Kfor uklonio žicu oko sedišta opštine Leposavić, noć protekla mirno tanjug

Objavljeno: 09.06.2023. 09:46 Izmenjeno: 06.08.2023. 11:50

Pripadnici KFOR-a su uklonili žicu oko zgrade opštine u Leposaviću. Vojnici američkog KFOR-a, koji obezbeđuju prilaz sedištu opštine, noćas su u potpunosti uklonili žilet-žicu koju su postavili pre desetak dana, kada je albanski gradonačelnik Ljuljzim Peci nasilno ušao u zgradu, uz pomoć pripadnika tzv. kosovske policije i njenih specijalaca. Ispred sedišta te najsevernije opštine na […]

Pripadnici KFOR-a su uklonili žicu oko zgrade opštine u Leposaviću. Vojnici američkog KFOR-a, koji obezbeđuju prilaz sedištu opštine, noćas su u potpunosti uklonili žilet-žicu koju su postavili pre desetak dana, kada je albanski gradonačelnik Ljuljzim Peci nasilno ušao u zgradu, uz pomoć pripadnika tzv. kosovske policije i njenih specijalaca. Ispred sedišta te najsevernije opštine na Kosovu i Metohiji ipak je ostala metalna ograda na koju su lokalni Srbi postavili srpske zastave. Prištinski specijalci se, kako saznaje Tanjug, još uvek nalazi u zgradi, ali su vozila sklonjena iza zgrade, dok se ispred nalaze samo vozila KFOR-a. U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, noć je protekla mirno, a građani su, kao i prethodnih dana, počeli da se okupljaju, zahtevajući odlazak specijalne policije. Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali. U ponedeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije. Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Noć u Zvečanu protekla je mirno, a tamošnji Srbi  nastavljaju miran protest. Još od kraja maja, svakog dana ispred kordona KFOR-a okupljaju se građani i zaposleni u toj većinski srpskoj opštini. Kažu da ne odustaju od protesta, sve dok se ne ispune njihovi zahtevi: povlačenje svih specijalnih jedinica tzv. kosovske policije sa severa Kosova i Metohije, ali i oslobađanje nepravedno uhapšenih Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića. Zgradu opštine Zvečan idalje obezbeđuju pripadnici KFOR-a, a unutar zgrade se nalaze specijalci sa dugim cevima. Specijalni predstavnici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak zatražili su početkom ove nedelje od prištinskih zvaničnika hitnu deeskalaciju situacije na severu naše južne pokrajine. Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali. U ponedeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije. Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana