto je Makron zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel odlučio da se uključi malo više u rešavanje situacije oko Kosova sigurno će to biti jedna od glavnih tema tokom razgovora sa predstavnicima srpske države“, naglasio je on.

Na pitanje kako tumači, nakon dužeg vremena, ponovo interesovanje Pariza za Zapadni Balakn, Rui kaže da Francuska nije nikada prestala da se interesuje za taj region i Srbiju.

„Možda se čini da se to interesovanje malo povećalo zato što predsednik Makron dolazi u Srbiju“, kaže on i podseća da je premijer Emanuel Vals, pre par godina, boravio u trodnevnoj poseti Srbiji, da postoje veoma intenzivni bilateralni kontakti, kao i da su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u nekoliko navrata boravili u Parizu.

„Ne bih rekao da se Francuska ne interesuje za Srbiju i Balkan. Čak mi se čini da Francuska Srbiju posmatra kao centralnu zemlju u regionu i da joj je stalo da se ona, kao i ostale države regiona integrišu u EU, bez obzira što predsednik Makron ukazuje na organizacione probleme koji moraju da se reše u Briselu, što otežava ili usporava prijem novih članica“, kazao je on.

Rui ističe da se nije promenila, u suštini, politika Francuske koja Balkan i Srbiju smatra delom Evrope i želi njihovu integraciju u EU.

Što se tradicionalnog prijateljstva dve zemlje tiče on kaže da, izuzev jednog perioda 1990-tih, nije nestala bliskost Francuske i Srbije.

Ukazao je da je Makron trebalo u Srbiju da dođe još u decembru, ali je bio sprečen zbog protesta u Francuskoj.

„Ta poseta nije mogla prošle godine da se održi i tada je trebalo da ima veliku simboliku u vidu obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. Sada je izabran jedan drugi važan datum, a to je 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Međutim mislim da su ti datumi simbolični i da je jasno da predsednik dolazi pre svega da razgovara sa spskim vlastima“, ocenio je on.

Rui ističe da će Makron, tokom dvodnevne posete Srbiji, imati brojne bilateralne razgovore i da će biti potpisano mnoštvo bilateralnih ugovora iz raznih oblasti, uključujući i privredne saradnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana