Kfor prava adresa,komandant Kfora obavezan da odobri zahtev, ali neće to učiniti tanjug

Objavljeno: 15.12.2022. 22:16 Izmenjeno: 19.12.2022. 10:07

Može da odloži ili kaže da se nisu stekli uslovi ili nešto, ali ne može da to ne odobri, jer su reči vrlo jasno, koje su njegove obaveze, šta može, a šta ne može“, rekao je Vučić.

Vlada Srbije na sednici donela odluku da večeras u elektronskoj formi, sutra ujutro na administrativnom prelazu komandantu Kfora uručimo naš zahtev, a u skladu sa Rezolucijom 1244 da se odredjeni broj vojnog i policijskog osoblja vrati na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da će zahtev za povratak sprske vojske i policije na sever KiM biti poslat Kforu, koji je u formalno pravnom smislu apsolutno prava adresa, na osnovu Rezolucije SB UN. „Komandatu Kforu se daje na osnovu Reozolucije 1244, pošto oni tumače da su oni odgovorni za bezbednost na KiM i da se najpre njima uručuje. Mi u drugom stepenu možemo, ukoliko takvu odluku budemo donosili jednog dana, da idemo i da na sednicu Saveta bezbednosti“, rekao je Vučić za RTS. Kaže da se naša strana konsultovala tri dana oko toga i da je doneta ovakva odluka da se zahtev uputi Kforu. „Komandant Kfora je obavezan da donese pozitivnu odluku, ali on će naravno doneti negativnu. Rezolucija 1244 ne ostavlja mogućnost, te snage moraju da se vrate, nema rokova, i on ne može da odgovori formalno negativno. Može da odloži ili kaže da se nisu stekli uslovi ili nešto, ali ne može da to ne odobri, jer su reči vrlo jasno, koje su njegove obaveze, šta može, a šta ne može“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapitao je  kako to albanski kontigent može da bude prisutan u okviru Kfora na KiM, a srpski ne može. Na pitanje novinara RTS, da prokomentariše kako vidi izjavu Gabrijela Eskobara da nam ne treba dodatno prisustvo i militarizacija na KiM, Vučić je rekao da je i njemu to Eskobar rekao kada su imali razgovor. „Jeste rekao, mi imamo otvorene razgovore. Rekao sam mu da nije tajna da će oni da donesu negativnu odluku. Samo da vidim šta će da napišu. Mada, ovo mu je u političom smislu čak ne glup odgovor. Što nisu razmislili svi oko toga, zašto, može da bude albanski kontigent Kfora, albanski vojnici mogu, da ih šaljete u srpska sela, kao članove Nato, a mi ne“, rekao je Vučić. On je napomenuo da Srbija nije u NATO, ali da jeste u Parnaterstvu za mir. „Postoji nešto što je iznad NATO, a to je Povelja UN i Rezolucija 1244, a računamo da smo negde i partneri sa tim zemljama. Što nam ne ukažete poverenje da vidite da smo u stanju da to uradimo“, poručio je Vučić. Dodaje da je za njih normalno da pošalju albanske vojnike da gledaju maltretiranje spske porodice u Velikoj Hoči i da budu još garant toga. Valjda da bi nas dodatno ponizili, kazao je Vučić. „Šta je problem da to bude neko u skladu sa međunarodnim normama, zašto nemate povrenje. Znači da i nismo baš takvi partneri kao što ste nam pričali. Samo je problem u Srbiji, hoćete slabu Srbiju koja ne sme ništa da traži, a koju hoćete da ponižavate“, kazao je Vučić. Na pitanje kako vidi izjavu albanskog premijera Edija Rame da je povratak sprske vojske na KiM nadrealan, Vučić je rekao da je za njega nadrealno da vidi albanski kontigent Kora kako učestvuje u nadgledanju maltretiranja srpske porodice u Velikoj Hoči. „Treba da imamo najbliže odnose sa Albanijom i gledamo u budućnost, ali moj posao je da štitim interese Srbije i Srba i ukazujem šta je nadrelano. Reći ću mu sto puta, nemam tu problem, sve što kažem vama mnogo oštrije sam rekao i tzv. predstavnicima međunarodne zajednice“, rekao je Vučić. Kazao je da su Hrvatska, Finska, Estonija i Nemačka govorili o aplikaciji tzv. članstva u EU, a nama drže pridike i predavanja oko Ukrajine i teritorijalnog integriteta, kao i Povelji UN. Kako to groteskno zvuči, zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne misli da postoji mogućnost da Kfor prihvati zahtev Srbije da se na Kosovo i Metohiju vrati srpska vojska i policija u skladu sa Rezolucijom 12 44. Vučić je na RTS kazao da ne smatra da bi bilo loše da prihvate taj zahtev jer, kako kaže, to bi doprinelo miru. „Da su bolje razmislili – to bi doprinelo miru, smanjenju tenzija, potpuno drugacijem sagledavanju budućnosti i mogućnosti za neka kompromisna rešenja, ali oni to nisu hteli ni da čuju jer je to prst u oko onima koji bi da odlučuju o nama bez nas i da imaju pravo da odlučuju bez prava, o pravdi da i ne govorimo“, kazao je predsednik. Dodaje da je pravda odavno postala kategorija kojom, kako navodi, „mi siromašni i slabiji“ pravdamo svoje neuspehe jer velike nikada nije ni zanimala. Navodeći da je ovo prvi put da je Srbija formalno uputila takav zahtev, Vučić kaže da je Zoran Đinđić napravio važan potez koji je bio politički bitan, ali ne i formalno-pravni. „Gospodin Đinđić je uputio pismo, ali bez direktnog i formalnog zahteva da se vrati naša vojska i policija“, kazao je Vučić. Na pitanje zašto je važno da zahtev bude formalan, Vučić kaže da je važno jer kada se promene okolnosti u svetu, mogu reći da Srbija to nikada nije učinila, pa da zbog toga nisu uradili. „Oni će nam reći pa vi to nikada niste tražili, možda bismo vam i učinili, ali vi niste ni tražili ono na šta ste imali pravo, ako vi niste tražili, kako mi da vam damo“, kazao je predsednik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana