KBC „Mišović“: Najmlađi kovid pacijent ima osam godina Tanjug

Objavljeno: 08.04.2021. 09:21 Izmenjeno: 08.04.2021. 14:23

U Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“ najkritičniji pacijent, sa obostranom upalom pluća, ima samo 15 godina, a najmlađi pacijent je star osam dana.

Deca i adolescenti, kako navode u toj bolnici, imaju nešto teže kliničke slike nego prošle godine, a primećuje se da je faktor rizika kod najmlađih bolesnika gojaznost.

Pedijatar i pulmolog u KBC „Dr Dragiša Mišović“ prof. dr Zorica Živković je izjavila da se od januara povećao broj pacijenata, kada je reč o dečjoj populaciji.

Živković je u Jutarnjem programu RTS rekla da upala pluća sada nastupa za nekoliko dana, i da se rentgenska slika promenila, što bi moglo da se tumači novim sojem i kombinacijom virusa.

Profesorka je navela da su u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u najvećem broju smešteni adolescenti, ali da ima i malih beba koje su uvek enigma i ne mogu se prepustiti kućnom lečenju.

Simptomi kod mladih pacijenata su dugotrajna temperatura, suv kašalj i otežano disanje, ali deca, kako je istakla, dobro reaguju na terapiju.

„Za sada, osim kiseonične potpore, koja im je potrebna, mislim da ostalu terapiju sasvim dobro podnose. Sa kiseonikom je nekada dobro, pa nekad nije, imamo dane kada osciliraju, to je dosta neobično“, rekla je profesorka Živković.

Istakla je da je najmlađi pacijent dete staro osam dana, koje je sinoć primljeno u bolnicu, u kojoj se leči 25 adolescenata i dece. Najviše je onih koji su stari između 14 i 18 godina.

Profesorka Živković je napomenula da se primećuje da je faktor rizika kod mladih gojaznost.

„To nas je dosta iznenadilo u ova poslednja dva meseca. Najveći broj, ako mogu da kažem, sigurno 90 posto tih mladih je sa telesnom težinom mnogo iznad njihovih optimalnih vrednosti i to im je nešto što ugrožava, kako respiratornu, tako i kardijalnu funkciju. Očigledno da postoji razlog za njihov imunološki problem, odnosno debakl koji ova infekcija koronavirusom izaziva“, navela je profesorka Živković.

Istakla je da deci koja se leče od kovida nije lako i da je vrlo često u pitanju porodična infekcija, odnosno da je u kući još neko bolestan i da se neko od njih hospitalizuje u drugoj ustanovi.

„Deca su prilično, bez obzira na njihov uzrast, razumnost, mogućnost da razgovaramo i da im nešto objasnimo, uplašena. Imaju taj osećaj nesigurnosti, straha od nečeg nepoznatog. Imali smo takve situacije gde su deca prilično uznemirena, a mi sad treba da procenimo koliko je to zbog njihovog organskog, fizičkog stanja, a koliko zbog mentalnog“, kazala je profesorka Živković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana